Earth Hour – en aktion som får motsatt effekt

Earth Hour, vilken fullständig idioti. Nu kan du till och med ”släcka ner din Facebook-profil” under en timme… Jag trodde hela grejen var att de som är initiativtagare till Earth Hour gör det för att spara el och påverka opinionen i klimatfrågan.

Personligen kommer jag inte att släcka några lampor, inte heller stänga av värmen. Jag kommer inte heller att elda med några stearinljus som ändå är tillverkade av paraffin (olja som spär på CO2-utsläppen, kan vara värt att veta att ett stearinljus är 357 gånger mindre energieffektivt än en lampa).

Tänk efter lite, snälla ni med hemstickade lusekoftor. Tror Ni på fullt allvar att detta bidrar till något? Många kommer att tro att de är med och bidrar med något positivt för miljön genom denna aktion. Det hjälper inte att släcka ner lite lampor i några timmar, det är (precis som med skatter) det systematiska, bredden och kontinuiteten som ger resultat. Det är de saker som man gör i det dagliga livet som ger resultat om vi kan ändra våra invanda beteenden.

Vi människor drivs inte av att lära oss saker och beteenden som vi inte skall göra, vi är mycket bättre på att göra saker. Vill vi leva ett liv som går ut på att inte ha tänt, att inte köra bil, att inte värma upp husen. Nej, vi är mycket framgångsrikare när vi fokuserar på vad som skall göras – det är vi bättre på!

Det finns bättre sätt att aktivt verkar för en bättre miljö:

  • Snåla dieselbilar
  • Transporter
  • Kläder
  • Semester och onödiga flygresor
  • Kärnkraft

PS. Ni kan läsa och följa hur det ser ut i världen under Earth Hour på SvD och e24. DS.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar