För tidigt att blåsa faran över – kan bli ett bra blankningsläge

Stockholmsbörsen igår: OMXS30-indexet öppnade med ett positivt gap på 0,8 procent som aldrig var i närheten av att täppas till. Därefter fick vi en topp vid 1041 strax innan klockan 10.00 som togs ut och gav en ny högre topp klockan 11.00 vid 1042. Klockan 14.30 fick vi ett ”Up and Go” som jag beskriver på sidan 241 i min bok om Candlesticks. Uppgången därefter lät inte vänta på sig. Totalt fick vi 25st setuper för köp i aktier enligt WT2-modellen som senare gav 19 köpsignaler där 17 gick med plus, ett ”hyfsat” resultat.

Totalt omsattes inte mer än 8,7 miljarder kronor, trots den ”spirande optimismen” vilket var den lägsta omsättningen på en vecka och 15 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

I fredags skrev jag: ”Ska vi navigera för nedgång ner mot 940-nivån nu? Enligt Peter och Johan på E2Trading är chansen för en uppstuds när RSI-2 fallit under 3 ungefär 60% för en stängning 0,8% högre på 5 dagars sikt. Under de senaste 25 åren har OMXS30 stängt högre någon gång under de närmaste 5 dagarna i 23 av de 25 fall då RSI-2 varit lika lågt. E2-trading konstaterar alltså att vi har en bra edge för en kortsiktig uppgång”. Med facit i hand kan vi konstatera att uppgången var den största sedan utmattningsgapet den 14 september. Med gårdagens uppgång tog dessutom indexet ut både torsdagens och fredagens kraftiga nedgångar och lyckades stänga precis under 200-dagars medelvärde.
 
Jag skrev vidare i fredags morse: ”När det råder konsolidering vet vi att placerarkollektivet kommer att slängas mellan hopp och förtvivlan och leta bland nyheter efter triggers. Nu råder en kortsiktig pessimism som har goda förutsättningar att tillsammans med den översålda noteringen leda till en uppstuds för att testa av någon av de närmaste motståndsområdena. Även om jag för tillfället är något mer negativ än positiv behövs bara några positiva uttalanden kring det amerikanska budgetstupet för att köparna ska våga sig tillbaks…”. Det verkar som om marknaden läste fredagens nyhetsbrev och lyssnade på min morgonseans. Nej, det är inte så konstigt, precis så har marknaden alltid fungerat i samband med konsolideringar och när kritiska stödnivåer närmar sig.

Bästa sektorer under måndagen blev råvaror och verkstad. Sämst gick kontradefensiva läkemedel och telekom.

Av de aktier jag dagligen bevakar gick Nokia bäst med en uppgång på 8,4 procent följt av SSAB och Boliden som steg med 5,1 respektive 4,1 procent. I den andra änden hittar vi PA Resources som backade ytterligare 4 procent (vet faktiskt inte varför jag fortfarande tittar på den skräpaktien…).

Högst omsatta aktier under måndagen blev HM B 776 MKr (+2,1%), Eric B 468 Mkr (+2,6%) följt av Volvo B 455 Mkr (+2,5%).

OMXS30 inför tisdagen: Efter ett kraftigt översålt läge kom den förväntade uppstudsen som blev kraftfull men de stora elefanterna var fortsatt avvaktande. Nu närmar sig först och främst primärtrenden vid 1053 och den kortare sentimentsnivån som utgörs av 20-dagars medelvärde vid 1054. Så länge inte den fallande motståndslinjen som inför dagen noteras vid 1070 tas ut ska vi leta efter negativa omslagsformationer. Tas 1070 eller ännu hellre 1074 ut kan vi så smått börja vända på kappan.

SP500 inför tisdagen: Även om gårdagens uppgång var positiv och flera viktiga nivåer togs ut är det för tidigt att blåsa faran över. Vi vet att de största enskilda dagliga uppgångar sker i nedgångsfaser och att 20-dagars medelvärde samt taket i den fallande kanalen behöver tas ut innan vi ens ska tänka tanken att navigera för uppgång. Än så länge sitter vi bra på händerna och väntar på bekräftelser som styrker att sentimentet är på väg att bli positivt.

Intresseklubben antecknar:
Schlingman övergår nu helt till sin privata verksamhet
– Enligt Trojkan är Portugal på rätt spår. Vi säger Grattis!
Frankrike får sänkt betyg av Moody´s, inte så konstigt med en sådan korkskalle till president… Knäck ryggraden och hoppas på att fötterna ändå ska springa…
SAS har fått lite andrum efter att facken fått gnälla av sig lite utan att få ut ett smack (som vanligt)
– Elekta får höjd rek av Swedbank
– I Dagens Industri står det att gårdagen var urstarkt i USA och det var den om man bortser från volymerna
– Expressen fortsätter sina ”avslöjanden” om SD
– Expressen avslöjar även att Christer Björkman ska träffa Carola för ett möte… Vilket scoop! Grattis Expressen!
Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Allenex (ca kl 16.00), Medivir (kl 8.30), Seamless (kl 8.00)

Alfa Laval håller kapitalmarknadsdag och bör undvikas idag

Utländska rapporter idag:
– Hewlett Packard (före USA-börsernas öppning), Medtronic (kl 13.15), Yell

Håll koll på följande tider idag:
– BOJ: räntebesked (behåller räntan)
– Australien: protokoll från räntemöte i november kl 1.30
– Tyskland: PPI oktober kl 8.00
– SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 3 kv kl 9.30
– SCB: arbetskraftsundersökningarna 3 kv kl 9.30
– Norge: BNP 3 kv kl 10.00
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– SEB: presenterar konjunkturprognos kl 11.10
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: bostadsbyggande oktober kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– EMU: eurogruppsmöte kl 17.00
* Fed: Ben Bernanke talar vid the Economic Club of New York kl 18.15
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA igår: Efter en initial uppgång på 1,2 procent fortsatte indexet upp under hela måndagen för att stänga på absolut dagshögsta 1386,4 som motsvarade en uppgång på 2,0 procent.

Efter små rörelser där stödnivån 1348 testades 3 gånger under dagen och höll reducerades nedgången den sista halvtimmen till 0,2 procent. Stängningskursen på 1353,1 var den största dagliga uppgången sedan den 6 september och den högsta dagsstängningen sedan den 8 november.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas nedgång och gårdagens uppgång innebär att uppgången hittills i år uppgår till 10,3 procent. Den största uppgången igår noterades på Nasdaq 100 som steg med 2,4 procent. Gårdagens uppgång tillskrevs i media som ett resultat av bostadsbyggandet steg och Obama uttryckt förhoppningar om en lösning på problemet med budgetstupet. Framförallt kom dessa ”nyheter” lägligt då indexen var kraftigt översålda.

Totalt omsattes 2,5 miljarder vilket var lägre än i fredags men låg i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 7 av 500 aktierna i indexet föll och hela 456 steg. Bästa sektorer blev råvaror och teknologi medan kontradefensiva sektorer utvecklades sämst. Apple steg med hela 7,2 procent.

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen även om de avtagit något de senaste timmarna. Bäst går den sydkoreanska börsen med en uppgång på 0,7 procent medan kinesiska Shanghaibörsen faller med 0,5 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar