En del varningssignaler och euforivarning (paus till den 16/6)

NEW YORK: INDEXREKORD UTÖKADES INFÖR HELGEN, S&P500 +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna utökade torsdagens nya rekordnivåer på fredagen trots en svagare sysselsättningsökning än väntat i maj. Räntekänsliga sektorer gynnades av att jobbrapporten medförde lägre marknadsräntor.

Dow Jones industriindex stängde 0,3 procent högre på nivån 21.204,6 medan S&P 500 klättrade 0,4 procent till 2.438,9. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex stärktes 0,9 procent till indexnivån 6.305,8.

Amerikanska IT-aktier visar ännu inga tecken på ”bred övervärdering” som var kännetecknande för rusningen i slutet av 1990-talet, framhöll analysfirman MKM Partners chefsekonom Michael Darda i en analys.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 138.000 personer i maj, mot väntade +182.000 enligt Bloomberg News konsensus. I spåren av det rörde sig tioårig amerikansk statsobligation ned 6 punkter till 2,15 procent.

Fastighetssektorn, som gynnas av lägre räntor, var näst efter it bäst presterande inom S&P500. Banksektorn, som missgynnas av lägre räntenivåer, backade däremot.

Bank var svagast presterande sektor undantaget oljerelaterat som tyngdes av pristappet på råvaran. Vd:n för Rysslands största oljeproducent Rosneft, Igor Sechin, sade på fredagen att låga oljepriser är här för att stanna en lång tid.

Bland enskilda bolag avancerade sportklädestillverkaren Lululemon 12 procent efter en högre kvartalsvinst än väntat.

Halvledarbolaget Broadcom klättrade 8,5 procent efter att ha skruvat upp förväntningarna för försäljningen i innevarande kvartal som slutar i juli.

Guldpriset steg omkring 1 procent i spåren av lägre utsikter för höjningar från Fed men guld- och koppar-producenten Newmont stängde i stort oförändrat. Medan guldpriset steg på fredagen rörde sig dock koppar nedåt.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”MA-20 utgör en kortsiktig vattendelare och stängningar ovanför skapar goda förutsättningar för ett test av taket i den rådande tradingrangen kring 1657. På nedsidan är det angeläget att golvet i rangen vid 1604. Den närmaste riktningen bestäms med stor sannolikhet av utbrottet som för tillfället fångar indexet. Så länge inte någon av begränsningarna tas ut eller punkteras kan vi se fram emot en skvalpig tillställning med tvära kast.”

Redan under tisdagen bjöds vi på en stängning ovanför MA-20 och kursen fortsatte sedan upp till 1657 som nåddes i fredags. Totalt steg föregående vecka med 0,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 8,5 procent. Sedan lågpunkten för snart ett år sedan har det svenska storbolagsindexet stigit med mer än 30 procent. Senast vi såg en liknade uppgång var från sommaren 2012 till i maj 2013 och den gången noterades en nedgång med lite mer än 6 procent den kommande månaden. Kursen har dock vid de 19 tillfällen det inträffat de senaste 20 åren fortsatt upp den närmaste månaden vid 11 av dessa.

Volymen har under hela veckan noterats strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv och stigande.


Nyhetsbyrån Direkt:

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Creades: presenterar substansvärde
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bilia: första dag för handel efter split 2:1
– Latvian Forest Company: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Videoburst: anmälningstid i nyemission avslutas

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Köpenhamnsbörsen helgstängd
– Oslobörsen helgstängd

MAKROSTATISTIK
– Japan: tjänste-PMI maj kl 2.30
– Kina: tjänste-PMI maj kl 3.45
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI maj kl 8.30
– Storbritannien: tjänste-PMI maj kl 10.30
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 1 kv kl 14.30
– USA: Markit tjänste-PMI maj kl 15.45
– USA: ISM tjänste-PMI maj kl 16.00
– USA: industriorder april kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: obligationsköp kl 15.45
– RB: Kerstin af Jochnick talar om ”Monetary policy and financial stability from a Swedish perspective” i Sopot, Polen kl 16.00


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter sju dagars uppgång talar det mesta för en stundande rekyl. Historiskt har dock liknande impulser lett till fortsatta uppgångar på några veckors sikt. Jag är positivt inställd till indexet både på kort och lång sikt så länge inte tidigare pivotbottnar punkteras ska de ses som bättre köplägen vilket innebär att rekyler ner mot 2353 är värda att haka på.”

Den gångna veckan inleddes något skvalpigt men redan i slutet av onsdagen såg vi tecken på att köparna åter sökte sig tillbaks och avslutningen på veckan var starkt och en ny högstanågonsin stängning vid 2439. Totalt steg S&P500 med 1,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till imponerande 8,9 procent.

I månadsgrafen har de senaste fem månaderna stängt med positiva förtecken och i veckografen de senaste två veckorna likaså. S&P500 har stigit mer än 20 procent det senaste året och bäst har aktier med någon relation till Internet noterar i snitt uppgångar med mer än 40 procent. Sedan lågpunkten vid 2350 för två veckor sedan har indexet stigit med 3,7 procent vilket innebär att fredagen stängde ovanför det övre bollingerbandet för första gången sedan den 26 april.

Även om utvecklingen är positiv ska vi inte ignorera varningssignalerna i form av negativa divergenser och en volym som avtagit under uppgångsdagarna de senaste två veckorna. På något längre sikt är dock momentumet brett och bra men både stochastic och RSI indikerar att det borde vara dags för en rekyl.

Volymen den gångna veckan var den lägsta på fyra veckor. Volymbalansen visar tecken på en ny topp.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar