Edge för någon dags uppgång men tufft kring1460

startsida 151223

 

 

 

 

 

 

 


NEW YORK: ÅRSSKIFTESRALLY I SIKTE TACK VARE OLJAN, S&P500 +1,2%

STOCKHOLM (Direkt) En rusning i oljan och uppmuntrande statistik över amerikansk privatkonsumtion fick Wall Street att stiga och stänga onsdagshandeln vid dagshögsta. Hoppet om ett årsskiftesrally levde således vidare hos investerarkollektivet som nu har tre plusdagar i ryggen.

Dow Jones noterades vid stängning till plus 1,1 procent vid nivån 17.602, Nasdaq var upp 0,9 procent vid 5.045. S&P 500 steg 1,2 procent till 2.064.

Omkring 790 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.550 miljoner på Nasdaq.

”Uppgångar i diverse råvaror hjälper definitivt marknaden att gräva sig upp ur sitt hål. Privatkonsumtionen ser bra ut vilket är positivt för ekonomin”, sade Peter Jankovskis, chefsinvesterare vid Oak Brook, till Bloomberg.

Amerikanska oljelager föll oväntat förra veckan enligt data från API, vilket satte fart på WTI-oljan som steg 4 över procent. Tungviktarna Exxon och Chevron var inte sena på att hänga med upp, vilket gav bränsle till index.

Ännu starkare utvecklades gruvjätten Freeport McMoran, som rusade drygt 17 procent och utvecklades därmed i linje med de stora gruvbolagen i Europa.

Vidare steg Celgene 10 procent efter att läkemedelsbolaget löst en patenttvist med Natco gällande Revlimid, bolagets bäst säljande preparat.

Tenet Health Care, USA:s tredje största sjukhuskedja som rasat 30 procent sedan årsskiftet, är upp 19 procent under veckan. Fler personer än väntat har anmält sig till Obamacare inför nästa år.

På rapportfronten var Nike upp dryga procenten i förhandeln men när väl marknaden öppnade tappade aktien fart och stängde drygt 2 procent lägre. Sportföretaget rapporterade stigande vinst och försäljning i det andra kvartalet. På telefonkonferensen framkom att bruttomarginalen i nästa kvartal kan försämras något då lager i USA ska rensas ut för att göra plats för nya produkter vilket kan ha bidragit till nedgången.

Dåligt gick det också för Micron Technology som stängde drygt 2 procent lägre. Mikrochiptillverkaren levererade en förlust i det andra kvartalet och lyckades inte övertyga med guidningen inför kommande kvartal.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 2,26 procent.

Stockholmsbörsen i onsdags: Inför den 23 december skrev jag: ”Historiskt har de kommande fem börsdagarna stängt högre i över 80 procent av fallen och den avtagande volymen de senaste dagarna kan indikera att säljtrycket är på väg att avta.”

Onsdagen (lillejulafton) blev en positiv dag och som jag påpekade på ETP-direkt talade sannolikheten för en positiv stängning om inte 1426 punkterades och nivån skulle inte ens testas under dagen. Istället kom köparna tillbaks på allt högre nivåer och stängningen vid 1446,7 skedde kring dagshögsta och motsvarade en uppgång med 2,3 procent, vilket innebar att det var den kraftfullaste kursstapeln sedan den 15/12.

Inför onsdagen skrev jag att det var en mycket bra edge för uppgång och i det fallet följde verkligheten skolboken men utmaningarna på ovansidan finns kvar. Närmast på ovansidan bevakar jag det sekundära motståndet kring 1460 där risken för en vändning nedåt är stor vilket samtidigt innebär att om 1464,5 tas ut ökar chansen markant för att vi kommer att få se ytterligare uppgångar de närmaste vekorna.

I de fall kursen stängt med en positiv stängning och det är första dagen på några dagar som vi får en stängning högre än dagen före har kursen stängt högre dagen efter i 54 procent av fallen.

Volymen i onsdags var var den lägsta sedan den 27 november och hela 34 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 75 procent av de aktier jag dagligen bevakar i onsdags och veckan innan jul avancerade 67 procent av dessa aktier. Bästa sektorer den förkortade julveckan blev oljebolag och teknologiaktier.

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Smart Energy (extra), Tobin Properties (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Intuitive Aerial: första dag utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Kallebäck Property Invest (2:50 kr kvartalsvis), Saltängen Property (2:45 kr kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (prel) november kl 0.50
– Japan: detaljhandel november kl 0.50
– AF: veckostatistik kl 10.45

MAKRO ÖVRIGT
– Storbritannien: helgstängt

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen i torsdags: Inför onsdagen skrev jag: ”I dagsgrafen har vi åter fått ett positivt omslag på en något högre nivån än för en vecka sedan vilket jag placerar i den positiva vågskålen.”

Onsdagen präglades av en positiv öppning och en stigande trend i intradagsupplösning med en stängning högt upp i kurstapeln. Julafton innebar små rörelser mellan 2068 och 2059 med en stängning vid 2061 efter halvdagen som motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

I månadsgrafen noteras kursen ovanför mitten och årsmedelvärdet och föregående vecka innebar en stängning högt upp vilket resulterade i att veckan som helhet steg med 2,8 procent. Som jag nämnt många gånger tidigare har inget år historiskt, som slutar på 5, noterat nedgångar och inför måndagen noteras SP500 för en marginell uppgång med 0,1 procent!

Volymen noterades den gångna veckan under snittet, vilket iofs är helt i linje med hur det brukar se ut strax innan jul.

Ingen sektor stängde på minus den gångna veckan. Bäst gick olja-, basråvaror och verkstadsbolag. Hela 478 av aktierna på SP500-indexet steg den gångna veckan och 3 av de 4 IT-bolagen likaså. VIX fortsatte ner med 24 procent till 15,7 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2155 och 1965 den närmaste månaden. Glaset tolkas åtminstone tillfälligt betydligt mer halvfullt i USA än i Europa.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar