En eventuell uppgång tenderar att bli kortvarig – ytterligare nedställ om 1032,5 punkteras

Stockholmsbörsen: Riskaptiten är inte på topp för tillfället och nervositeten inför vad de obligatoriska obligationsuppköpen som ECB troligen meddelar under torsdagen. Denna nervositet har fått placerarkollektivet att leta efter tecken på vart åt det barkar. En bidragande orsak till oron igår var att Moody´s sänkte utsikterna för EU som helhet vilket fick råvarubolag och banker att backa. På en svenska scenen backade Elekta efter sänkta framtidsutsikter. Negativa nyheter kom även från USA, där både inköpschefsindex för industrin i augusti och bygginvesteringarna i juli visade sig sämre än väntat.

Teknisk analys OMXS30: Initialt tog sig OMXS30 upp till MA-200 i de lägre tidsinställningarna men där tog det stopp. Vid varje tillfälle som köparna försökte ta över kom säljarna pålitligt tillbaks. Dagshögsta kring 1407 nåddes redan strax innan klockan 11.00 och dagslägsta 1032,5 nåddes en halvtimme innan stängning. Slutnoteringen 1035,5 motsvarade en nedgång med 1,3 procent.

Uppgången för OMXS30 hittills i år är nu nere på 4,8 procent.

De senaste veckorna har jag påpekat att OMXS30-indexet åter närmar sig det stigande årsmedelvärdet som noteras kring 1029. Augusti månad stängde dock klart ovanför årsmedelvärdet och det innebär att indexet fortfarande befinner sig i en långsiktigt positiv trend.

Omsättningen igår var visserligen högre än under måndagen men trots det 8 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu är nere på 9,1 miljarder kronor. Det vi ska komma ihåg när volymerna är så pass låga är att det är enkelt för stora aktörer att påverka kurserna i önskad riktning, som inte behöver vara den mest troliga…

De flesta sektorer stängde igår på minus. Sämst gick det för verkstads- och teknologiaktierna medan kontradefensiva livsmedelssektorn stängde på plus.

Av de 62 aktier jag dagligen bevakar var det bara 4 som stängde på plus under tisdagen medan 54 stängde rött och 4 på samma kurs som i måndags. Assa Abloy, Atlas Copco och SSAB stod för de största nedgångarna.

Högst omsatta aktier under tisdagen var Electrolux B (-0,1%), Atlas Copco (-2,7%) följt av Ericsson B (-1,9%).

S&P 500: Lågvollaläget fortsätter och ju längre det pågår desto intressantare utbrott kan vi förvänta oss. Närmast på nedsidan är det 1395 som tilldrar sig mitt intresse. På ovansidan behöver 1427 tas ut innan vi åter ska börja leta efter köppositioner.

OMXS30: Den positiva omslagsformationen från i fredags kan nu bekräftas som falsk. Om vi får en dagsstängning under 1033 utlöser det flera säljsignaler och det negativa sentimentet kommer att bita sig fast ytterligare. Än så länge är dock nivån intakt och då är sannolikheten större för en upp- än en nedgång. Men glöm inte hur nära det är för att vi ska vända på klacken…

I nätbilagan av Affärsvärlden rekommenderas TeliaSonera, Hakon Invest och H&M

Rapporter idag:
– Clas Ohlson (kl 8.00)

Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: BRC butikspriser augusti kl 1.01
– Kina: HSBC inköpschefsindex tjänstesektorn augusti kl 4.30
– Finland: BNP 2 kv kl 8.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn augusti kl 8.30
– EMU: inköpschefsindex (def) tjänstesektorn augusti kl 9.58
– EMU: detaljhandel juli kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 2 kv kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– BOC: räntebesked kl 15.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: De amerikanska inköparna visade sig vara mer pessimistiska om framtiden än väntat vilket minskade riskaptiten inledningsvis. Tillverkningstakten avtar mer än vad som skett den senaste tre åren. Apple gick igår ut med beskedet att de kommer med en produktpresentation den 12 september och förväntningarna på att en ny iPhone 5 ska presenteras fick kursen på Apple-aktien att stiga med 1,5 procent. Facebook noterade nya bottennivåer genom att falla 1,8 procent till 17,37 dollar. Orsaken sägs vara oro för att reklamintäkterna inte kommer att nå upp till förväntningarna. Helt ärligt, är det någon mer än Morgan Stanley och någon enstaka svensk AP-fond som är förvånade? Småbolagsindexet Russell 2000 utklassade övriga index genom att stiga med 1,2 procent.

Gårdagens lägsta 1397 noterades någon timme efter öppningen medan dagens högsta 1409 nåddes en timme innan stängning. Slutkursen skrevs till 1405,2 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. S&P 500 har stängt på rött 7 av de senaste 11 handelsdagarna.

Förra veckan innebar åter en marginell nedgång med 0,3 procent vilket innebär att augusti månad stängde på plus 3 procent och att uppgången hittills i år uppgår till 11,7 procent. De senaste tre månaderna har därmed stängt på plus och årsmedelvärdet som är stigande hittar vi nu kring 1319.

Nasdaq Composite har stigit med 18,0 procent hittills i år och DJIA med 6,7 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår. Både de långa-, medellånga- och korta trenderna pekar uppåt. Även gårdagen stängde precis som i fredags strax under 20-dagars medelvärde som än så länge pekar uppåt.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börsindexen nu på morgonen. Sämst går deti Sydkorea där Kospi faller med 1,7 procent. Bäst klarar sig de kinesiska indexen som pendlar kring nollstrecket. Japanska Nikkei backar med 1,0 procent medan australiska All Ordinaries noteras för en nedgång med 0,7 procent.

 

Glömde lägga in länken för att slippa reklamen på Di.se, här kommer den:
javascript:parent.document.getElementsByTagName(’frameset’).item(0).rows = ’0,0,*’;parent.document.getElementById(’hud’).style.visibility =’hidden’;

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar