Det kan bli rejält skvalpigt närmaste tiden

sammanfattningNEW YORK: ÅTERHÄMTNING PÅ VISS MINSKAD BREXIT-ORO, S&P +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street stängde den sista halvtimmen på plus, efter att ha handlats under hela torsdagen under nollstrecket. En något minskad Brexit-oro, efter att en labourparlamentariker skjutits och avled, syntes.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex upp 0,5

procent till 17.733, och S&P 500 var upp 0,3 procent till 2.078. Nasdaqs kompositindex steg 0,2 procent till 4.845.

Labourparlamentarikern Jo Cox avled under torsdagen, efter att ha skjutits i den egna valkretsen utanför Leeds. Kampanjerna inför den brittiska EU-folkomröstningen pausades därmed under torsdagen. Hennes bortgång kan öka antalet valdeltagare som röstar för att stanna i EU, menar Bloomberg.

”De senaste opinionsundersökningarna har visat att sidan för att lämna i EU väger något tyngre än att stanna i EU, eller att det står mycket jämnt. Att kampanjen avstannas ett tag har gett en viss lugnande effekt på investerare, som tror att ytterligare kampanjande kommer att hjälpa att driva opinionen för en Brexit”, sade Mark Luschini på Janney Montgomery Scott, till Bloomberg News.

Bland de sektorer som gick starkast i torsdagssessionen var telekom, med Verizon och At&T i täten som steg drygt 1 respektive 0,5 procent.

Betydligt sämre gick det för energi, där framförallt oljebolagen tyngdes efter breda nedgångar i oljepriserna. Murphy Oil backade nära 4 procent, tillsammans med Transocean ned över 3 procent.

Avslutningsvis var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation oförändrad vid 1,57 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Onsdagens kursstapel var en mycket omslagsformation som dessutom tog ut 1300-nivån. Om nivån hålls och även torsdagen stänger över 1307 anser jag att vi fått en köpsignal upp mot i första hand 1327, punkteras däremot nivån redan under torsdagen visar det hur svaga händer köparna sitter på.”

Torsdagen öppnade ner och markerade under förmiddagens 1282 som punkterades strax efter 14-tiden. Dagslägsta vid 1271 sattes en timme innan stängning som skedde vid 1279 efter en hysat stark call. Nedgången igår skrevs till hela 1,9 procent vilket innebär att kursen sedan toppen i sjuveckorscykeln kring 1380 för två veckor sedan fallit med nästan 8 procent och sedan årsskiftet med 12 procent.

Onsdagens långa gröna kursstapel ser vid en första anblick positiv ut men den presterades inte med någon imponerande volym och höll alltså inte ens till öppningen igår. Torsdagen inledde nedåt men testade av den psykologiska nivån kring 1300 innan säljarna åter tog tag i tillställningen. I dagsgrafen omfamnades hela gårdagens box av onsdagens vilket får utseendet av en bearish harami, som är en negativ omslagsformation och inte har lika stor betydelse i en redan fallande trend. Vi har nu fått två nivåer att förhålla oss till på kort sikt och det är onsdagens högsta vid 1307 och tisdagens lägsta vid 1270.

Som jag sagt många tidigare ska vi vara beredda på tvära kast och varannandagsrörelser när placerarkollektivet är osäkra och inte vågar hålla kvar i taktpinnen mer än någon dag.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 4 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt var det bara 12 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg igår och sedan årsskiftet är det 28 procent som noteras högre. Bästa sektorer blev superdefensiva kraftbolag som var den enda sektor som stängde på plus. Sämst gick oljebolag och konsumenttjänster.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

AKTIETORGET
– Taurus Energy, US Energy Group

STÄMMOR
– Högkullen, Sensodetect

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Immunicum: beräknas meddela utfall i nyemission
– Luxonen: sista dag för handel inför avnotering
– NFO Drives: anmälningstid i nyemission avslutas
– SSAB: anmälningtid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Nokia (0:16 eur + extra 0:10 eur)

MAKROSTATISTIK
– SCB: värdepappersstatistik kl 9.30
– EMU: bytesbalans april kl 10.00
– EMU: arbetskraftskostnader 1 kv kl 11.00
– USA: bostadsbyggande maj kl 14.30

POLITIK
– EU: ekofinmöte kl 9.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Edgen talar för en kortare uppstuds men så länge inte de kortare sentimentsnivåerna tas ut och hålls mer än någon dag är risken fortsatt stor för tvära kast. Riskkvoten är dessutom dålig med de tuffa motstånd som möter hela vägen upp mot 2135.”

Torsdagen inleddes med ett negativt gap och kursen fortsatte ner mot stödet vid 2050 men där kom köparna tillbaks. Med ett par timmar kvar hade gapet täppts till men köparna höll kvar taktpinnen fram till stängningen som skedde vid 2078 som motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Efter de senaste dagarnas tära kast fram och tillbaks bjöds vi igår på en positiv reversalstapel, som dock fortfarande noteras under de korta sentimentsnivåerna och begränsningarna som 2120 coh 2040 utgör. Bästa sektorer igår blev ickecykliska konsumentprodukter och defensiva telekom. Sämsta sektorer blev oljebolag och basråvaror.

Volymen igår var den lägsta hittills i veckan och 9 procent procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Trenden är dock tydlig att volymen tilltar nedgångsdagarna och avtar när indexet stiger (distribution). VIX föll med 3,8 procent till 19,4 och det innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2195 och 1960 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar