Euronedgång inför grekbesked bäddar för initial nedgång

Placerarkollektivet väntade spänt på fredagens amerikanska jobbsiffra. Överraskande positiva jobbsiffror strax innan fredagens börsöppning i USA stärkte riskaptiten både i Europa. Sent på eftermiddagen späddes optimismen på ytterligare när inköpschefsindex presenterades och visade sig ha stigit till 56,8 mot förväntade 53,2.

Efter ungefär en timmes handel tog sig OMXS30 indexet upp genom öppningsnivån vid 1066 som sedan utgjorde ett sekundärt stöd innan den positiva jobbsiffran från USA fick köparna på gott humör. Kursen steg mer än 1 procent på tio minuter. En timme innan stängning noterades dagshögsta på 1083 innan en del vinsthemtagningar fick kursen att stänga på 1078,7 som motsvarade en uppgång på 1,2 procent. VA

Föregående vecka innebar en uppgång för sjunde veckan i rad och nu ska det bli spännande att se om det finns egen kraft kvar när den positiva månadseffekten klingar av för nya uppgångar. Uppgången föregående vecka blev imponerande 3,6 procent  vilket ska läggas till januari månads uppgång på 4,9 procent. Hittills i år är uppgången nu uppe i 9,2 procent. Det är intressant att Stockholmsbörsen nu utvecklas starkare än Wall Street den senaste tiden. 75 procent av de aktier jag dagligen följer steg under fredagen. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 15,2 miljarder kronor vilket var 26 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktie i fredags blev rapporterande Volvo B som steg 4,3 procent. Electrolux (+5,6%), Ericsson (2,6%) och Sandvik (2,2%) var alla högt omsatta.

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och verkstad som steg med 2,1 respektive 1,6 procent.

Sämsta sektorer i fredags blev telekom och hälsovård. Telekom backade med 0,3 procent och hälsovård steg med måttliga 0,3 procent vilket var anmärkningsvärt en så pass positiv börsdag som i fredags.

De ”positiva jobbsiffrorna” stärkte i fredags riskaptiten och de flesta börserna steg efter klockan 14:30. S&P 500 tog sig i fredags upp över den fallande motstånslinjen vilket innebär att det bara är julitopparna kvar innan 1400-nivån ska testas. Det blir nu spännande att se om det finns kraft kvar efter den positiva säsongseffekten att hålla kvar de amerikanska indexen ovanför de positiva sentimentsnivåerna. På kort sikt är både gummisnodden spänd och avståndet ner till MA-50 lite väl stort. Förutsättningarna för en rekyl inom de närmaste dagarna är goda, men styrkan i den positiva trenden avgörs av hur djup rekylen blir.

OMXS30 tog sig i fredags upp genom de sista hindren i det motståndsband som vi navigerat efter sedan oktober. Nu återstår det att se om optimismen räcker för att hålla indexet kvar ovanför MA-20 som är den närmaste sentimentnivå och även golvet i den stigande formationen.

Grekland förhandlar verkligen med klockan denna gång och man ska tydligen tolka deras ”nu är det nära en positiv lösning” som vi hört i två veckor som – ”vi har inget konkret att komma med”. Den grekiska regeringen måste ha nått en lösning klockan 11 för att inte äventyra nästa stödlån som ska betalas i mars. Det mesta tyder väl på att man fortsätter att dreva det stora svarta grekhålet med fler euro. Flute-tankar, e24, DN, SVD, VA

Kinesiska Huawei har på allvar etablerat sig i telekomtoppen och kan redan ha passerat Ericsson som världens största leverantör av telekomutrustning enligt en artikel i Dagens Industri i lördags.

Det händer inte mycket, varken på statistik- eller rapportfronten idag. Störst intresse tilldrar sig (åtminstone för mig) den eventuella ”lösning” eller ej som Grekland måste presentera idag.

Överraskande positiva jobbsiffror strax innan fredagens börsöppning i USA stärkte riskaptiten både i USA och Europa. När handeln varit igång en stund späddes optimismen på ytterligare när inköpschefsindex presenterades och visade sig ha stigit till 56,8 mot förväntade 53,2.

De amerikanska indexen öppnade starkt och fortsatte sedan svagt uppåt under hela fredagen. Stängningen på dagshögsta vid 1344,9 motsvarade en uppgång på 1,5 procent.

Hittills i år har S&P 500 stigit med 6,9 procent och teknikintensiva Nasdaq Composite noterar en uppgång på hela 11,5 procent (placerarkollektivet söker fortfarande risk). S&P 500 har stängt på plus 24 av de senaste 34 dagarna. Hela 458 aktier stängde på plus och endast 32 på minus under fredagen. Totalt omsattes 3,2 miljarder aktier vilket var 11 procent högre än snittet.

Bank of America gick bäst på Dow Jones-indexet med en uppgång på 5,2 procent. Förra veckans snackis blev utan tvekan Facebooks noteringsplaner. Facebookspelföretaget Zynga steg 8,1 procent på Nasdaq och steg alltså 32 procent under föregående vecka. Det sammanvägda p/e-talet för aktierna på S&P 500-indexet är nu 12,7 vilket kan jämföras med det historiskt genomsnittliga p/e-talet sedan 1954 som ligger på 16,4. DN

De asiatiska börserna inledde börsveckan med mestadels stigande kurser efter att lagga både de europeiska och amerikanska uppgångarna i fredags. Efterhand har uppgångarna avtagit och beskedet från IMF att de tror på en kraftigt försämrad kinesisk tillväxt om den europeiska skuldkrisen förvärras grusade de tidiga uppgångarna. Nikon, som har mer än en fjärdedel av sin i Nordamerika, steg med 11,1 procent efter positiva besked kring rörelsevinsten för helåret. I Kina noteras Shanghai just nu för en marginell uppgång. I Hong Kong har börsen vänt ner under nollstrecken och Hang Seng noteras för en måttlig nedgång på 0,2 procent. Japanska Nikkei stiger däremot med 1,1 procent. I Australien stiger All Ordinaries med 1,0 procent med draghjälp från råvarujättarna BHP Billiton och Rio Tinto som stiger med 1,6 respektive 2,6 procent. DN, AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar