Euforin kan snabbt slå tillbaks

NEW YORK: MINDRE UPPGÅNGAR ÖVERLAG, COACH RUSAR, S&P500 +0,1%

STOCKHOLM (Direkt) De ledande börsindexen i New York stängde nästintill oförändrat på tisdagen inför Apples delårssiffror och Feds räntebesked.

Det tekniktunga Nasdaq stängde upp 0,1 procent vid 6.095. S&P 500 noterades för en lika stor uppgång till nivån 2.391 medan Dow Jones hade avancerat med 0,2 procent till 20.948-nivån.

På onsdagskvällen kommer räntebesked från Federal Reserve. Analytiker väntar sig att centralbanken håller styrräntan oförändrad, och investerare kommer snarare leta efter ledtrådar om en potentiell höjning i juni.

På bolagsfront noterades Ford och General Motors för nedgångar om 4,4 respektive 2,9 procent, sedan ett flertal stora fordonstillverkare rapporterat om en minskad april-försäljning av nya fordon i USA.

Apple steg samtidigt med 0,6 procent inför bolagets kvartalsrapportering efter att USA-börserna stängt.

För Coach, USA:s största tillverkare av lyxväskor, blev uppgången hela 11 procent, den största ökningen inom S&P-indexet. Bolaget redovisade en stark kvartalsvinst till följd av den satsning man gjort på färre kampanjer och rabatter i de amerikanska butikerna.

Även läkemedelsjättarna Merck och Pfizer lämnade ifrån sig delårsrapporter.

Det förstanämnda bolagets vinst inkom något över förväntan samtidigt som vinstprognosen för helåret uppjusterades. Merck stängde 0,5 procent högre.

Pfizers siffror inkom i linje med förväntningarna och prognoserna för helåret upprepades. Det var dock inte tillräckligt för att lyfta aktien som stängde 0,5 procent lägre.

Räntan på en tioårig amerikansk stadsobligation var 3 punkter lägre vid 2,29 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Optimismen är det just nu inget fel på och studerar vi månadsgrafen blev april den tionde gröna månaden i rad vilket jag aldrig sett tidigare. Det vi ser nu börjar likna eufori och vi närmar oss en rekyl, som dock inte är samma sak som att man ska sälja allt och gå kort. Man bör däremot hålla noggrann koll på var och när sentimentet blir för euforiskt och placerarkollektivet vänder på klacken.”

OMXS30 inledde svagt positivt och detta höll i sig större delen av dagen. Stängningen skedde vid 1636,5 vilket var absolut högsta men volymen i callen var extremt låg och därför ska vi inte fästa så stor vikt vid callen.

Sedan triggern för lite mer än en vecka sedan när Macron stod som vinnare stärkte riskaptiten hos världens samlade placerarkollektiv. Inför söndagens presidentval i Frankrike ser dessutom Macron ut att ha kopplat greppet.

8 av de senaste 9 dagarna har OMXS30 stigit vilket naturligtvis innebär att de korta momentumindikatorerna noteras högt upp samtidigt som vi hittar motstånd från noteringarna i augusti 2015. Det mesta tyder på fortsatt uppgång men avståndet har på kort tid blivit lite väl stort ner till de korta- och medellånga medelvärdena. En lugnare uppgångstakt eller en sidledes tradingrange så att spänningen minskar hade nu varit önskvärt.

Volymen igår var lägre än i fredags men trots det 14 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen pekar uppåt och så länge vi inte ser tecken på att volymen tilltar under nedgångsdagarna talar mer för fortsatt upp- än nedgång.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Lundin Petroleum (kl 7.30), Biogaia (kl 8.00), Concentric (kl 8.00), Feelgood (kl 8.00), Serneke (kl 8.00), Heba (12-tiden), Capio (kl 12.30), Camurus (kl 13.00), Securitas (kl 13.00), Semafo (kl 13.00), Fagerhult (kl 14.00), Poolia (kl 14.00), Black Pearl (efter kl 22), Cavotec (lunchtid), Holmen (lunchtid)

FIRST NORTH
– Dist IT (kl 8.00), Leo Vegas (kl 8.00), Nilörn (vid 15-tiden), Cortus Energy, Target Everyone

AKTIETORGET
– Angler Gaming, Braincool (ändrat datum från 11/5 och 15/5), Pharmacolog

ÖVRIGA NORDEN
– HK Scan (kl 7.00), Nokian Renkaat (kl 7.00), REC Silicon (kl 7.00), Novo Nordisk (kl 7.30), Coloplast (kl 12.00), Uponor (kl 13.00), Sydbank

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Sprint (kl 13.30), Facebook (kl 22.00), 3D Systems (efter USA-börsernas stängning), Bioverativ (efter USA-börsernas stängning), BNP Paribas, Imperial Brands, Meritor (före USA-börsernas öppning), Telecom Italia, Tesla (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Biogaia, Bure, Camurus, Capio, Dist IT, Duni, Fagerhult, Fastator, Frisq, Heba, Investor, Medivir, Miris Holding, Nilörn, Norsk Hydro, Pharmacolog, Poolia, REC Silicon, Securitas, Serneke, TF Bank

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Eltel: rapportpresentation kl 8.00
– Leo Vegas: rapportpresentation kl 9.00
– Biogaia: rapportpresentation kl 9.30
– Avega Group: rapportpresentation, dagen efter rapporten kl 10.00
– Concentric: rapportpresentation kl 10.00
– Christian Berner: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Capio: rapportpresentation kl 13.30
– Neurovive: telefonkonferens om avtal med Yungjin Pharm kl 14.00
– Uponor: rapportpresentation kl 14.00
– Securitas: rapportpresentation kl 14.30
– Holmen: rapportpresentation, ändrad tid kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Compare-IT Nordic: första dag för handel på Aktietorget
– Effnetplattformen Dividend: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Rentunder: första dag för handel på NGM Nordic MTF

EXKLUSIVE UTDELNING
– Avega Group (1:30 kr), Hexagon (0:48 eur), Latour (8:00 kr), NP3 (2:40 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Tokyobörsen stängd
– Hongkongbörsen stängd

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butikspriser april kl 1.01
– SCB: fordonsstatistik april kl 9.30
* Tyskland: arbetslöshet april kl 9.55
– Tyskland: VDMA maskinorder mars kl 10.00
– EMU: PPI mars kl 11.00
* EMU: BNP (estimat) 1 kv kl 11.00
– Lettland: BNP (prel) 1 kv kl 12.00
– USA: ADP privat sysselsättning april kl 14.15
– USA: Markit tjänste-PMI (def) april kl 15.45
* USA: ISM tjänste-PMI april kl 16.00
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

POLITIK
– Riksdagen: Moderaterna presenterar sin vårbudgetmotion kl 11.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
* Fed: räntebesked kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: villkor växelemission kl 16.20
– Japan: helgstängt


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Volatiliteten är fortfarande nere på en relativt låg nivå även om den tilltagit något den senaste veckan. Det är inte någon bra tajming att köpa för uppgång strax under en viktig motståndsnivå.”

Tisdagen blev en skvalpig tillställning som pendlade mellan 2393 och 2386. Stängningen vid 2391,2 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent. Gårdagens kursstapel var den minsta sedan den 13 mars.

Den senaste candlesticksformationen är förra veckans bearish engulfing, som dock ännu inte bekräftats. För tillfället är det små avvaktande kursstaplar som ett tecken på osäkerhet strax under ATH-nivån. Dojisar nära den övre begränsningen i en tradingrange brukar leda till rekyl eller nedgång men än så länge ser vi inga tecken på det. I övrigt har det inte hänt något i den tekniska analysen sedan igår.

Volymen igår var den högsta sedan den 21 mars och 14 procent över det dagliga snittet. Som jag påpekat de senaste tre veckorna är den negativa volymbalansen som har punkterat tremånaderssnittet och senaste botten något vi måste hålla noggrann koll på. Än så länge har inte OBV-indikatorn tagit tillbaks tremånaderssnittet och inte heller lågpunkten från slutet av mars.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar