Edge både för ”upp- och nedgång”

sammanfattningNEW YORK: LUGNT TROTS FED-PROT, FLYGBOLAG TAPPAR, S&P 500 OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stängde onsdagens handel kring nollan vilket speglade sessionen i övrigt.

Kvällens makrohöjdpunkt var Fed-protokollet som visade att ledamöterna var överens om att en räntehöjning i juni inte är lämplig.

Nyheten tolkades som lätt positiv eftersom börsindexen steg marginellt efter beskedet för att sedan dock falla tillbaka.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till nivån 18.285 och S&P 500 till den oförändrade nivån 2.127. Nasdaq Composite var vid den oförändrade nivån 5.071.

Omsättningen i antal aktier uppgick till 688 miljoner på New York Stock Exchange samt 1,7 miljarder på Nasdaq.

”Fed är helt beroende av inkommande data och de skjuter på räntehöjningen framåt, juni är uteslutet. Nu behöver vi mer klarhet i form av arbetslöshetsstatistik och bolagsrapporter från det andra kvartalet”, sade Eric Wiegand, portföljförvaltare på US Bank Wealth Management, till Bloomberg News.

Bland aktierna var det press på flygbolag efter att Southwest Airlines stängt 9 procent lägre. Bolaget har uppgett att intäkten per passagerare kommer att falla med 3 procent under det andra kvartalet. Vidare framgick att bränslekostnaden kommer att bli högre än vad som tidigare förutspåtts.

Även Lowe’s stängde på rött, 4 procent backade aktien. Byggvaruhuskedjans vinst i det första kvartalet var lägre än väntat.

Ännu sämre gick det för nynoterade Etsy, som rasade 18 procent. Auktionssajten har uppgett att den starka dollarn drabbar försäljningen utomlands.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Även om kursen är fast i en mindre pausformation är undertonen positiv. En första varningsignal får vi om 1620 punkteras.”

Onsdagen kan sammanfattas som trevande men med en stark avslutning. De sista 90 minuterna steg OMXS30 med 0,7 procent för att stänga vid 1637,5 nära dagshögsta som innebar att den initiala nedgången blev en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Volymen igår var lägre än i tisdags och hela 35 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev för andra dagen i rad konsumentprodukter följt av finans. Sämst gick telekom och kraftbolag. Starkast av OMXS30-aktierna gick även igår Nokia följt av Nordea och SCA B. Sämst gick MTG B, TeliaSonera och Assa Abloy B. Totalt steg 289 aktier på Stockholmsbörsen medan 261 stängde på rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Melker Schörling (kl 8.00), Opus Group (kl 8.30), Fingerprint Cards

FIRST NORTH
– Clavister, Immunicum, Insplanet, Online Brands Nordic, West International

AKTIETORGET
– Clinical Laserthermia Systems, Gripen Oil & Gas, Pharmalundensis, Sivers IMA Holding

ÖVRIGA NORDEN
– ISS, Rockwool (på morgonen, ändrat datum)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Toro (kl 14.30), GAP (kl 22.00), Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Anoto (även extra), Archelon, Bactiguard, BW Offshore, Catella, Com Hem, Homemaid, Hyresfastighetsfonden Management, Jojka Communications, Lerøy Seafood Group, Melker Schörling, Online Brands Nordic, Opus Group, Promikbook (ändrat datum från 15/4), QBNK (extra), Scandi Standard (ändrat datum från 27/4), Shelton Petroleum, VA Automotive, West International

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Allenex: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Råvaror: Pareto arrangerar Natural Resources Day med bl a Lundin Petroleum, Lundin Mining, Lundin Gold, Africa Oil, Boliden, Enquest, SSAB, Det norska Oljeselskap och Shamaran

BÖRSSTATISTIK
– Volvo: lastvagnsleveranser april kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Transtema: första dag för handel på Aktietorget

EXKLUSIVE UTDELNING
– Bahnhof (3:00 kr), Rottneros (0:20 kr + extra 0:20 kr ), Sintercast (1:50 kr+extra 0:70 kr), Swedol (0:35 kr), Telenor (3:80 nok)

MAKROSTATISTIK
– Japan: industri-PMI (prel) maj kl 3.35
* Kina: industri-PMI HSBC (prel) maj kl 3.45
– Frankrike: PMI (prel) maj kl 9.00
– SCB: byggstarter bostäder 1 kv kl 9.30
– SCB: Sparbarometern 1 kv kl 9.30
– Tyskland: PMI (prel) maj kl 9.30
* EMU: PMI (prel) maj kl 10.00
– EMU: bytesbalans euroområdet mars kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel april kl 10.30
– Storbritannien: CBI ordertrender maj kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45
– USA: Markit inköpschefsindex industrin (prel) maj kl 15.45
– EMU: hushållens förtroende (prel) maj kl 16.00
* USA: försäljning befinntliga bostäder april kl 16.00
* USA: Philadelphia Fed index, maj kl 16.00
– USA: ledande indikatorer april kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.10
– ECB: protokoll från penningpolitiskt möte kl 13.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: annonserar emission realobligationer kl 16.20

ÖVRIGT
– Skogsindustriernas och Industriarbetsgivarna presenterar gemensam konjunkturrapport kl 9.00
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Tisdagens kursstapel blev en spinning top som indikerar en viss osäkerhet. Om högstanivån tas ut är det positivt men om istället 2120 punkteras är risken för en viss nedgång påtaglig.”

Onsdagens inleddes skvalpigt och kursen slog tvärt mellan 2129 och 2123 men efter Fed-protokollet som visar att de flesta ledamöter inte tycker att en räntehöjning är lämplig, på grund av sämre ekonomisk utveckling än väntat, rusade index upp mot en ny ATH-nivå vid 2135. Uppgången blev dock kortvarig och innan stängning föll kursen tillbaks och stängde svagt rött vid 2125,8 som motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Fem dagar i rad har index noterat nya ATH men de två senaste dagarna har stängningarna skett kring eller strax under mitten. Igår den initiala uppgången och den nya rekordnoteringen följt av en nedgång att en negativ reversalstapel med outsideday-utseende effektuerades. Formationen är naturligvis negativ men längre ner i analysen återkommer jag till hur detta utvecklats historiskt när det inträffat.

Volymen igår var lägre än i tisdags och 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev defensiva hälsovård (andra dagen i rad) och basråvaror. Sämst gick cykliska konsumentprodukter och verkstad. Det kan dock vara värt att notera att rörelserna var små även om jag höjer uppmärksamheten vid defensiva sektorrotationer.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple stängde oförändrat vid $130,1. Google fortsatte upp med 0,4 procent vilket fick aktien att stänga vid $539,3. Twitter vände åter ner och backade 1,9 procent för att till slut stänga vid $36,8 och den sociala kollegan Facebook fortsatte ner med marginella 0,1 procent och stängde på $80,6.

Asien: Imorse kom det preliminära industri-PMI siffror för maj månad i Kina och de bekräftar farhågorna att ytterligare stimulanser behövs för att hålla liv i den ekonomiska utvecklingen. Det breda aktieindexet MSCI Asia Pacific Index steg inledningsvis men har efterhand fallit tillbaks och noterar när detta skrivs för en måttlig nedgång med 0,4 procent. Den kinesiska börsen stiger med 1,1 procent på förhoppningar om fler stimulanser. Just nu är börserna i världen mer dopade än någonsin och världens centralbanker kämpar för att undvika nästa, oundvikliga, nedgång. Personligen tror jag detta är en farlig väg och risken är stor att finanskrisen sett i backspegeln om några år kan se ut som en lätt bris och det som komma skall har potential rent tekniskt att bli riktigt jobbigt. Det är inget vi ska fästa för stor vikt vid, vi ska istället följa med på tåget så länge vi inte ser några indikationer på nedgång, vilket vi inte har just nu. För tillfället tolkar placerarkollektivet dåliga makrosiffror som positiva och tecken på ytterligare kapitalinflöden på marknaden och jublar åt minusränta och kvantitativa lättnader – då ska vi inte försöka stoppa det skenande tåget för det har vi som enskilda personer inte muskler till – och då åker vi med.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar