Extremt lågvolatilt hos flera ledande index!

sammanfattningNEW YORK: SVÄNGIG HANDEL EFTER FED-UTTALANDEN, S&P-0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street hann svänga från plus till minus och tillbaks till oförändrat innan fredagen var över. Fed-chefen Janet Yellen orsakade uppgång innan Fed-ledamoten Stanley Fischer fick marknaderna att söka sig nedåt.

Dow Jones avslutade dagen 0,3 procent lägre vid nivå 18.397. S&P 500 minskade 0,2 procent till 2.169, medan Nasdaq steg 0,1 procent till nivån 5.129.

Omkring 650 miljoner aktier omsattes på New York-börsen, vilket är drygt 10 procent mindre än 20-dagarssnittet. På Nasdaq bytte 367 miljoner aktier ägare, nästan 4 procent lägre än genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna.

I sitt anförande i Jackson Hole sade Federal Reserve-ordförande Janet Yellen att USA:s ekonomi närmar sig Feds mål för sysselsättning och inflation, vilket stärker argumenten för räntehöjning.

”Hon säger att ekonomin förbättras, men BNP-talen för de senaste tre kvartalen är närmare 1 procent än 3 procent. Det är väldigt blekt”, sade Bruce Bittles på RW Baird till Bloomberg News.

Samtidigt sade Janet Yellen enligt Bloomberg News att de ekonomiska utsikterna är osäkra, och att penningpolitiken inte följer någon förutbestämd bana.

Efter det att Fed-ledamoten Stanley Fischer sagt att Yellens kommentarer inte alls talar emot en räntehöjning redan i september, vände aktiemarknaderna skarpt ned.

”Fischer vill hålla september-alternativet levande”, sade Mark Kepner på Themis Trading.

”Han nämnde att han inte oroar sig över den låga tillväxten under det första halvåret. Han sade att tillväxt mer är en fråga om produktivitet och investeringar. Handeln sker under låga volymer, det är fortfarande många lediga, och då kan sådana här rörelser lätt inträffa”, fortsatte han.

När dagen summeras stärktes USA-dollarn och räntan steg, medan aktiemarknaderna sökte sig tillbaka till omkring den punkt där dagen inleddes.

Leverantörer av el, vatten och gas till hushållen var dagens sämst presterande segment, där samtliga 28 bolag backade mellan 0,7 och 2,7 procent.

Telekomsektorn, som hittills utvecklats bäst i år, tappade 1,1 procent. AT&T och Verizon, jättarna i sektorn, tappade 1 respektive 1,3 procent.

Hälsovård var bästa sektor för dagen. Johnson & Johnson steg 0,4 procent och Merck ökade 0,9 procent.

Medicinbolaget Mylan, vars kritiserade prisökning av injektionspennan Epipen varit rubrikstoff hela veckan, steg 0,4 procent på fredagen. Veckan slutade dock med en nedgång på omkring 12 procent för Mylan.

Miljardärernas fejd i Herbalife, vars aktie backade 2,3 procent, fortsätter. William Ackman sade till Bloomberg News att han blivit tillfrågad om att köpa en del av Carl Icahns aktier i Herbalife, men att han avböjt. Om han skulle ha gjort det sade han att det skulle ha varit för att omedelbart sälja dem, bara för att minska Icahns ägarandel.

Papperstillverkaren International Paper inledde dagen fortsatt uppåt efter att ha stigit 4 procent på torsdagen, men avslutade på minus 1,5 procent.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 5 punkt högre till 1,62 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Kursen är nu nere och testar golvet i den kortsiktigt stigande trendkanalen som sammanfaller med MA-20. Även om det är goda chanser att vi kommer få se köparna suga upp säljtrycket kring nuvarande nivå vill jag helst se att det sker med tydlighet och engagemang (volym).”

Inför fredagen skrev jag: ”Än så länge ser indexet ut att ta fart upp kring EMA-8 och MA-20 vilket är positivt vid en stigande trend. På ovansidan möter nästa motstånd kring vid 1420-1430.”

Varje månad det senaste året har stängt under årsmedelvärdet men chansen för en månadsstängning ovanför 1404 där medelvärdet möter upp har nu ökat. I veckografen har indexet sedan början av augusti präglats av en tradingrange mellan 1348 och 1425 som lett till att ena vecka stigit och den andra fallit. Totalt steg OMXS30 med 1,3 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 2,4 procent. I dagsgrafen är OMXS30 fångat i en större konsolidering mellan 1240 och 1430. Innanför den större konsolideringen har nu ytterligare en mindre tradingrange etablerats mellan 1390 och 1425.

I mitten av augusti testade indexet av motståndsnivån mellan 1420-1430 och därefter fångar en tajt tradingrange mellan 1425 och 1387 vilket lett till mer av varannandagsrörelser. De senaste dagarna har vi sett både negativa omslagsformationer och tendenser till positiva fortsättningsformationer.

Volymen har bortsett från i onsdags när SCA-delningen bidrog noterats klart under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg 65 procent den gångna veckan och 60 procent i fredags. Bästa sektorer den gångna veckan blev defensiva kraftbolag och konsumentprodukter. Sämst gick konsumenttjänster och oljebolag.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Arctic Paper (före Stockholmsbörsens öppning), Rottneros

NGM
– Ascenditur

FIRST NORTH
– Delarka Holding, Genovis (före börsöppning), Kontigo Care, Wifog

AKTIETORGET
– Alzinova (kl 8.30), Sivers IMA Holding (kl 8.30), Tikspac (ändrat datum) (kl 9.00), Bosjö Fastigheter, Ecomb, Hybricon, NFO Drives, Novus Group, Slottsviken Fastighetsaktiebolag (på eftermiddagen, ändrat datum), Sydsvenska Hem

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Sivers IMA Holding: rapportpresentation kl 10.00
– Swedencare: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Londonbörsen helgstängd

MAKROSTATISTIK
– SCB: export och import av varor juni kl 9.30
– SCB: varuexport och varuimport 2 kv kl 9.30
– SCB: handelsbalans juli kl 9.30
* SCB: detaljhandel juli kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Grekland: BNP (def) 2 kv kl 11.00
* USA: privata inkomster och privatkonsumtion juli kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT
– Swedbank: konjunkturprognos kl 9.30
* Storbritannien: helgstängt


 

USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Historiskt har den kommande veckan inte varit så bra. Den negativa divergensen indikerar dessutom att en stundande rekyl rycker allt närmare.”

I fredags skrev jag: ”Punkteras 2168 ställs siktet mot golvet i den kortsiktigt rådande tradingrangen vid 2148.”

Fredagen öppnade upp för att testa av 2187 som blev dagshögsta och två timmar innan stängning markerades dagslägsta vid 2162. Stängningen vid 2169,0 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

I månadsgrafen noteras augusti än så länge som en doji med extremt höga värden för de flesta momentumindikatorer och en påtaglig negativ divergens.

Volymen har under hela den gångna veckan noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna och trots att fredagen toppade var noteringen ändå 13 procent lägre än snittet. Telekomsektorn, som hittills utvecklats bäst i år, tappade under fredagen 1,1 procent. AT&T och Verizon, jättarna i sektorn, tappade 1 respektive 1,3 procent. Hälsovård var bästa sektor för dagen efter att ha tappat mer än index under några dagar. Johnson & Johnson steg 0,4 procent och Merck ökade 0,9 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar