Extra, Extra! Aftonbladet skriver om aktier…

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Måndagen blev en mellandag för Stockholmsbörsen både omsättningsmässigt och vad gäller den allmänna kursutvecklingen. New York-börsen höll helgstängt, varför omsättningen var låg, och marknaden intog vänteläge inför ännu ett i raden av toppmöten om situationen i Grekland.

Vid stängning var OMXS30 0,1 procent upp på nivån 1.644,3, efter lätta nedgångar tidigare under dagen, med banker och Ericsson som främsta draglok. Aktier för 12,7 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. De större handelsplatserna på kontinenten handlades ned med mellan 0,2 och 0,4 procent.

I Greklandsfrågan uttryckte sig Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble skeptiskt till en uppgörelse om landets skuldproblem på måndagen, och Österrikes finansminister sade att han inte hade några förväntningar på dagens möte. På söndagen uppgav Greklands premiärminister Alexis Tsipras däremot att han trodde sig kunna nå en uppgörelse på måndagen.

Vid sidan av Grekland beskrevs vapenvilan i Ukraina som skör, med ett fortsatt kritiskt läge vid den viktiga knutpunkten Debaltseve.

Oljan fortsatte upp, Nordsjöoljan till strax under 62 dollar per fat, och Lundin Petroleum var bästa OMXS30-bolag på plus 3,4 procent. Även SSAB steg med drygt 3 procent efter godkännande från EU-kommissionen av ett par avyttringar som krävts för samgående med Rautaruukki.

Därefter kom Handelsbanken, Kinnevik och Getinge som samtliga steg med mellan 1 och 2 procent.

I botten av indexet låg mer defensiva papper som Swedish Match och Astra Zeneca, ned 2,2 respektive 1,8 procent. Astra Zeneca har åkt på ett patentbakslag i USA gällande astmamedlet Pulmicort: en domstol anser ett patent kring detta ogiltigt. För Swedish Match del stoppades en del av snusproduktionen i Göteborg på grund av arbetsmiljöproblem kring chili.

H&M var ned 0,2 procent efter en försäljningsökning på 14 procent i januari, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Antalet butiker ökade med 11 procent till 3.541.

Utanför indexet rörde sig Hexagon betänkligt ned efter morgonens nyheter om att vd Ola Rollén har sålt halva sitt innehav. Aktien vände dock en nedgång på som mest 4 procent till att stänga på plus 0,2 procent.

Indutrades bokslut innehöll ett rekordrörelseresultat som dessutom var högre än väntat. Utdelningen var däremot i underkant av förväntansbilden, och aktien backade 0,3 procent.

Seamless föll desto mer, 10 procent, efter fortsatta förluster för mobilbetalningssystemet SEQR. Peter Fredell, vd, är beredd att sälja bolagets lönsamma del, ”Transaktionsväxel”, för att rädda mobilbetalningsdelen, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Sportspelsleverantören Kambi steg 7 procent efter att en av dess storkunder, 888, inte ser ut att bli uppköpt av William Hill, som har egen sportspelsverksamhet.

Några rekommendationer åtföljdes av kursrörelser. Handelsbanken sänkte exempelvis Cloetta till öka från köp efter fredagens skrala rörelseresultat, och aktien fortsatte ned med cirka 2 procent.

HMS Networks steg däremot 13 procent efter Dagens Industris köprekommendation, där en brant vinsttillväxt under de kommande åren förutspås.

B&B Tools och Cellavision fick köpråd i Börsveckan och steg cirka 4 respektive 7 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”I samband med positiva och starka trender är högerställda och utdragna cykler tecken på god riskaptit. Tekniskt är det alltmer som talar för att en rekyl är i antågande men en förutsättning är en bekräftad omslagsformation och det har vi inte haft en enda sedan den 15/1.”

Tisdagen blev en skvalpig tillställning utan stöd från den stängda USA-börsen. OMXS30-indexet pendlade mellan 1644 och 1637. Callen var dock förhållandevis stark och fick indexet att stänga vid 1644,3 som innebar en marginell uppgång med 0,1 procent.

Gårdagens kursstapel (TR) var den minsta sedan den 19 november och små kursstaplar är uppladdningar för större rörelser varför jag markerar stängningkursen (högsta), lägstanivån och 1625

Volymen igår var naturligtvis lägre än snittet men trots det hyfsad med tanke på att den amerikanska marknaden höll stängt.

Bästa sektorer under gårdagen blev oljebolag och teknologi. Sämst gick konsumentprodukter och basråvaror.

Totalt steg 295 aktier på Nasdaq OMX igår medan 257 stängde på minus. På OMXS30 steg 17 av de 30 ingående aktierna. Lundin Petroleum steg med hela 3,4 procent och SSAB A med 3,1 procent. Sämst gick Swedish Match och AstraZeneca som backade 2,2 respektive 1,9 procent.

Högst omsatta aktier igår blev Atlas Copco, Swedbank och SHB.

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Kungsleden (kl 7.30), Rezidor (kl 7.30), Ortivus (kl 8.30), Partnertech (kl 8.30), VBG (kl 13.00), OEM (kl 14.00), Poolia (kl 14.00), Corem Property Group (eftermiddagen)

FIRST NORTH
– Mindmancer, Pledpharma, SJR

AKTIETORGET
– Arocell, Enzymatica, Interfox Resources, NFO Drives

ÖVRIGA NORDEN
– Pandora

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Medtronic (kl 13.15), Orange, Terex (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– US Energy Group (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Doro: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Swedol: försäljningsrapport för januari kl 8.50
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i januari i Europa

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Sanitec: förlängd anmälningstid i Geberits bud löper ut

MAKROSTATISTIK
– Kina: fastighetspriser januari kl 2.30
– SCB: KPI januari kl 9.30
– SCB: värdepappersstatistik januari kl 9.30
* Storbritannien: KPI januari kl 10.30
– Storbritannien: ONS huspriser december kl 10.30
* Storbritannien: PPI januari kl 10.30
– Tyskland: ZEW-index februari kl 11.00
– USA: TRE, veckostatistik kl 13.45
* USA: Empire Manufacturing index februari kl 14.30
– USA: Redbook, veckostatistik kl 14.55
* USA: NAHB husmarknadsindex februari kl 16.00

POLITIK
– Ekofin: håller möte i Bryssel kl 9.00
– Riksdagen: utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) hos riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15
– Sydkorea: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– Business Sweden: Exportchefsindex 1kv kl 9.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: För en vecka sedan skrev jag: ”Tar sig MACD upp genom nollan (krävs lite mer än den marginella uppgången i fredags) stärker det sentimentet och skapar bra förutsättningar för en tilltagande trendstyrka. En dagsstängning ovanför 2065 indikerar att ett utbrott av även 2094 och en uppgång mot i första hand 2140 kan vara inledd.”

Inför fredagen skrev jag i min morgonanalys: ”I torsdags bjöds vi alltså på ett utbrott upp över både 2065 och 2072 som jag ”pratat om” den senaste tiden. Förutsättningarna är nu goda för att 2100-nivån tas ut.Spreaden mot Nasdaq talar än så länge inte för att placerarkollektivet i någon större utsträckning positionerar sig defensivt.”

Den gångna veckan innebar en uppgång med ytterligare 2,0 procent vilket innebär att årets inledande nedgång nu eliminerats och istället råder en uppgång med 1,8 procent.

Fredagen präglades av inledande skvalpiga rörelser mellan 2095 och 2087 men köparna höll i taktpinnen de två sista timmarna och stängningen vid 2097 som motsvarade en uppgång med 0,4 procent var den högsta någonsin.

De två senaste veckostaplarna har varit kraftfulla gröna staplar som naturligtvis är positivt.

Volymen har den gångna veckan noterats strax under snittet. I fredags låg volymen 11 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev energi och basråvaor. Sämst gick kraftbolag och ickecykliska konsumentprodukter.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte sin uppgång och presterar ”som vanligt ett nytt ATH” med en uppgång på 0,5 procent till $127,0. Google fortsatte upp även i fredags och steg 1,1 procent för att stänga vid $548,9. Twitter klättrade ytterligare 1,2 procent vilket fick aktien att stänga på $48,5 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte ner efter torsdagens vändning med ytterligare 0,7 procent till $75,7.

Asien: Efter gårdagens positiva stängning av MSCI Asia Pacific Index som var den högsta nivån sedan den 25 september har flera av de asiatiska börserna inlett tisdagen nedåt och en tilltagande oro för utvecklingen i Grekland börjar bli allt mer påtaglig. De kinesiska och taiwanesiska börserna stänger fom onsdag för att fira det kinesiskan nyåret.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar