Extrem optimism, överdriven?

sammanfattningNEW YORK: TEKNIK OCH ENERGI GAV LYFT, FED I FOKUS, S&P +0,7%

STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska aktieindex steg brett på tisdagen till nivåer kring årshögsta. Teknik- och oljerelaterat ledde uppgångarna i en handel som sneglade mot onsdagens räntebesked.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,6 procent till 19.911. S&P 500 steg 0,7 procent till 2.271. Nasdaqs kompositindex ökade 1 procent till 5.463.

”Förväntningarna har ökat inför att Trump ska ta över som president varför investerare omfamnat riskfyllda tillgångar som aktier. Jag tror att rallyt är på riktigt och att det kommer fortsätta fram till årsskiftet”, sade Mike Antonelli, på RW Baird, till Marketwatch.

Inom S&P500 stod teknikaktier för de största uppgångarna vilket bland annat drev Nasdaq-börsen högre. Det var således ombytta roller eftersom den senaste tidens vinnare, bank och verkstad låg i indexbotten.

Apple var en av teknikvinnarna efter plus 1,7 procent. Wall Street Journal har rapporterat att teknikjätten ska investera 100 miljarder dollar i en fond startad av japanska giganten Softbank.

Även energirelaterat gick framåt sedan oljan försvarat de senaste dagarnas rally, som kom på helgens Opec-möte. Exxon steg dryga procenten.

Unilever ökade runt 1,5 procent efter att Jeffries höjt sin rekommendation för aktien från behåll till köp.

Bryggeriet Anheuser-Bush Inbev fick en skjuts uppåt, aktien var upp 1,3 procent, av beskedet att om att det ska sälja östeuropeiska ölmärken till japanska Asahi Group.

En större rörelse stod Inovalon för som rasade 35 procent efter att dataanalys bolaget sänkt sin guidning rejält på förväntningar om förlorade kontrakt.

Onsdagens räntemöte närmar sig på allvar och inför det uppger marknadsaktörer för Bloomberg News att investerare nu avvaktar något. En räntehöjning är redan inprisad, men frågan gäller nu vilka utsikter centralbanken kommunicerar inför nästa år.

”Aktiehandlare verkar satsa på ett Fed ska leverera duvaktiga kommentarer vid mötet”, sade Ipek Ozkardeskaya, senior analytiker vid London Capital, till Marketwatch.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad vid 2,47 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Att gå emot driften uppåt är sällan en bra idé och brukar kosta mer än det smakar. Tajmingen för att ta nya entréer för uppgång vid nuvarande nivå är inte optimal för tillfället.”

Tisdagen öppnade skvalpigt men höll sig som jag påpekade i Trading Direkt nära måndagens högsta med tendens till högre lågpunkter. Utbrott efter lunch (typ Up And Go) brukar vara värda att följa, så även igår. Stängningen nära dagshögsta vid 1551 motsvarade en stabil uppgång med 0,8 procent och var samtidigt den högsta stängningen sedan den 19 augusti 2015.

Vid starka trender upphör cykler och blir istället utdragna och extremt högerställda, som nu. Att varje dag, även om det är det som gäller, säga att indexet är överköpt och att det är lite sent att jaga priset blir lite som ”vargen kommer”. Till slut är det ingen som lyssnar för rekylen kommer ju ”aldrig” men när placerarkollektivet kommer börjar ignorera dessa och tro på ”det är skillnad denna gång” då kommer den, alltid! Hur många sticka ut hakan och varna för Fingerprints Eiffeltornsliknande uppgång och hävda att det skulle bli en brant högersida. Jag fick höra betydligt värre saker än att jag var okunnig den gången. Att det kommer en rekyl inom kort hos både de amerikanska, tyska samt den svenska börsen är inte om utan att det gör. Det vi dock inte vet är hur djup den blir och när den kommer. Historiskt finns inte heller mycket att gå på då vi inte sett detta utseende +8/+7 någon gång sedan början av 2001.

Nu närmar sig taket i den stigande medellånga trendkanalen och om inte 1546 punkteras hittar vi nästa distributionsområde vid 1670 följt av ATH-nivån vid 1720. Som jag brukar säga gäller det att göra det enkelt för sig och den senaste signalen är positiv och låt oss navigera efter den tills den ersätts av en negativ bekräftad omslagsformation.

Volymen igår var visserligen lägre än i måndags men trots det 12 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 55 procent av de 284 aktier jag följer steg och bästa sektorer blev dock defensiva telekom och detaljhandel. Sämst gick basråvaror (samma i USA), oljebolag och kraftbolag.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Aurubis (kl 7.00), Inditex, Joy Global (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Alltele (extra), Arctic Gold (extra), Intrum Justitia (extra), PGS (extra)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– B3IT: första dag för handel på Nasdaq Stockholms huvudlista efter flytt från First North

KAPITALMARKNADSDAG
– Camurus kl 13.30-17.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Dustin (2:40 kr), Hancap (0:87 kr kvartalsvis i preferensaktie), Sdiptech (2:00 kr kvartalsvis i preferensaktie ), Zetadisplay (2:25 kronor, extra, kvartalsvis i preferensaktie)

MAKROSTATISTIK
* Japan: Tankanrapport 4 kv kl 0.50
* Japan: industriproduktion (def) oktober kl 5.30
– Mäklarstatistik: bostadspriser november kl 6.00
– Finland: KPI november kl 8.00
– Frankrike: KPI (def) november kl 8.45
– Valueguard: bostadspriser november kl 9.00
– SCB: Sveriges ekonomi 3 kv, statistiskt perspektiv kl 9.30
* Storbritannien: arbetslöshet (ILO) oktober kl 10.30
* EMU: industriproduktion oktober kl 11.00
* USA: PPI november kl 14.30
* USA: detaljhandel november kl 14.30
* USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande november kl 15.15
– USA: lager osålda varor oktober kl 16.00
* USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

POLITIK
– Riksdagen: statsminister Stefan Löfven i öppet samråd med EU-nämnden inför EU-toppmötet 15-16/12 kl 14.00

CENTRALBANKER
* Fed: räntebesked, nya ledamotsprognoser kl 20.00
– Fed: pressträff med Janet Yellen kl 20.30

MAKRO ÖVRIGT
– TNS Prospera: inflationsförväntningar, stora undersökningen kl 8.00
– RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
– RGK: villkor växelemission kl 16.20


 

USA: Igår skrev jag: ”Måndagens candlestick fick utseendet av en bearish harami som är en negativ omslagsformation med relativt låg tillförlitlighet som bekräftas om tisdagens stängning sker innanför torsdagens box. Rekyler är nu köpvärda och man ska vara mycket försiktig med att gå emot den starkt stigande trenden.”

Tisdagen inledde med ett gap upp och förbi måndagens högsta till nya fria ATH-nivåer. Ett par timmar innan stängning markerades dagshögsta, som var den högsta nivån någonsin, vid 2277,5. Stängningen vid 2271,7 motsvarade en stabil uppgång med 0,6 procent och även den var den högsta stängningen någonsin.

Någon bekräftelse av den bearish harami som vi bjöds på i måndags blev det alltså inte igår. Det vi ser är naturligtvis en positiv bild och att rekylerna uteblir är ett tecken på styrka vilket den extremt starka volymtillväxten oxå indikerar. Nu har indexet kommit upp till nästa intressanta nivå vid taket i den stigande kilen som präglat indexet sedan början av året. Ett utbrott upp över den stigande motståndslinjen innebär att vi istället får en stigande trendkanal där taket för tillfället noteras kring 2400. Symmetrianalysen indikerar dock en uppgång till 2740-nivån. Vad kan ändra denna positiva bild? Jo, en punktering av 2080 som inte omgående återtas.

Jag har fått en del synpunkter på att jag de senaste dagarna sagt att det är dålig tajming att kliva på för uppgång just nu eftersom spänningen ner mot de korta medelvärdena är lite väl stor och det anser jag fortfarande men i samband med positiva fortsättningsformationer vid rekyler ska vi inte vara inställda på något annat än uppgång.

Volymen igår var högre än i måndags och hela 197 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Teknik- och energiaktier gick bäst vilket innebar att Nasdaq gick bäst av de tre ledande amerikanska indexen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar