Fed dopar åter börsen till nya toppnoteringar

Det blir inget videoinlägg idag

Stockholmsbörsen igår: Det var avvaktande på den svenska börsen och de europeiska kollegorna igår. Fed hann inte presentera sitt nya stimulanspaket innan stäningen. I onsdags var det beskedet från den tyska författningsdomstolen som stod i fokus och igår var det med spänning världen väntade på Ben Bernankes besked eller ickebesked om ett nytt stödpaket. Nu vet vi att sedelpressarna kommer att varvas upp i USA och att det kommer ske uppköp av bostadspapper för upp mot 40 miljarder dollar – per månad!!!

Teknisk analys OMXS30: Gårdagens obetydliga uppgång och en stängning på ungefär samma nivå som i onsdags kan se obetydlig ut när man studerar diagrammet. Samtidigt vet vi att små kursstaplar är miniatyrkonsolideringar. Efter konsolideringar är det inte ovanligt med stora rörelser.

Omsättningen under torsdagen uppgick till 9,2 miljarder kronor vilket var i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. De senaste dagarna har jag skrivit: ”Kom ihåg att det är enkelt för stora aktörer att påverka kurserna i önskad riktning, som inte behöver vara den mest troliga…”. Detta gäller fortfarande.

Efter gårdagens kraftiga uppgång i USA efter Helikopterbens tal och den positiva utvecklingen i Asien nu på morgonen kan vi förvänta oss ett kraftfullt gap när Stockholmsbörsen slår upp portarna om några timmar.

Sedan den positiva omslagsformationen kring primärtrenden för styvt en vecka sedan har OMXS30 stigit med 5,5 procent! Avståndet ner till 200-perioders medelvärde (som är helt horisontellt) i 60-minutersgrafen indikerar nu att en rekyl är i antågande.

Tänk på:
– Billerud och Klövern håller extra bolagsstämmor
– Kennametal: ordersiffror för augusti kl 14.00
– Kopparberg Mineral: första dag för handel exklusive rätt till teckningsrätter
i nyemission

Tider som är intressanta idag:
– Japan: industriproduktion (def) juli kl 6.30
– EMU: eurogruppsmöte och därefter ekofinmöte på Cypern kl 7.30
– Finland: KPI augusti kl 8.00
– SCB: BNP (rev) 2 kv kl 9.30
– Österrike: KPI augusti kl 10.00
– EMU: arbetskraftskostnader 2 kv kl 11.00
– EMU: KPI augusti kl 11.00
– EMU: sysselsättning 2 kv kl 11.00
* USA: KPI augusti kl 14.30
* USA: detaljhandel augusti kl 14.30
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande augusti kl 15.15
– USA: Michigan-index (prel) september kl 15.55
– USA: lager osålda varor juli kl 16.00

USA: Fed-beskedet att köpa bostadspapper för 40 miljarder dollar per månad fick börserna att stiga markant på torsdagskvällen, paketet går under benämningen ”mortage-backed securities”. Ben Bernanke sade att uppköpen av bostadspapper inte är att likna vid varuinkköp och att de eventuellt kan minska utlandsskulden men någonstans där tappade jag bort mig och måste erkänna att jag förstår hur han tänker/menar. Euron steg mot dollarn och riskaptiten fick sig en rejält boost. Bäst gick finanssektorn där Bank of America steg med hela 4,8 procent. Alla bolag på DJIA steg efter att Fed nu spelat ut sina sista kort och gått all in. Apple fortsatte mot nya höjder och steg med 2,0 procent medan Facebook föll med 1 procent.

Efter en avvaktande inledning exploderade börsen när Ben Bernanke höll sitt tal. Uppgången nådde som mest 1464 ett par timmar innan stängningen på 1460 som till slut motsvarade en uppgång på 1,6 procent. Vi får förflytta oss tillbaks till den 28 december för att hitta en en stängningsnivån som är högre. För Nasdaqs del var den den högsta stängningskursen sedan november år 2000.

Totalt omsattes 3,1 miljarder aktier vilket var 27 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Förra veckans uppgång med 2,2 procent innebär att uppgången hittills i år noteras till 16,1 procent. De senaste tre månaderna har därmed stängt på plus och om nuvarande notering står sig kommer september att bli en stark månad, vilket historiskt inte brukar vara fallet. Efter en stark sommar är typmönstret att andra halvan av september blir svag. Årsmedelvärdet som är stigande hittar vi nu kring 1347.

Nasdaq Composite har stigit med 21,1 procent hittills i år och DJIA med 10,8 procent. Av de senaste 11 handelsdagarna har DJIA stängt på plus 8 av dessa.

Asien: Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar