”Det är skillnad nu…”

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna steg lätt på torsdagen, där internetrelaterade aktier var speciellt lyckosamma. Statistikagendan var välfylld, och det sammantagna utfallet var blandat. På bolagsfronten stod Hewlett-Packard som förlorare efter att kvartalssiffrorna publicerats.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,1 procent på indexnivån 16.543, medan det bredare S&P 500 höjdes 0,2 procent till 1.892. Tekniktunga Nasdaq Composite stärktes 0,6 procent till 4.154.

580 miljoner aktier omsattes på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder på Nasdaq.

”Det är en långsam stegvis uppåtgående trend i den amerikanska ekonomin. Vi kan inte förbise den stora likviditeten som letar efter ett ställe att placeras. Rådet sälja i maj stämmer således inte, för var ska man då placera sina pengar?”, sade David Young, på Anfield Capital Management till Bloomberg News.

Först på statistikagendan var arbetsmarknadsdata som visade att fler än väntat anmälde sig som arbetslösa i USA förra veckan. Börserna rörde sig sedan över till plussidan efter att inköpschefsindex för den amerikanska tillverkningsindustrin var oväntat starkt i maj.

Försäljningen av befintliga bostäder steg mindre än väntat i april, men uppgången i försäljning innebar den första på fyra månader.

På bolagsfronten lämnade Hewlett-Packard oväntat kvartalssiffror under pågående handel, vilket drog ner aktien till röda sidan. Det justerade resultatet var som väntat 0:88 dollar per aktie, men försäljningen var precis under marknadens förväntningar. Aktien stängde på minus 2,3 procent.

Klädkedjan och H&M-konkurrenten Gap redovisade efter stängning ett resultat som var något över den preliminära bedömningen som tidigare kommunicerats. Aktien
steg 0,7 procent inför rapporten och noterades ytterligare något högre i efterhandeln.

Google och Yahoo steg båda kring 1 procent, vilket gav stöd åt Nasdaqs framfart.

Inom Dow Jones var Home Depot och Nike starkaste aktier med uppgångar på 0,9 procent. Coca-Cola och Microsoft var i botten på minus 0,7 respektive 0,6 procent.

Stockholmsbörsen: Torsdagen präglades av små rörelser där 1391 utgjorde högstanivån och 1384 sög upp säljtrycket. Stängningen vid 1388,5 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.

Igår skrev jag: ”Vi ska vara ödmjuka vid uppgångar och göra det vi kan för att tänka logiskt vid nedgångar”. Det är nu 11 dagar sedan den senaste lågpunkten och gummisnodden är hårt spänd när den stigande motståndslinjen närmar sig med allt tveksammare köpare.

När analytiker skriver att det är skillnad denna gång får jag nästa lika mycket rysningar som när Aftonbladet kommer ut med en extrabilaga om att det är dags att köpa aktier. Det är INGEN SOM VET om det är skillnad denna gång och det är bara det vi ser i grafen som visar vägen.

Gårdagens volym uppgick endast till 9,1 miljarder kronor vilket var den lägsta noteringen sedan den 14 maj och 13 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev basråvaror och oljebolag. Sämst gick hälsovård och telekom.

Totalt steg 264 aktier igår medan 222 backade vilket jag återigen tolkar som att isen är tunn. Allt färre aktier ”bär uppgångarna”. 61 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev AstraZeneca där aktier för 956 miljoner kronor bytte ägare. Volvo B kom på andra plats med 651 miljoner kronor och på tredje plats kom Swedbank A med totalt 650 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår SSAB A efter Goldman Sachs fantastiska höjning av målkursen och egna handel (+7,3%) följt av Nokia (+3,0%) och Swedish Match (+1,7%). Sämst gick AstraZeneca (-2,7%), SEB A (-0,7%) följt av SHB A (-0,7%).

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför fredagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
NGM
– Metallvärden (flyttad från 25/4), Sotkamo Silver
FIRST NORTH
– Kancera, Skånska Energi, Wise Group
AKTIETORGET
– Botnia Exploration, Cefour, Serstech, Sivers, Star Vault, Xtranet, Yield
ÖVRIGA NORDEN
– BW LPG, Golden Ocean (ändrat datum) (kl 8.30)

STÄMMOR
– Metallvärden, Skånska Energi, Wonderful Times Group

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Fagerhult: första dag för handel efter split 3:1
– Hedson Technologies: anmälningstid i Mellby Gårds bud avslutas
– Lucara Diamond: första dag för handel på Stockholmsbörsen efter flytt från First North
– Readsoft: anmälningstid i Lexmarks bud inleds (avslutas 23/6)
– Starbreeze: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:10
– Transatlantic: förlängd anmälningtid i Kistefos budpliktsbud avslutas
– True Heading: förlängd anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Melker Schörling (2:25 kr), Opus (0:06 kr), Proffice (0:60 kr), Rasta Group (0:01 kr), Wise Group (0:03 kr)

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: BNP (def) 1 kv kl 8.00
* Tyskland: IFO-index maj kl 10.00
* USA: försäljning nya hem april kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Finansiella Stabilitetsrådet sammanträder kl 9.00
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– KI: konjunkturbarometern kl 9.00
USA: Efter en svag uppgång under större delen av torsdagen nåddes motståndet kring 1896 vid 20-tiden och därefter var det något avvaktande. Stängningen vid 1892,5 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.

Igår skrev jag att Fed-beskedet i onsdags var en ickenyhet och att den motståndsnivå som var intressant att bevaka var 1896-1902 samt att det var positivt att köparna kom tillbaks på allt högre nivåer. Slutsaten gäller fortfarande och det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen.

Volymen igår var lägre än i onsdags och hela 23 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på minus igår var ickecykliska produkter men nedgången var marginell. Bäst gick cykliska produkter och finans.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg igår. Apple fortsatte upp med marginella 0,1 procent för att stänga vid $607,3. Google avancerade med 1,1 procent för att stänga på $545,1. Twitter fortsatte ner med 0,7 procent och stängde på $31,5 medan den sociala kollegan Facebook låg och plaskade kring nollan för att till slut stänga oförändrat vid $60,5.
Asien: Det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.
Nikkei: +0,9%
Kospi: +0,1%
Shanghai: +0,5%
Hang Seng: +0,1%
Taiwan: +0,4%
Bombay: +1,0%
All Ordinaries: +0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar