Det korta sentimentet på väg att bli positivt (>1247)

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Igår presenterade Fed sin senaste konjukturrapport i den sk Beige Book som visar att den amerikanska ekonomin bara växte blygsamt från juli-augusti. På bolagsfronte steg Ford efter positiva produktionssiffror medan Volvo-konkurrenten Navistar backade 3 procent i samband med att bolaget presenterade ökade förluster och lägre omsättning än väntat för Q3.

Stockholmsbörsen: Efter onsdagens svaga inledningen var det en skvalig resa fram till USA-öppningen mellan 1238 och 1233. Stängningen vid 1242,5 motsvarade en uppgång med 0,3 procent.

I tisdags morse skrev jag: ”Måndagens bullish kicker skapar goda förutsättningar för ett utbrott över den korta fallande motståndslinjen och 20-dagars medelvärde”. För att vi inte ska riskera att få en ny lokalt lägre topp behöver även 1246,9 tas ut och med de senaste tre dagarnas positiva kursstaplar har förutsättningarna för det ökat.

Föregående vecka stängde med en nedgång på 2,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu noteras till 12,5 procent.

Totalt steg igår 239 aktier medan 213 stängde ner och på OMXS30 stängde 73 procent av aktierna på plus.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev åter Nokia med en något måttligare omsättning än i tisdags. Totalt bytte aktier för 764 miljoner kronor ägare i Nokia följt av Ericsson B på 697 miljoner kronor därefter hittar vi Nordea med totalt 457 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Lundin Petroleum (+1,8%) följt av Ericsson B (+1,3%) och Securitas (+1,3%). Sämst gick SHB A (-0,8%), Swedbank (-0,6%) följt av SSAB (-0,4%). Vid ett positivt börsklimat under torsdagen talar mycket för att SHB och Swedbank kan bli bra kandidater, med tanke på utvecklingen i USA under kvällen igår.

Omsättningen på OMXS30 som uppgick till 10,1 miljarder kronor vilket var 3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Börshändelser som kan vara av intresse:
– BOJ: räntebesked
– Tele2: analytiker- och pressträff i Amsterdam kl 8.30-12.30
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, Limited Brands, TJX
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i augusti från LMC Automotive
– GAP: försäljningssiffror augusti
– Norwegian: trafiksiffror för augusti kl 8.00
– G20: möte i St Petersburg

Håll koll på följande tider idag:
– Finland: BNP 2 kv kl 8.00
– Nederländerna: KPI augusti kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktionsindex juli kl 9.30
– SCB: restaurangindex juli kl 9.30
– Riksbanken: räntebesked kl 9.30
* Japan: Den japanska centralbanken håller presskonferens kl 09.30
– Spanien: obligationsemission kl 10.30
– Riksbanken: pressträff med anledning av räntebesked kl 11.00
– Tyskland: industriorder juli kl 12.00
* BOE: räntebesked kl 13.00
– USA: Challenger varselstatistik augusti kl 13.30
* ECB: räntebesked kl 13.45
* USA: ADP sysselsättning i privat sektor augusti kl 14.15
* USA: nyanmälda arbetslösa v 35 kl 14.30
– USA: produktivitet (def) 2 kv kl 14.30
* ECB: pressträff med Mario Draghi kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: industriorder juli kl 16.00
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn augusti kl 16.00
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 17.00

USA: Bortsett från de första 10 minuterna var det köparna som höll i taktpinnen under större delen av onsdagen. De sista timmarna präglades dock av en del vinsthemtagningar men stängningen vid 1653,0 skedde högt upp i kursstapeln. Vi får förflytta oss tillbaks till den 22 augusti, då 1646-nivån togs ut senast, för att hitta en lika stor daglig uppgång.

Uppgången innebar att stängningen skedde på samma nivå som förra tisdagens öppning, ovanför både 100-dagars medelvärde och den viktiga 1646-nivån. Igår frågade jag mig om botten i denna cykel träffats och med gårdagens positiva kursstapel kan vi konstatera att så är fallet.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Jag skrev i fredags att veckostängningen behövde ske ovanför 1669,5 för att eliminera ”toppformationen” och det gäller även denna vecka. Om denna vecka stänger lägre än 1627,5 hittar vi nästa lokala swingbotten vid 1560 och en punktering av den nivån innebär att vi fått ett medellångt trendskiften.

I månadsgrafen innebar stängningen under juli månads marubozulinje att en bearish dark cloud cover som är en tillförlitlig negativ omslagsformation effektuerades. Om september stänger lägre än 1604,6 bekräftas den negativa omslagsformationen, men vi ska komma ihåg att den långa trenden är intakt så länge 1536 är intakt.

Volymen var den högsta i samband med en positiv stängning sedan den 1 augusti och 9 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektor under gårdagen blev hälsovård-, verkstad- och finans. Sämsta sektorer och de enda som stängde på minus var telekom och kraftbolagen.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple som fått höjda rekommendationer och placerats under bevakning hos ett par analyshus steg med hela 2,1 procent till $498,7. Facebook föll med måttliga 0,2 procent till $41,8 och Google noterade en uppgång med ytterligare 1,3 procent till $871,6.

Asien: För sjätte dagen i rad är det är mestadels uppåt på de asiatiska börserna, bortsett från de japanska och kinesiska börserna som backar marginellt. Den japanska börsen är på väg mot sitt längsta rally sedan december men hur mycket av det som påverkas av valutainterventioner är svårt att sia om, men centralbanken har i alla fall beslutat att fortsätta med sina obligationsköp. Hong Kong-börsen är på väg mot sin högsta stängning på tre veckor.

Idag inleds G20-mötet och och veckan avslutas med en del räntebeslut men framförallt sysselsättningsutvecklingen i USA.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar