Edgen talar för uppgång

sammanfattningNEW YORK: VISS ÅTERHÄMTNING, MÅNGA GREKLANDSTURER, S&P500 +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna fluktuerade på tisdagen, men stängde något högre. Rubrikerna kring Grekland stod i centrum, när landet närmade sig deadline för stödprogrammet och IMF-betalningen.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent högre på indexnivån 17.618, medan det bredare S&P 500 gick upp 0,3 procent till 2.063. Nasdaq Composite avancerade 0,6 procent till 4.984.

Omsättningen uppgick till 920 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 2,0 miljarder på Nasdaq.

Eurogruppen höll ett extrainsatt möte där man beslutade att avslå en förlängning av det grekiska stödprogrammet. Eurogruppen ska dock fortsätta sina förhandlingar under onsdagen och innan dess ska Grekland ha lämnat in ett nytt förslag.

Gällande IMF-lånet sade Greklands finansminister, enligt Reuters, att landet inte kommer att betala det på tisdagen.

Amerikanska statistikskörden var blandad. Inköpschefsindex från Chicago steg till 49,4 i juni från 46,2, men var under analytikernas förväntningar. Huspriserna i 20 storstadsområden steg samtidigt mindre än väntat i maj, men hushållens konfidensindikator slog förhandstipsen.

Bland de 30 aktierna i Dow Jones Industrial Average var Walt Disney starkast med en klättring på 0,9 procent. Wal-Mart sjönk 0,7 procent och var i botten.

Vid sidan av Dow Jones-bolagen steg finansbolaget Willis Group 3,3 procent efter att det gått med på en sammanslaggning med Tower Watson.

Juno spurtade omkring 15 procent efter det ingått i ett partnerskap med Celgene.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 3 punkter till 2,35 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Viktiga varningssignaler är den eventuellt extremt vänsterställda cykeln och begynnande negativa volymbalansen.”

Tisdagen inleddes söderut och inte förrän vid 10:30 och 1538 visade köparna tecken på att vara intresserade av att suga upp säljtrycket. Vid lunchtid hade hela den initiala nedgången eliminerats men där tog det åter stopp. Kursen föll sedan och stängde kring 1541,7 vilket motsvarade en nedgång med 1,2 procent.

Sedan den bearish engulfing som jag skrev om i torsdags har vi inte sett några tecken på att köparna har självförtroende för att ta ut ens det korta negativa sentimentet. Inför onsdagen hittar vi den senaste veckans sentimentsnivån vid 1583.

Volymen igår var den högsta sedan den 23:e juni och 5 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektor och den enda som stängde på plus igår blev olje- och gassektorn. Sämst gick teknologi och basråvaror.

Högst omsatta aktier igår blev Eric B, HM B och Nordea. 234 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus medan hela 335 stängde rött.

Endast Lundin Petroleum (som jag gick igenom på ETP Direkt) och Electrolux steg igår. Tele2, Boliden och SSAB A tyngde OMXS30-indexet mest.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Diamyd Medical

ÖVRIGA NORDEN
– Chr Hansen (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Tullow Oil (trading statement och verksamhetsuppdatering)

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen juni
– Nordnet: presenterar aktiehandel i juni

EXKLUSIVE UTDELNING
– Cavotec (0:05 chf)

MAKROSTATISTIK
* Japan: Tankan-index 2 kv kl 1.50
– Kina: inköpschefsindex industrin juni kl 3.00
– Kina: inköpschefsindex tjänstesektorn juni kl 3.00
– Japan: inköpschefsindex industrin (def) juni kl 3.35
* Kina: HSBC inköpschefsindex industrin (def) juni kl 3.45
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin juni kl 8.30
– Norge: inköpschefsindex industrin juni kl 9.00
* Frankrike: inköpschefsindex industrin (def) juni kl 9.50
* Tyskland: inköpschefsindex industrin (def) juni kl 9.55
* EMU: inköpschefsindex industrin (def) juni kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder maj kl 10.00
– UC: konkursstatistik första halvåret 2015 kl 10.00
* Storbritannien: inköpschefsindex industrin juni kl 10.30
– USA: Challenger varselstatistik juni kl 13.30
– USA: ADP privat sysselsättning juni kl 14.15
* USA: inköpschefsindex industrin (def) juni kl 15.45
– USA: ISM inköpschefsindex industrin juni kl 16.00
* USA: bygginvesteringar maj kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

POLITIK
– Almedalsveckan: Socialdemokraternas ekonomiska seminarium kl 13.00
– Almedalsveckan: Sverigedemokraternas dag

CENTRALBANKER
– Riksbanken: penningpolitiskt möte kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”De senaste 18 åren har kursen fallit med mer än 2 procent på en dag vid 137 tillfällen och vid 58 procent av dessa har kursen stått högre en vecka senare med i snitt 0,5 procent.”

Tisdagen inleddes upp och testade av 2074 som höll och skickade ner kursen till måndagens lägsta vid 2057 avslutades dagen avvaktande. Stängningen vid 2063,0 motsvarade en uppgång med måttliga 0,3 procent.

Tisdagens kursstapel präglades av en öppning och stängning kring samma nivå med en lång svans på ovansidan och en något mindre på nedsidan. Inför gårdagen påpekade jag att sentimentsnivån för måndagens marubozu noterades kring 2078 men den nivån nådde inte kursen upp till.

Volymen igår var den högsta sedan fredagen den 18 /6 och hela 34 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Två av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Apple steg med 0,7 procent medan Twitter rusade med 5,9 procent. Nedgångarna för Google och Facebok var dessutom marginella. 295 av de aktier på SP500-indexet stängde på plus medan 186 stängde rött igår. Bästa sektorer under gårdgen blev finans och cykliska konsumentprodukter. Sämst gick basråvaror och ickecykliska konsumentprodukter.

Asien: I Japan sjönk inköpschefsindex för industrin till 50,1 för juni jämfört med 50,9 för en månad sedan. I Kina noterades inköpschefsindex för juni oförändrat. Viktigaste klockslagen idag är 09:50, 09:55, 10:00, 15:45 och 16:00 (se analyssidan för mer info).

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar