Flera varningssignaler när veckan inleds

sammanfattningDe amerikanska börserna avslutade årets första handelsvecka uppåt och Dow Jones kämpar med att ta ut den psykologiska 20.000-nivån.

Vid stängning i fredags hade Dow Jones industriindex stigit med 0,3 procent till 19.963. Indexet har kämpar med att ta ut 20.000 men än så länge har inte köparna haft det självförtroende som krävs.

S&P 500 steg oxå med 0,3 procent medan teknikintensiva Nasdaqs komposit avancerade 0,6 procent till 5.521 som återigen var en ny all time high noteringer.

Placerarkollektivet hade fokus på den månatliga sysselsättningsstatistiken för USA. Eftermiddagens siffror visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 156.000 personer i december, något lägre än väntat.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”December blev den sjätte månaden i rad som stängde på plus och även om den pågående rekylen lämnade en tydlig svans på ovansidan talar mer för att indexet ska vidare uppåt när rekylen är klar. Dojistaplar, likt fredagens, kring begränsningarna i en tradingrange är ofta bra signaler för ett vändning. Om det däremot visar sig att fredagens lägsta punkteras ökar sannolikheten för ett besök nedåt golvet i den stigande trendkanalen som sammanfaller med området mellan MA-50 och MA-100.”

Den gångna veckan inleddes med att kursen steg men slutet av veckan avslutades med två dagars nedgång. Totalt inleddes första handelsveckan på året med en uppgång på 0,3 procent.

Som jag påtalat några veckor är OMXS30 fångat i en tradingrange och sedan någon vecka bevakar jag 1510 på nedsidan och 1554 på ovansidan som nivåer som ska passeras för att osäkerheten ska skingras. I fredags punkterades EMA-8 och på kort sikt är sannolikeheten stor för att en rekyl ska ta ner indexet mot antingen 1510 eller 1490-nivån.

Volymen har av naturliga skäl varit lägre än snittet de senaste dagarna. Volymbalansen är än så länge positiv men visar tecken på lite svaghet vilket jag kommer att återkomma till om vi ser sämre volymtillväxt under kommande uppgångsdagar.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Alcoa (prel datum)

STÄMMOR
– Nordic Mines (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Kabe: preliminärt datum för svenska husvagns- och husbilsregistreringen helår 2016
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Acousort: beräknad första dag för handel på Aktietorget
– Diös: anmälningstid i nyemission inleds
– Nordic Camping: sista dag för handel på Aktietorget efter uppköp
– Spiffx: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 25/1)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Amasten (5:00 kr i pref.aktie kvartalsvis), Balder (5:00 kr kv.vis pref.aktie), Footway (2:00 kr kv.vis i preferensaktie), Hemfosa (2:50 kr kv.vis i preferensaktie ), Hemfosa (1:05 kr kv.vis i stamaktie ), Prime Living (2:13 kr kvartalsvis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Tokyobörsen har helgstängt

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: industriproduktion november kl 8.00
– Tyskland: handels-, bytesbalans november kl 8.00
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: arbetslöshet november kl 11.00

CENTRALBANKER
– Fed: Eric Rosengren talar kl 15.00
– Fed: Dennis Lockhart talar kl 18.45

MAKRO ÖVRIGT
– Japan: helgstängt


 

USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Om tradingrangen återtas när veckan inleds räknar jag det som en positiv turtle soup för uppgång vilket är en formation som vi får agera på när läget hos cykelindikatorn är så attraktivt som nu. Siktet ställs då i första hand in på taket i den rådande tradingrangen. Vi ska dock vara beredda på att en uppstuds kan bli kortvarig och att det fortfarande är stor chans till en signifikant lågpunkt fram till den 13/1.”

Den första veckan på det nya året inleddes med en positiv turtlesoup och avslutades med ett nytt ATH vid 2282,10. Totalt steg SP500-indexet med 1,7 procent.

I fredags nåddes taket i den rådande tradingrangen och under någon timme togs nivån ut innan kursen föll tillbaks för att stänga vid det övre bollingerbandet. Om fredagens högsta tas ut, gärna med tilltagande volym, utan att snabbt punkteras igen talar mycket för att det vi nu ser är starten på nästa ben i den positiva trenden. Om däremot kursen vänder ner och under den kommande veckan punkterar MA-20 utan att snabbt återta sentimentsnivån som för en vecka sedan är det mycket som talar för att det behövs en djupare rekyl för att locka tillbaks tillräckligt med köpare för att etablera nästa ben i trenden. Än så länge är rekyler intressanta att agera på, för uppgång.

Volymen har den gångna veckan varit lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna och har dessutom avtagit något i samband med de senaste dagarnas uppgång. Volymbalansen (OBV) håller just nu på att utmana topparna från december.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar