Efter gårdagens kraftansträngning kan det bli en paus idag

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Efter ett starkt avslut på förra veckan fortsatte de amerikanska indexen uppåt på måndagen, även om uppgångarna mattades av något under handelsdagens gång. Förhoppningen om en mildring av konflikten vid den rysk-ukrainska gränsen levde kvar över helgen, samtidigt som USA:s intervention i norra Irak var i fokus.

Dow Jones Industrial Average noterades vid stängning upp 0,1 procent till indexnivån 16.570, med teknologi och dagligvaror som bästa sektorer. Det bredare S&P 500 avancerade samtidigt 0,3 procent till 1.936, medan teknikbetonade Nasdaq Composite rörde sig 0,7 procent högre till nivån 4.401.

Omsättningen uppgick till 560 miljoner aktier på New York-börsen och till 1.520 miljoner på Nasdaq.

”Det finns en känsla av att de geopolitiska riskerna där ute har falnat, eller åtminstone att situationen förbättrats efter den aggressiva retorik vi hörde i mitten av förra veckan”, sade Bill Schultz, förvaltare vid McQueen, Ball & Associates, till Bloomberg.

S&P 500 steg 1,2 procent under fredagens handel, och lyckades med det lyfta indexet till plus för veckan som helhet. Investerarna gladdes åt rapporter om att Ryssland strävar efter att trappa ned på konflikten i Ukraina och att militärövningar som hållits vid gränsen till landet upphört.

Optimismen levde alltså kvar till måndagen, men under sessionens gång kunde en viss dämpning av uppgångarna skönjas. Flera marknadsaktörer hänvisade till
rapporter om att USA:s president Barack Obama sagt till Ukrainas dito att en rysk intervention i Ukraina vore ”oacceptabel”.

En aktie som gick starkt var elbilstillverkaren Tesla Motors, som steg 4,5 procent sedan Deutsche Bank höjt riktkursen och sin rekommendation. Aktien har hittills under 2014 stigit nära 70 procent, och noteras nu kring den högsta kursen någonsin.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det finns med fredagens positiva omslagsformation från stödet vid 1320 goda chanser för en uppstuds den närmaste veckan”. Måndagen inleddes med ett positivt gap på hela 0,8 procent och därefter hovrade kursen kring dagshögsta (läs kapitlet om Up and Go i min bok om Candlesticks) för att efter lunch ta ut 1346 och effektuera en köpsignal som var väl värd att följa. Stängningen vid 1357,4 motsvarade till slut en uppgång med hela 1,9 procent.

Gårdagens långa gröna kursstapel var inklusive gapet (som ska räknas med) den enskilt kraftigaste uppgångsdagen sedan den 4 mars i år.

Volymen igår var högre än i fredags och hela 27 procent högre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 376 aktier igår medan 123 backade (bra bredd).

Högst omsatta aktier under gårdagen blev HM B där aktier för 955 miljoner kronor omsattes. Nordea kom på andra plats där aktier för 623 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på tredje plats med totalt 529 miljoner kronors omsättning.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick konsumenttjänster och basråvaror.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår HM B (+4,1%) följt av Atlas Copco A (+3,1%) och SSAB A (+2,9%). Sämst gick Kinnevik B som var den enda av OMXS30-aktierna som stängde på minus (-0,3%) och Securitas B (+0,5) följt av Getinge B (+0,5%).

OMXS30 inför dagen:

SP500 inför dagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– HiQ International, Profilgruppen (ändrat datum fr 30/7) (kl 17.30)
NGM
– Paynova
ÖVRIGA NORDEN
– Polarcus, Pandora (kl 8.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– JDS Uniphase (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Aker Solutions (extra), Medirox (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– HiQ International: press-och analytikerträff kl 9.00

BÖRSSTATISTIK
– Venue Retail Group: försäljningssiffror juli kl 13.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Nordic Mines: sista dag för handel i teckningsrätter
– Venue Retail Group: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 26/8)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning juli kl 1.01
– Svensk Handel Stil: stilindex juli kl 6.00
– Japan: industriproduktion (def) juni kl 6.30
– SCB: KPI juli kl 9.30
– SCB: produktion näringslivet juni kl 9.30
* Tyskland: ZEW-index augusti kl 11.00
– USA: NFIB småbolagsindex juli kl 13.30
– USA: ICSC detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: Jolt-data (lediga jobb) juni kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

CENTRALBANKER
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– Italien: säljer statsskuldväxlar kl 11.00

USA: Efter en initial uppgång tog sig kursen upp till 1945 men där tog det stopp. Även om köparna tvekade vid nivån lyckades indexet stänga vid 1936,8 som motsvarade en uppgång med måttliga 0,3 procent.

Gårdagens kursstapel bildade en svans på ovansidan och stängde under den dagliga sentimentsnivån men på några dagars sikt håller köparna i taktpinnen så länge 1925 är intakt.

Volymen igår var lägre än i fredags och 14 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Igår skrev jag: ”Edgen för en uppgång från nuvarande nivå är god men det är viktigt att köparna vågar visa sig även när veckan inleds. Köp kan fortfande ske om fredagens högsta tas ut.”

För andra dagen i rad stängde alla sektorer på plus igår. Bästa sektorer blev ickecykliska konsumentprodukter och energi.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg även igår. Apple fortsatte upp med 1,3 procent för att stänga vid $95,9. Google stötte på motstånd och backade med marginella 0,2 procent för att stänga vid $567,9. Twitter steg med måttliga 0,3 procent och stängde vid $43,3 medan den sociala kollegan Facebook adderade 0,5 procent till fredagens stängning för att till slut stänga vid $73,4.

Asien: Inledningsvis var det mestadels stigande kurser på de asiatiska börserna men uppgångarna har mattats av och när detta skrivs (06:29) ser det ut så här på de börser som jag bevakar:
Nikkei: +0,3%
Kospi: +0,2%
Shanghai: -0,1%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: +0,2%
Bombay: +0,7%
All Ordinaries: +1,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar