En negativ inledning kan fortfarande ge en turtle soup för uppgång

sammanfattningNEW YORK: NED EFTER OLJEPRESS MEN NYTT NASDAQREKORD, S&P -0,4%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börsen handlades ned på måndagen efter att den varannandagshandel som pågått från och med första handelsdagen i år fortsatte med negativa förtecken på måndagen.

Sentimentet tyngdes av oljepriset, som pressades av oro för överutbud till följd av fler och fler aktiva USA-borrtorn. Nasdaq stängde dock på rekordnivå efter uppgång för femte dagen i rad, lyft av bland annat Apple.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Index backat 0,36 procent till 19.888, medan det bredare S&P 500 var ned 0,35 procent till 2.269.

Nasdaq Composite steg steg 0,2 procent till nivån 5.531, vilket var rekord för tredje handelsdagen i rad och en uppgång för femte dagen i rad.

Apple steg en knapp procent till 119 dollar per aktie, vilket är högre än någon gång under 2016 men lägre än rekordnoteringar på drygt 130 dollar per aktie under 2015.

Sämsta sektor på New York-börsen var olje- och energibolag efter ett nedställ i råoljepriset. Både WTI- och Nordsjöoljan backade 3 procent efter att antalet aktiva oljeriggar i USA steg för tionde veckan i rad enligt statistik från Baker Hughes. Antalet är nu uppe i 529, mer än 100 fler än i slutet av september.

”Börsen har stigit mycket och brådstörtat, och för tillfället är fler goda än dåliga nyheter inprisade i marknaden. Det kan vara läge för en andhämtningspaus”, sade John Brady, managing director vid R.J.O’Brien & Associates, till Marketwatch.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”I fredags punkterades EMA-8 och på kort sikt är sannolikeheten stor för att en rekyl ska ta ner indexet mot antingen 1510 eller 1490-nivån.”

Måndagen inleddes med att den första timmen markerade 1525 på ovansidan och 1518 på nedsidan. Strax efter kl 10:00 punkterades boxen och redan då visste vi att förutsättningarna var goda för en stängning ännu lägre. Dagslägsta 1504 markerades vid tretiden och de sista timmarna kom köparna så smått tillbaks igen. Stängningen vid 1509,8 är superintressant eftersom det idag kan utvecklas till en turtlesoup för uppgång.

Det var med minsta möjliga marginal som vi inte bjöds på en ”Turning 8” igår som är en positiv jämviktssignal som tillsammans med NDF (Next Day Forecast) är ett fantastiskt verktyg för att göra en prognos över nästa dags utveckling. Detta kan du som prenumerant se längst ner på analyssidan varje dag kl 17:10 (under fliken förklaringar kan du se hur siffrorna ska tolkas). Även om det inte blev en Turning 8 kan vi konstatera att de tre senaste dagarna har stängt på minus och att dessa tre dagscandlestick stängt i den nedre delen. Vi har med NDF en -3/-3 candle. Detta har vi sett 121 gånger sedan början av 2001 och i 52 procent av dessa har kursen stått högre nästa dag. Edgen är alltså inte överdrivet bra för uppgång men om stängningen dessutom stänger ovanför 1510, helst i den övre delen av candlen idag, då har vi ett utmärkt läge både vad gäller edge och säsong för att kliva på för uppgång.

Volymen igår var naturligtvis högre än i fredags men även 14 procent över det dagliga snittet de senaste tre månaderna. Volymbalansen håller just nu på att utmana tremånaderssnittet och senast som nivån punkterades var den 20 oktober så det kommer alltså bli mycket intressant att se om volymen kommer tillta när vi ser kommande positiva candlesticks, eller om de stora elefanterna alltmer börjar distribuera ut aktier när kursen stiger.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Mekonomen (extra), Rho Vac (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för december kl 8.00
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för december kl 8.45

MAKROSTATISTIK
– Kina: KPI, PPI december kl 2.30
– Norge: KPI december kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion november kl 8.45
– Danmark: KPI december kl 9.00
* SCB: industriorder november kl 9.30
– SCB: industriproduktion november kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion november kl 9.30
– USA: NFIB småföretagsindex december kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: grossistlager (def) november kl 16.00
– USA: antalet lediga platser, JOLTS, november kl 16.00
– Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
* USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar december kl 9.30


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Om däremot kursen vänder ner och punkterar MA-20 utan att nivån snabbt återtas är det mycket som talar för att det behövs en djupare rekyl för att locka tillbaks tillräckligt med köpare för att etablera nästa ben i trenden.”

Veckan inleddes med ett negativt gap och en initial nedgång till stödnivån vid 2269 som nåddes redan efter några minuter och skulle visa sig bli dagslägsta. Även marubozolinjen för öppningsgapet testades av togs det aldrig ut under gårdagens handel. Stängningen skedde vid absolut dagslägsta 2268,9 vilket motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Måndagens kursstapel omfamnas helt av fredagens och är ett första tecken på osäkerhet. Om de kortare sentimentsnivåerna, som EMA-8 och MA-20 utgör, punkteras är det mycket som talar för att det behövs en djupare rekyl för att locka tillbaks tillräckligt köptryck för att etablera nästa ben i den positiva trenden.

Volymen igår var något lägre än i fredags och 15 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen (OBV) noteras strax under decembertopparna och utmanar tremånaderssnittet som inte punkterats sedan slutet av augusti.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar