Daytrading – Teknisk analys S&P 500 onsdag 10 mars

Så här skrev jag igår tisdag 9/3: Uppsidan börjar se begränsad och ansträngd ut. Det krävs en styrkedemonstration från köparnas sida för att passera upp och förbi 1151-nivån…

in-xdag87Teknisk analys S&P 500: Efter en kort dipp direkt i öppningen täppte köparna till gapet redan den första halvtimmen och höll sedan i taktpinnen fram till kl 20.00 (svensk tid), då dagshögsta på 1145,3 presterades. Säljarna tyckte det fick vara nog och pressade enkelt, med tilltagande volym undan köparna. Indexet stängde på 1140,44 punkter, en uppgång med 0,17 procent. Inledningsvis var det små volymer aktier som omsattes, men efterhand som säljarna tröttnade under eftermiddagen tilltog volymen ordentligt, totalt omsattes 4,5 miljarder aktier vilket är hela 17 procent över de senaste tre månadernas genomsnitt.

Igår var det åttonde dagen i rad som S&P 500 slutade på plus. Den stora skillnaden på gårdagen mot övriga dagar var att den totala volymen under slutet var större än i någon av de övriga dagarna och eftermiddagen ägdes fullständigt av säljarna! De sista minuterna kom dock köparna åter tillbaks något.

inxanlays35Mycket av det som gäller för idag är redan sagt, det har inte hänt mycket sedan igår (+0,17 procent). Indexet befinner sig fortfarande ovanför jämviktslinjen i den kortare stigande trendkanalen, med en rejält spänd gummisnodd. Detta innebär att det kommer en pullback ner mot åtminstone den streckade jämviktslinjen, eller ända ner mot golvet i kanalen (den röda trendlinjen).

Det gäller fortfarande att vara förskigt med övernattningar, eftersom inte MA-20 orkat upp över MA-50. MACD närmar sig den nivå indexet vid flera tillfällen tidigare haft svårt att ta sig förbi. Histogrammet blev igår något kortare, vilket vi i detta fall tolkar som att uppgångstakten håller på att avta, en paus är nära förestående, vilket kan ge bra köpläge.

Den kortare trendkanalen är fortfarande positiv, vilket innebär att vi skall se rekylerna som köplägen (när kursen åter vänder uppåt från rekylen så klart).
VIX-indexet (volatilitetsindex över S&P 500) har de senaste dagarna stigit något och det kommer troligtivs att medföra att kurserna faller.

Slutsats: Så länge indexet befinner sig inom den stigande trendkanalen är det min skyldighet att vara positivt inställd och agera på rekyler som köplägen. Efter en kortare vilopaus i uppgången tror jag köparna är redo att utmana årshögsta kring 1151. En öppning under 1135 innebär att vi kan få se en kortare pullpack ner mot i första hand 1120. I det fall indexet öppnar över 1146 skapas förutsättningar för ett test av årshögsta 1151.

Motstånd: 1146 / 1151 / 1163
Stöd: 1135 / 1129 / 1120 / 1109-1111 / 1106 / 1091

(inlägget publicerat 10/3 klockan 06:39)

För dig som vill lära dig mer om teknisk analys rekommenderar jag ett besök på Tradingportalen.com

Etiketter: daytrading, day trading, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar