Detta händer nu i veckan

Har investerarna på Wall Street tillräckligt starka nerver för en fjärde positiv vecka? Utsikterna beskrivs i positivare tongångar nu än för bara några veckor sedan. Obama-administrationens kraftiga stödpaket åt bankerna för att städa undan giftiga tillgångar och det snabbt säger en hel del om hur allvarlig situationen är.

Skall de positiva tongångarna fortsätta och rallyt på börsen inte bara bli en kort rekyl är det viktigt att nyhetsflödet och rapporterna som strömmar in den kommande veckan är åt det positiva hållet.

Positivt är att det breda indexet S&P 500 stigit hela 20 procent de senaste tre veckorna och nu verkar ha etablerat sig ovanför den kritiska 800-nivån. Slutet av kvartal brukar ha en positiv verkan på världens börser och mars har varit den bästa månaden på mycket länge.

Negativt är oron för att förlusterna framför allt inom banksektorn, som dämpade de senaste veckornas ohämmade uppgång i slutet av den gångna veckan. Osäkerheten om bankstödet räcker försöker Timothy Geithner lugna marknaden genom beskedet att det finns ungefär 135 miljarder dollar som är orörda och redo att användas. Reklam och marknadsföringsbranscherna har det riktigt tufft och det kommer rapporter om flera bolag som har det riktigt tufft.

Den kommande veckan kommer det rapporter om boende, konsumenternas förtroende och tillverkning i amerikanska företag. Början av veckan kommer att domineras av mer stöd eller inte till bilindustrin. På torsdag har G20-ledarna möte och då kommer Obama att ge sin syn på finanskrisen och förmodligen förespråka mer regleringar, vilket kan sätta press på finansrelaterade aktier. På fredag kommer veckans viktigaste rapport och det är statistik om hur många som förlorat sina jobb den senaste månaden.

Hur kommer det att gå den närmaste veckan? 
OMXS30
har sedan oktober befunnit sig i en avsmalnande konsolideringsformation och har precis varit uppe och vänt vid taket i kanalen. Tecken på en vändning nedåt alltså, men de senste veckorna har indexet etablerat sig omvanför det glidande medelvärde MA20. Lyckas OMXS30 hålla sig kvar ovanför detta stöd kan det vara en botten vi sett. Stödet är dock mycket skört och det skall inte mycket till för att det bryts och ett fall ned mot 600-nivån effektueras. Jag ser alltså följande två scenarion:
– MA20 håller emot och ett nytt test av 700-nivån, som om den passeras med tilltagande volym kan vara ett avstamp uppåt.
– MA20 håller inte och säljarna tappar självförtroendet, börjar sälja av och blir påhejade av negativa bolagsrapporter som börjar strömma in, då kommer 600-nivån att bli ett oerhört viktigt stöd, brakar det då skall vi en bra bit ned.

Motstånd: 700
Stöd: 650 / 600

Kort sikt: Ned
Medellång sikt: Avvkta
Lång sikt: Avvakta

090328_omxs30real

S&P 500 ligger sedan ett par veckor tillbaks i en stigande trendkanal. Den senaste veckan har indexet varit uppe och vänt vid motståndsnivån 825-830 och divergensen mellan MACD och kursen kan vara en indikering på att vi får se en vändning ned mot i första hand den viktiga nivån runt 800 och därefter 760. Fundamentalt kommer Obama-administrationen göra allt som står i deras makt på att ge förutsättningar för några starka avslutningsdagar på kvartalet, detta är något vi för tillfället måste ta med i beräkningarna.

090328_in-x1

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar