Daytrading – Teknisk analys S&P 500 tisdag 9 mars

Så här skrev jag igår måndag 8/3: Fredagens kraftiga uppgång kan vara precis det som behövdes för att köra slut på köparna för denna gång och låta säljarna komma in ett tag, de är ju trots allt utvilade, men inte uträknade…

in-xdag86Teknisk analys S&P 500: Börsen har gått väldigt starkt den senaste tiden och det tar på krafterna för köparna som såg utmattade ut under måndagen.  Indexet rörde sig hela måndagen inom ett mycket snävt område och avvaktande var ordet för dagen. Tio minuter efter öppningen hade dagshögstanoteringen 1141,05 markerats och vid halv sex (svensk tid) hade säljarna lyckats pressa kursen till dagslägsta på 1136,77 punkter. Därefter rörde sig indexet endast med ett par punkter upp och ner. Stängningen var helt neutral på 1138,50 punkter. Totalt bytte 3,15 miljarder aktier ägare, vilket är 18 procent lägre än de senaste tre månadernas genomsnitt.

Idag firar vi ettårsdagen från när indexet presterade flera årslägstanivåer på 666 punkter (uhh för den som är skrockfull…nu befinner sig indexet på 1138 punkter).

inxanlays34Uppsidan börjar se begränsad och ansträngd ut. Även om det inte går att dra några slutsatser av måndagens utveckling var det uppenbart att både köpare och säljare för förundrade över den senaste tidens starka uppgång och gårdagens kursstapel säger oss att vi vill ha mer information i form av test av de motståndsnivåer som indexet nu står inför.

Kursen befinner sig i den övre delen av trendkanalen på väg upp mot årshögstanivån, men trots att motståndet från säljarna varit minst sagt måttligt den senaste tiden ser köparna ändå trötta ut.

Det krävs en styrkedemonstration från köparnas sida för att passera upp och förbi 1151-nivån och jag tror det krävs en vilopaus för att de skall orka med denna kraftansträngning.

MACD-linjen har nu nått upp till den motståndslinje som förbinder de senaste topparna i diagrammet och har utgjort vändpunkter tidigare, samtidigt är gummisnodden extremt spänd och har börjat bryta av nedåt och det brukar vara ett tydligt tecken på en pullback.

VIX-indexet ligger just nu på 17,8 och kurvan påminner om utseendet inför tidigare stora kursrörelser, men är inte riktigt nere på kritiska nivåer ännu. Skulle vollan öka drastiskt den närmaste tiden kan det bli riktigt kul.

Slutsats: En öppning under 1130 innebär att vi kan få se en kortare pullpack ner mot i första hand 1117-1120. I det fall indexet öppnar över 1144 skapas förutsättningar för ett test av årshögsta 1151.

Motstånd: 1144 / 1149-1151 / 1163
Stöd: 1129 / 1120 / 1109-1111 / 1106 / 1091

(inlägget publicerat 8/3 klockan 05:48)

För dig som vill lära dig mer om teknisk analys rekommenderar jag ett besök på Tradingportalen.com.

Etiketter: daytrading, day trading, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar