En mot den ena flippern än mot nästa…

sammanfattningNEW YORK: VÄNDE UPP PÅ PLUS MED OLJA OCH TEKNIK, S&P +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) Tack vare en vändning i oljan och teknikaktier lyckades Wall Street stänga onsdagshandeln på plus efter en svag start.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,3 procent högre vid 16.484. S&P 500 steg 0,4 procent till 1.929 efter att inledningsvis ha varit ned 1,5 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,9 procent till 4.542.

Omkring 1.100 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.950 miljoner aktier omsatts.

”Oljan vände upp på plus vilket drog med sig aktiemarknaden. Alla verkar försöka få en känsla för vart marknaden är på väg. Volatiliteten ökar och minskar vilket också gäller för intradagsrörelserna, det är inte nytt”, sade Kevin Kelly, chefsinvesterare vid Recon Capital i New York, till Bloomberg News.

WTI-oljan stängde golvhandeln i New York vid plus 1 procent efter att ha varit nere och vänt vid minus 2,5 procent. Statistik på eftermiddagen visade att det låga bensinpriset ökade efterfrågan på drivmedlet jämfört med i fjol vilket drog upp oljan. Rekylen drog med sig den breda aktiemarknaden, tungviktarna Exxon och Chevron gick från minus till lätta plusnoteringar.

De stora teknikbolagen vände också upp på plus under den tidiga kvällen vilket mer specifikt hjälpte Nasdaq-index. Apple, som inledde på minus 1,5 procent stängde 1,7 procent högre. Uppgången kom dock från pressade nivåer, aktien är ned 19 procent under de tre senaste månaderna på oro för vikande iPhone försäljning. En liknande rörelse syntes i Facebook.

Sämre gick det för Ford och GM som backade kring 2 procent vardera, efter att JP Morgan skrivit att det är en ”dålig tidpunkt” att äga bilrelaterade aktier.

På statistikfronten framkom att inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA sjönk till 49,8 i februari mot väntade 53,5. Det var den lägsta nivån sedan december 2014.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 1,74 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Tisdagen utvecklades till en bearish harami, nära ett motstånd och även om det är en vändningssignal med låg tillförlitlighet ska vi ta den på allvar när den effektueras vid taket i en tradingrange.”

Onsdagen inleddes svagt nedåt och strax efter 10:30 försökte sig köparna på att vända nedgången men redan efter en halvtimme tog säljarna åter över och höll i taktpinnen fram till stängningen. Nedgången drog iväg och blev till slut hela 2,8 procent och stängningen skedde vid 1327,8 där MA-20 mötte upp.

Tisdagens bearish harami bekräftades igår och stängningen blev den lägsta på en hel vecka! Det var den kraftfullaste röda kursstapeln sedand den 11 februari och den gången blev den bullish harami som följde dagen efter startskottet på en av de kraftfullaste uppgångarna på flera år. Kursen har nu fallit med mer än 4 procent på två dagar och de senaste 20 åren har det inträffat 100 gånger och vid 61 av dessa har kursen stått högre med i snitt 1,0 procent en vecka senare. Hitration är dock någon procent sämre vid de tillfällen som kursen befunnit sig under MA-200.

Volymen igår var den högsta sedan den 11 februari (då vi senast såg en lika kraftfull röd candlestick) och hela 28 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Igår var den inte mer än 21 procent av de 284 aktier som jag dagligen håller koll på som stängde högre än i tisdags. Det är bara 18 procent av dessa aktier som noterar högre kurs idag än vid årsskiftet. Den enda sektor som stängde på plus igår var kontradefensiva kraftbolag. Sämst gick oljebolag och verkstad.

Kursen noteras under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti, som fortfarande är intakt.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Alimak (kl 8.00), Attendo (ca kl 8.00), Elos Medtech (kl 8.00), Sensys Gatso (kl 8.30), Lundbergs (ca kl 12.00-13.00), Cavotec (ca kl 13.00), Allenex (kl 14.00), Kabe (kl 15.00), Consilium (ca kl 15.30), Fast Partner (lunchtid), Malmbergs (runt lunch), Nordic Mines

NGM
– Concent

FIRST NORTH
– Starbreeze (kl 8.30), Agora, Amasten Holding, Axichem, Cassandra Oil, Cinnober, Gaming Corps, Genova Property, GWS Production, Götenehus Group, Impact Coatings, Intuitive Aerial, Oniva, Photocat, Polyplank, Spiffx, Stillfront, Wesc

AKTIETORGET
– AHA World, Delta Minerals, Dex Tech, Ecorub, Eurocon Consulting, IDL Biotech, Latvian Forest Company, Nanexa, Net Gaming, Oboya Horticulture, Optifreeze, Ortoma, Prebona, Railcare Group, Serstech, Spectracure, Transtema, True Heading, Vibrosense

ÖVRIGA NORDEN
– Seadrill

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Deutsche Telekom (kl 7.00), Hochtief (kl 7.00), Bayer (kl 7.30), GAP (definitiva siffror) (kl 22.00), 3D Systems (efter USA-börsernas stängning), British American Tobacco, Mondi

STÄMMOR
– Acrinova, Serstech (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Alimak: webbsänd rapportpresentation/telefonkonferens kl 10.00
– Attendo: telefonkonferens kl 10.00
– Elos Medtech: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Cavotec: telefonkonferens kl 14.00
– Telekom: telekommässan MWC (Mobile World Congress) hålls i Barcelona.
– Vigmed: bolagspresentation hos Remium

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Eurocine: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 11/3)
– Medcap: första dag för handel på Stockholmsbörsen efter byte från irst North
– Phase Holographic: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Traveas: Traveas byter namn till Everysport Media Group

EXKLUSIVE UTDELNING
– Novozymes (3:50 dkk)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: GfK konsumentförtroende mars kl 8.00
– KI: konjunkturbarometer kl 9.00
– Spanien: BNP (def) 4 kv kl 9.00
– Österrike: KPI januari kl 9.00
– SCB: export och import av varor december kl 9.30
– SCB: handelsnetto januari kl 9.30
– SCB: varuexport och varuimport, volym, 4 kv kl 9.30
– SCB: PPI januari kl 9.30
– SCB: hushållsutlåning januari kl 9.30
– EMU: M3 januari kl 10.00
– Storbritannien: BNP (prel) 4 kv kl 10.30
– EMU: KPI (def) januari kl 11.00
– USA: nyanmälda arbetslösa v 7 kl 14.30
– USA: order varaktiga varor (prel) januari kl 14.30
– USA: FHFA husprisindex december kl 15.00
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45

CENTRALBANKER
– Fed: James Bullard, Fed St Louis, talar kl 1.00
– Fed: Dennis Lockhart, Fed Atlanta, talar kl 14.15
– Fed: John Williams, Fed San Francisco, talar kl 18.00

MAKRO ÖVRIGT
– FI: riskrapport Bank kl 9.00
– ESV: statsbudgetens månadsutfall januari kl 10.00
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”På nedsidan bevakar först de kortare medelvärdena som möter upp vid 1910 och 1900 samt följt av den stigande stödlinjen vid 1891 som om den punkteras indikerar att vi kan se fram emot ett nytt besök av den nedre begränsningen i tradingrangen som möter upp vid 1810. På kort sikt är dock chansen god att köparna kommer tillbaks kring 1910-1900.”
Onsdagen inleddes med ett test av den stigande stödlinjen vid 1891 men efter en timmes handel kom köparna tillbaks och höll i taktpinnen resten av dagen. Vid 1900 och 1910 såg vi en tendens till motstånd när kursen närmade sig underifrån men stängningen var relativt stark kring dagshögsta vid 1929,8 som motsvarade en uppgång med 0,4 procent.

Den senaste månaden har jag upprepat att vi ska vara beredda på tvära kast när antingen någon av begränsningarna i tradingrangen eller signifikanta stöd- och motståndsområden närmar sig. Igår bjöds vi på ett skolexempel på just det. När kursen touchade den stigande stödlinjen vid 1891 kom köparna tillbaks och effektuerade en positiv reversalstapel, som återigen siktar mot i första hand 1950 och om nivån tas ut upp mot 2000-området.

Volymen igår var visserligen högre än i tisdags men trots det 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden stigit och fallit i ungefär hälften av åren. Av de senaste fyra åren har två inneburit upp- och två nedgångar.

Bästa sektorer igår blev teknologi och energi. Sämst gick basråvaror och finans. VIX (fearindex) föll med marginella 1,2 procent för att stänga vid 20,7 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2040 och 1805 den närmaste månaden. Glaset tolkas fortfarande halvtomt, dock inte lika mycket som för en månad sedan.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar