Edgen talar för en kortare uppstuds

sammanfattningNEW YORK: RÄNTEORO PRESSADE SENTIMENTET, S&P500 -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Handeln i USA var under fredagen volatil och stundtals avvaktande. Jobbrapporten var ett styrketecken för ekonomin. Avigsidan är dock att risken för en räntehöjning tidigare än väntat, har ökat.

Dow Jones Industrial Average backade 0,3 procent till indexnivån 17.849. S&P500 noterades till nivån 2.093 efter att ha fallit 0,1 procent medan tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,2 procent till nivån 5.068.

Omsättningen uppgick till 769 miljoner aktier på New York Stock Exchange samt 1,8 miljarder på Nasdaq.

Sysselsättningen i USA ökade med 280.000 personer i maj jämfört med väntade 226.000 personer. Rapporten mottogs generellt sett med optimism, även om oro kring att räntehöjningar kan komma att tidigareläggas dämpade humöret något:

”Statistiken bekräftar förmodligen att den ekonomiska stagnationen från första kvartalet och inledningen på andra kvartalet var tillfällig. Om vi börjar se starkare lönetillväxt eller andra positiva ekonomiska indikatorer kommer centralbanken troligen att höja räntan i september eller oktober. Trots räntehöjningar borde dock nettoeffekten vara positiv för ekonomin”, uppgav Chad Morganlander, förvaltare på Stifel och Nicolaus, till Bloomberg News.

En sektor som hade medvind var bankerna. Att sannolikheten för en snar räntehöjning ökat i spåren av den starka sysselsättningsrapporten, tolkades som goda nyheter för sektorn.

Finansgiganterna JP Morgan och Goldman Sachs hade vind i seglen med uppgångar på 1,6 respektive 0,8 procent.

Sektorkollegorna Bank of America och Citigroup gick också starkt och ökade 2,4 samt 1,6 procent.

En sektor det gick avsevärt sämre för var tobaksbolagen då en starkare dollar antas missgynna sektorn. Philip Morris backade 2,6 procent, medan Altria noterades 3,4 procent lägre.

Det ryska telekombolaget Vimpelcom, som till en tredjedel ägs av Tele2, var en klar förlorare. Aktien backade 6,5 procent.

Bland övriga bolagsspecifika nyheter kan nämnas att JA Solar, som tillverkar solceller, fått ett utköpserbjudande. Premien på kring 20 procent, fick aktien att rusa 12,4 procent.

Den tioåriga räntan avancerade 10 punkter till 2,41 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Säsongmässigt talar mer för ned- än uppgång de närmaste veckorna om nollan i MACD tas ut är det positivt men om vi istället får en säljsignal i den negativa delen är risken för att det negativa momentumet tilltar och därmed nedgångstakten.”

Efter en avvaktande inledning av veckan har den ena stödnivån efter den andra punkterats. Den gångna veckan avslutades med ett test av 1600-nivån och en nedgång med totalt 2,3 procent. För en vecka sedan skrev jag att det var 70 procents chans för en lågpunkt fram till den 9/6 och stor sannolikhet för ett test av just 1600-nivån om inte köparna visade sig ovanför MA-20. Årets uppgång har nu reducerats till 9,7 procent.

För tillfället noteras innevarande månadsstapel med en notering långt ner i stapeln vilket kommer vara negativt om juni månad stänger så. I veckografen har det verkligen varit ett skolboksexempel på en konsolidering sedan slutet av februari med tvära kast och en salig blandning av positiva och negativa kursstaplar.

Volymen har under hela veckan noterats under snittet men störst volym har det varit under de kraftigare nedgångsdagarna den senaste veckan.

Bästa sektor och den enda som stigit den gångna veckan blev teknologi men uppgången var marginella 0,1 procent. Sämst gick kraftbolag och finans. Bäst bland aktierna på OMXS30 gick ABB och SSAB A medan Swedish Match och Investor B gick sämst. Totalt steg 176 aktier på Stockholmsbörsen den gångna veckan medan 505 backade. Jag har de senaste veckorna pratat om att isen börjar bli tunnare och det tillsammans med den negativa volymbalansen är en varningssignal.
Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Avtech, Glycorex (ändrat datum från 9/6), Lucent Oil, Marine Harvest, Medfield, Robert Friman

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Aktiespararna och Redeye arrangerar Småbolagsdag kl 8.00-20.30
– Hövding: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för maj kl 8.00
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för maj kl 8.45
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Agora: anmälningstid inför listning på First North avslutas
– Betsson: handel med inlösenrätter avslutas
– Collector: anmälningstid inför notering på Nasdaq OMX avslutas
– Cortus Energy: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 22/6)
– CWS Comfort Window System: sista dag för handel på Aktietorget inför avnotering
– Jays: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 22/6)
– Latvian Forest Company: anmälningstid i nyemission 1:4 avslutas
– Nordic Camping: anmälningstid i emission avslutas
– Pharmacolog: första dag för handel på Aktietorget
– Prostalund: sista dag för handel inklusive teckningsrätt i nyemission
– Scandidos: beräknas meddela utfall i nyemission 1:2
– Volati: första dag för handel med preferensaktien på First North

KAPITALMARKNADSDAG
– Intrum Justitia kl 12.50-16.30

MAKROSTATISTIK
– Japan: bytesbalans april kl 1.50
– Japan: BNP (def) 1 kv kl 1.50
– Tyskland: industriproduktion april kl 8.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans april kl 8.00
– SEB: boprisindikatorn kl 8.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: samlat index för arbetsmarknaden, LMCI, maj kl 16.00
– Kina: handelsbalans maj

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Det är gott om varningssignaler och den kommande veckan har utvecklats svagt 4 av de senaste 6 åren.”

Den gångna veckan inleddes upp mot 2120 men har klamrat sig fast under 8-dagars medelvärde de senaste veckorna. De tre senaste veckorna har stängt i de nedre delarna av kursstaplarna och 9 av de senaste 13 börsdagarna likaså. Om början på veckan inleddes positivt avslutades den svagt kring golvet i den korta fallande trendkanalen. Veckans nedgång skrivs till 0,7 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till marginella 1,6 procent.

Efter fredagens positiv jobbrapport noterade indexet en uppgång men vid 2100-nivån tog det stopp och resten av fredagen präglades av en svag kontrollerad nedgång.

Volymen har under hela veckan, bortsett från i fredags, noterats lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev energi och verkstad men det ska nämnas att det endast var marginella uppgångar. Sämst gick telekom och kraftbolag. 246 aktier steg medan 238 av de 500 aktierna i indexet backade.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte ner med 0,6 procent för att stänga vid $128,6. Även Google fortsatte nedåt och föll med 0,6 procent för att stänga vid $533,3. Twitter vände upp och steg med 0,8 procent för att stänga vid $37,0 medan den sociala kollegan Facebook noterade en marginell uppgång med 0,1 procent för att till slut stänga vid $82,1.

Asien: Det är små blandade rörelser på börserna i de asiatiska tidszonerna idag på morgonen. Shanghai fortsätter upp och imorse redovisades bättre handelsiffror än väntat men sämre export.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar