En initial uppgång väntas men bevaka de närmaste motstånden

Stockholmsbörsen: Världsbanken har sänkt sin prognos för tillväxten i Östasien och anser att inbromsningen i Kina kan bli värre och längre än väntat. Risken för en hårdlandning bedöms dessutom fortsatt som liten. Råvarurelaterade SSAB A och Boliden tappade mest mark inom OMXS30 med nedgångar på 3,0 och 2,5 procent, även finansrelaterade aktier hamnade långt upp på förlorarlistan.

Fram till klockan 10:30 backade OMXS30 med 1,4 procent och noterade lägstanivån för dagen kring 1078-nivån. Därefter var det små avvaktande rörelser mellan 1083 och 1079. Stängningen på 1079,9 motsvarade en nedgång med 1,2 procent.

Förra veckan stängde på plus 2,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 9,3 procent.

Fortsätter kursen hålla sig på nuvarande nivå kommer den negativa formationen i månadsgrafen att bli falsk. Om däremot september månads lägsta vid 1029 punkteras i samband oktober månads stängning då har vi åter en negativ långsiktig trend. Fredagens högsta vid 1099 bör relativt snabbt tas ut för att vi inte ska få en lägre topp.

Gårdagens omsättning uppgick inte till mer än 7,1 miljarder kronor, vilket var den lägsta omsättningen den lägsta omsättningen sedan den 3 september och hela 25 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 9,5 miljarder kronor.

Sämsta sektorer under gårdagen blev gruvbolag och bildelsföretag. Den enda sektor som stängde på plus var food & beverage.

Endast 5 av de 62 aktier jag dagligen går igen om steg igår medan 53 stängde på minus. Av de aktier jag dagligen bevakar föll PA Resources mest med 4,3 procents nedgång. Husqvarna och SSAB tillhörde oxå förlorarna med nedgångar på 3,4 respektive 3,0 procent. Africa Oil och Elekta gick starkast på gårdagens börs med uppgångar på 4,3 respektive 1,4 procent.

Högst omsatta under gårdagen blev HM B 552 Mkr (-0,8%), Volvo B 391 Mkr (-1,2%) följt av SKF B 332 Mkr (-0,8%)

S&P 500: Ikväll efter USA-börsens stängning inleds rapportsäsongen med en rapport från aluminiumtillverkaren Alcoa som brukar vara en bra indikator på vart vindarna blåser inför den kommande rapportperioden. Än så länge håller 1448 och det är positivt men om nivån punkteras indikerar det en viss svaghet och den bearish harami cross som effektuerades i slutet av förra veckan kan anses bekräftad. Viktigaste och närmaste nivån på ovansidan är 1470-1480.

OMXS30: Fredagens utbrott bekräftades inte istället föll kursen igår tillbaks, dock under extremt låg volym. Nu utmanas åter 50-dagars medelvärde och så länge inte kursen etablerar sig ovanför 20-dagars medelvärde ska vi ta det försiktigt. Jag har sagt det många gånger den senaste tiden, men det tål att upprepas: ”Så länge varken 1029 punkteras eller 1119 tas ut ska vi vara beredda på tvära, stora och jobbiga kast.

Rapporter idag:
– MQ (kl 7.15), Öresund (kl 8.30)
– Alcoa (efter USA-börsernas stängning)

Håll koll på följande tider idag:
– Alliance Oil: uppdatering produktion för det tredje kvartalet
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Storbritannien: BRC detaljhandelsindex september kl 1.01
– Storbritannien: Rics husprisbalans september kl 1.01
– Japan: bytesbalans augusti kl 1.50
– IMF: publicerar global konjunkturprognos (WEO) kl 2.00
– IMF: publicerar rapporten Fiscal Monitor kl 3.30
– Finland: BNP-indikator juli kl 8.00
* ECB: Mario Draghi talar inför Europaparlamentets ekonomiska kommitté kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion augusti kl 10.30
– USA: NFIB konfidensindex småföretag september kl 13.30
– Storbritannien: NIESR:s BNP-estimat september kl 16.00

USA: Världsbanken har sänkt sin prognos för tillväxten i Östasien och anser att risken för att inbromsningen i Kina kan bli värre och längre än väntat. Banken tror inte på något stort finanspolitiskt stimulanspaket eftersom beslutsfattarna centralt är oroade över stigande inflation. I nyhetsflödet stod eurogruppens finansministrar möte i Luxemburg för att diskutera skuldkrisen i Europa. Återigen tillhörde Apple och Facebook förlorna med en nedgångar på 2,2 respektive 2,4.

Efter en inledande nedgång på 0,5 procent till stödnivån och dagslägsta kring 1454. En halvtimme innan stnängning noterades dagshögsta 1458. Osäkerhet präglade veckoinledningen där stängningskursen till slut stannade på 1455,9 som motsvarade en nedgång med 0,3 procent.

I torsdags skrev jag: ”I och med att 1448-nivån togs ut, om än marginellt i onsdags har det kortare sentimentet stärkts”.

I övrigt har det inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår. September månad blev den fjärde månaden i rad med stigande kurser. Det är nu inte mer än 9 procent kvar till ATH från november 2007.

Totalt omsattes endast 1,7 miljarder aktier igår vilket var var den lägsta omsättningen sedan den 28 augusti och 27 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna idag på morgonen. Japanska Nikkei som höll stängt igår faller med 1,1 procent. I Kina stiger Shanghai med 2,1 procent och i Hong Kong noteras Hang Seng för en uppgång på 1,1 procent. Australiska All Ordinaries stiger med 0,6 procent men Sydkoreanska Kospi har inte orkat upp över nollan utan ligger och skvalpar på minus 0,1 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar