En del moln kan tynga inledningsvis

Stockholmsbörsen: OMXS30-indexet öppnade nedåt och vid klockan 10.00 noterades 1132 och därefter fick vi nya lägre bottnar vid 12.45, 15.55 och sedan en stängning på dagslägsta 1130,1 vilket motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Även om köparna kom tillbaks på de amerikanska börserna på slutet råder just nu ett stort mått av osäkerhet.

Omsättningen igår uppgick till 9,5 miljarder kronor vilket var högre än i fredags och 3,7 procent högre  än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 30 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 2,4 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.

Gårdagens kursstapel effektuerade en bearish dark cloud cover som är en negativ vändningsformation, som behöver bekräftas genom att tisdagen stänger lägre än 1130,1. I och med att fredagens ”mittlinje” punkterades är formationen mer bearish än om stängningen skett ovanför mitten.

200-dagars medelvärde har åter börjat vrida upp (fortfarande svagt) men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska locka till nya köp. Kursen behöver ner, gärna mot 1114 innan vi ska börja leta efter positiva formationer som är värda att följa.

Sämsta sektorer under måndagen blev konsumenttjänsteföretag tillsammans med olje- och gasbolagen. De enda sektorer som inte stängde på minus var finans- och teknologi.

Sämst bland de bolag jag bevakar gick Electrolux, Stora Enso och Getinge som backade mellan 2,7 och 2,2 procent. PA Resources fortsatte upp, igår med 5,6 procent. Nokia, Trelleborg och Swedish Match tillhörde vinnarna.

Högst omsatta aktier under måndagen blev HM B 811 Mkr (-1,7%), Volvo B 551 Mkr (-0,8%) följt av Atco A 543 Mkr (-0,5%).

Teknisk sammanfattning OMXS30 inför tisdagen: Även om vi fortfarande har en del varningssignaler som igår följdes upp av en bearish dark cloud cover ska vi befinna oss bland köparna så länge inte 1119 punkteras, därefter ska vi ta det något försiktigare men så länge ingen lägre botten bildas och den första innebär noteringar lägre än 1099 ska vi leta efter positiva formationer för fortsatt uppgång. Idag bevakar jag 1137 som behöver tas ut på ovansidan och redan vid 1126 kan nedgångstakten tillta.

Teknisk sammanfattning S&P 500 inför tisdagen: Det är motstridiga signaler i diagrammet. Dels är de ledande börsindexen översålda, de flesta kring viktiga motståndsnivåer, men samtidigt noterar vi en viss styrka genom att inga viktiga stödnivåer har punkterats, än så länge. Vi tassar därför fram med mindre steg än normalt och håller koll på 1475 på ovansidan och 1448 närmast på nedsidan. De som redan sitter i långa positioner kan sitta kvar och övriga gör bäst i att sitta på händerna.

Intresseklubben antecknar:
– Starka handelssiffror från Tyskland (+17 Mdr)
– Brittisk detaljhandel bättre än väntat
– Alltfler köper RUT-tjänster
– Samsung lanserar ny Windows 8-mobil
– Telia Sonera får höjd rek av Morgan Stanley
– Varselvågen fortsätter och experter varnar för fler varsel än väntat
– Samsung flaggar för rekordvinst
– SAS får höjd rekommendation av HSBC

Idag inleder aluminiumtillverkaren Alcoa rapportsäsongen efter USA-börsernas stängning.

Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: handels- och bytesbalans november kl 8.00
– Riksbanken: protokoll från penningpolitiska mötet 17/12 kl 9.30
– EMU: konfidensindikator december kl 11.00
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat december kl 11.00
– EMU: detaljhandel november kl 11.00
– EMU: arbetslöshet november kl 11.00
– Tyskland: industriorder november kl 12.00
– USA: NFIB småföretagsindex december kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: DOE oljerapport januari kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Den inledande nedgången på 0,5 procent täpptes inte till. Måndagens lägsta 1457 noterades vid halvtid och därefter återhämtade sig indexet något och stängde på 1461,7 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent. Den största nedgången noterade DJIA och småbolagsindexet Russell 2000 med en nedgångar på 0,4 procent. Debatten och osäkerheten kring budgetsstupet och skuldtaket oroar tillsammans med de stundande bolagsrapporterna.

Totalt omsattes 2,2 miljarder aktier vilket var lägre än i fredags och 4,5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 59 av de 500 aktierna som ingår i  indexet steg. Bästa sektorer blev kontradefensiva telekom och hälsovård medan guldrelaterade bolag tillsammans med energisektorn gick sämst. 2012 slutade med en uppgång på 11,5 procent och hittills i år har S&P 500 avancerat 4,2 procent.

Igår skrev jag vidare: ”Kursstaplarna befinner sig alltså i ett motståndsområde, kring taket i den stigande medellånga trendkanalen med en hårt spänd gummisnodd på ovansidan. Kort sagt är det relativt stora chanser för en stundande rekyl från nuvarande nivå”.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Kursen noteras fortfarande kring motståndsområdet 1464-1475 i närheten av taket i den medellånga stigande kanalen.

Asien: Det är mestadels nedgångar på de astiatiska börserna nu på morgonen. Hong Kong och Japanska Nikkei backar 0,9 procent vardera.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar