Fler varningssignaler – håller stöden?

sammanfattningNEW YORK: SAMTLIGA FÖLL I DOW JONES EFTER KINAORO, S&P500 -1,1%

STOCKHOLM (Direkt) Aktiekurserna på Wall Street sjönk brett på fredagen och tog därmed rygg på börserna i Europa och Asien. Oro för ett grekiskt utträde från eurogruppen och nya regler som främjar blankning i Kina sänkte investerarnas sentiment. Dessutom kom svaga rapporter från AMD och American Express.

”De största förlusterna skedde tidigt under handeln, tydligt efter rubrikerna från Kinas finansmyndighet. Men procentuellt sett är dagens nedgångar inte dramatiska och volymerna är medelmåttiga”, sade Joe Saluzzi, chef för aktiehandel på Themis Trading, till Marketwatch.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde ned 1,6 procent till indexnivån 17.826. Det bredare S&P 500 sjönk 1,1 procent, till 2.081, medan tekniktäta Nasdaq Composite backade 1,5 procent till 2.081.

Omsättningen uppgick till 830 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljarder på Nasdaq.

I veckoslutet tyngdes de globala aktiemarknaderna av att Kina infört riktlinjer för fondbolags utlåning av aktier för blankning. Från europeiskt håll växte farhågorna om Greklands förhandlingar med sina långivare.

Källor som Bloomberg talat med sade emellertid att flera medlemsländer i eurogruppen är beredda att gå långt för att rädda Grekland, om än inte till vilket pris som helst.

På amerikansk statistikfront slog inflationen för mars förväntningarna något. Kärn-KPI steg med 1,8 procent jämfört med i fjol. Här låg analytikerförväntningarna på 1,7 procent.

De ledande indikatorerna steg något mindre än marknadsprognosen för mars, medan det så kallade Michigan-indexet steg till en högre nivå än väntat.

På börsfront gick det tyngst för American Express i Dow Jones, aktien föll 4,4 procent. Kreditkortsbolaget rapporterade en starkare vinst än väntat, men intäkterna missade på grund av valutaeffekter.

Samtliga aktier sjönk i storbolagsindexet, där konglomeratet General Electric höll sig i toppen när nedgången summerades till 0,1 procent. Bolaget rapporterade ett resultat som var något bättre än väntat före USA-börsernas öppning.

Time Warner Cable stängde på minus 5,4 procent och var sämst i S&P 500. Enligt medieuppgifter är amerikanska justitiedepartements konkurrensmyndighet nära att stoppa Comcasts köp av Time Warner Cable. Därmed kan en affär om 45,2 miljarder dollar utebli.

Processortillverkaren AMD sjönk 10,5 procent efter sin kvartalsrapport. Förlusten var större än väntat och bolaget är osäkert om det blir än förbättring under årets andra halva.

På räntemarknaden backade räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 3 punkter till 1,86 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Säsongsindikatorn talar för en topp om ungefär en vecka. Det råder en uppladdningsfas och det kommer att bli spännande att bevaka utbrottet. Redan om 1656 punkteras med tydlighet kan det trigga en nedgång mot i första hand 1600-nivån.”

Den gångna veckan inleddes upp men kursstaplarna var extremt små kring 1700-nivån, vilket är ett tecken på att styrkan i uppgången kan vara på väg att avta. Totalt noteras en nedgång med 2,6 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 13 procent.

De senaste åtta veckorna har det svenska storbolagsindexet noterats i en lågvolatil tradingrange där tre av de senaste sju senaste veckostaplarna varit kraftiga och röda.

Studerar vi volymbalansen kan vi konstatera att det varit tilltagande volym i samband med nedgångsstaplarna vilket inte är ett bra tecken, men vi vet samtidigt att det är lätt att förivra sig. Om mönstret håller i sig och dessutom tilltar med nästa topp lägre än 1710 så kan det vara ytterligare en varningssignal. Bortsett från i fredags har volymen legat strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna men i fredags noterades volymen hela 22 procent över snittet.

De senaste dagarna har jag upprepat att vi inte ska bli förvånade över tvära kast när begränsningarna i den rådande tradingrangen närmar sig. Ni som följt ETP Direkt har hört mig kommentera tilltagande svaghet i samband med öppningarna de senaste dagarna.

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst gick verkstad, basråvaror, finans och teknologi. De minsta nedgångarna noterades i defensiva kraftbolag, telekom och oljebolag. en enda sektor som stängde på plus igår var kraftbolagen. Sämst gick teknologi och basråvaror. Ingen aktie som ingår i OMXS30 stängde på plus i fredags. Rapporterande SKF gick sämst följt av Sandvik och Assa Abloy B. I fredags steg totalt 188 aktier på Stockholmsbörsen medan 375 stängde på rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Byggmax (ca kl 8.00), Avanza (kl 8.15), Getinge (kl 13.00)

AKTIETORGET
– QBNK

ÖVRIGA NORDEN
– Royal Caribbean Cruises

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Morgan Stanley (kl 13.15), IBM (kl 22.30), L´Oreal (försäljningsrapport, efter börsens stängning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Byggmax: telefonkonferens kl 10.30
– Getinge: telefonkonferens kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Nicoccino: sista dag för handel inklusive teckningsrätt i nyemission
– Oscar Properties: anmälningstid i emission av nya preferensaktier inleds (avslutas 29/4 för allmänheten, 30/4 för institutioner)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove huspriser april kl 1.01
– Tyskland: PPI mars kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: byggproduktion februari kl 11.00

POLITIK
– Regeringen: finansminister Magdalena Andersson på IMF/Världsbankens möten i Washington

MAKRO ÖVRIGT
– LO: konjunkturprognos kl 9.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt, hur ser det ut långsiktigt? (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter en positiv handelsvecka nådde indexet upp till motståndsnivån kring 2100 och det blir nu spännande att se om 2120 blir ett alltför tufft motstånd eller om konsolideringen kommer att fortsätta ett tag till. Så länge 2040-nivån är intakt talar mer för fortsatt upp- än nedgång.”

Den gångna handelsveckan innebar en nedgång med 1,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 1,1 procent. I månadsgrafen råder en viss tveksamhet men hinner ju ändra sig till månadsstängningen. Årsmedelvärdet noteras vid 2015 och så länge det inte punkteras med en månadsstängning anser jag att vi ska vara köpare i samband med rekyler.

Fredagen inleddes med kraftigt fallande kurser och när två timmar återstod av handelsveckan noterades nedgången till 1,6 procent. De sista två timmarna reducerades dock nedgången en halv procent.

Volymen har bortsett från i fredags noterats klart under snittet men i samband med nedgången steg volymen till 16 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst gick teknologi och cykliska konsumentprodukter. Minst nedgång noterades aktier inom hälsovård. Endast 48 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg under fredagen medan hela 436 aktier stängde rött. Bristol-Myers och Mylan gick bäst medan Apple, Amazon och Microsoft tyngde S&P500-indexet mest. Nu är det bara en dag men det var en tydligt defensiv dag. Nu återstår att se om köparna kommer tillbaks men framförallt hur och med vilken kraft.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte ner med ytterligare 1,1 procent till $124,8. Google vände ner och föll med 1,8 procent vilket fick aktien att stänga vid $524,0. Twitter vände brant och föll med hela 2,6 procent och stängde vid $50,7 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte söderut med 1,9 procent för att till slut stänga vid $80,8.

Asien: Vissa råvaruaktier (metaller, koppar och zink) stiger i Asien medan tvåårsräntan i Kina föll till den lägsta nivån på två år. Efter en nervös inledning ser vi de senaste timmarna tecken på att nedgången är på väg att tillta.

 

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar