Flaggar för uppgång

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Trots sämre sysselsättningssiffror än väntat i fredags stängde de ledande amerikanska börsindexen på plus. Återigen lutar det åt att marknaden kommer att tolka dåliga makronyheter som en garant för att Fed inte kommer att våga trappa ner QE3 i någon betydande takt.

Alcoa inledde i torsdags kväll rapportsäsongen med ett sämre resultat än väntat och aktien föll med hela 5 procent. Det blir nu spännande att se om bolagsrapporterna lever upp till den senaste tidens förväntningar.

Även om inte börsen stiger i Kina idag råder det en viss optimism efter Takehiko Nakao, chef för den asiatiska utvecklingsbanken (ADB) som idag sade att han är optimistisk om Kinas ekonomi och imponerad av
landets ”omfattande och djupa” reformansträngningar.

Stockholmsbörsen: Efter en initial uppgång i fredags till 1334-nivån vacklade köparna åter i slutet av dagen. Stängningen vid 1329,8 motsvarade en måttlig uppgång med 0,5 procent.

Sedan 13-årshögsta vid 1338,5 (högsta dagsstängningen sedan 7 september 2000) strax innan årsskiftet har kursutvecklingen varit avvaktande. Av de senaste sju små kursstaplarna har sex stängt i den den nedre halvan vilket innebär att köparna vacklar inför stängningarna. Nivån kring 1335 och 1340 har en avgörande betydelse för den närmaste tidens utveckling.

Den 20 december skrev jag: ”Gårdagens formation tillhörde de högra av de fortsättningsformationer jag brukar nämna och är väl värd att följa. Både Stochastics och min cykelindikator indikerar nu att vi ska agera på positiva fortsättningsformationer”.

Fredagens omsättning var visserligen högre än i torsdags men uppgick inte till mer än 9,6 miljarder kronor vilket var 13,6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och basråvaror. Sämst gick finans och kraftbolag som vad de enda sektorer som stängde på minus.

Totalt steg 308 aktier i fredags medan 186 stängde ner och 72 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier i fredags blev Atlas Copco A där aktier för 897 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Volvo B med733 miljoner kronor och sedan Ericsson B med totalt 721 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags SSAB A (+2,0%) följt av Securitas (+2,0%) och Tele2 B (+1,8%). Sämst gick Swedish Match (-1,3%), Sandvik (-0,9%) följt av SEB A (-0,6%).

OMXS30 inför måndagen:

S&P 500 inför måndagen:

Stämmor, börshändelser, statistik och utdelningar:
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Flyg: trafiksiffror för december från IATA
– Svolder: presenterar substansvärde
– Venue Retail Group: försäljningssiffror december kl 13.00

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: helgstängt
– Svensk Handel Stil: stilindex december kl 6.00
– SEB: boprisindikator januari kl 8.30
– SCB: småhuspriser december kl 9.30
– SCB: hushållens konsumtion november kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– USA: Månatlig budgetrapport kl 20.00

USA i fredags (och sammanfattning från den 20/12): ”Är julrallyt igång nu? Det vi vet är att den period vi nu går in i är en historiskt stark period och än så länge har vi inga tecken som visar att det skulle vara någon skillnad denna gång. När placerarkollektivet reagerar positivt i samband med nyheter, vilket vi med fog kan sägas att Fed-beskedet innebar, är det ofta startskotten på en ny trendfas och det navigerar jag efter nu. Får vi däremot en tydlig stängning under 1768 gör vi bäst i att sitta på händerna”.

Efter några timmars nedgång i fredags kom köparna tillbaks vid 1832-nivån, precis som i torsdags. Stängningen vid 1842 motsvarade visserligen daghögsta men har de senaste dagarna blivit en allt tydligare motståndsnivå.

Även om de senaste dagarnas kursstaplar varit små har köparna kommit tillbaks i slutet på dagarna vilket trots allt får anses positivt, även om nivån kan anses överköpt och nära viktiga motstånd.

Fredagens volym var något lägre än i torsdags men trots det 5 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Alla ledande sektorer stängde på plus i fredags. Bäst gick basråvaror och telekomtjänster.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer backade i fredags. Apple backade med 0,7 procent till $532,0. Google backade med 0,01 procent (knappt mätbart) och stängde vid $1130,2. Twitter föll med måttliga 0,1 procent till $57,0 men den sociala kollegan Facebook steg med 1,3 procent för att till slut stänga vid $57,9.

Asien: Det är blandad utveckling med en viss dragning uppåt på de asiatiska börserna nu på morgonen:
Nikkei: Helgstängt idag
Kospi: +0,6%
Shanghai: -0,1%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: +0,7%
All Ordinaries: 0,3%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar