Dansa, pausa och så dansar vi igen

Detta inlägg är skrivet av Lars Hansson på Min Börs.

Uppgång i steg

I bild 1 nedan ser vi att vi har konsoliderat igen på S&P 500. Den fråga många ställer sig är när vi har toppat.

S&P 500
S&P 500 på en tvåtimmarsgraf

Ett tecken på att det går trögare uppåt är att lutningen/avståndet mellan topparna har minskat men det är ett svagt tecken som kan raderas ut snabbt. Det vi ser i marknaden just nu speglar alltid den samlade massan av traders och den skulle kunna sammanfattas så här:

”När tar denna uppgång slut? Här gäller det att vara försiktig men jag väntar med att gå kort tills jag ser större tecken på att vi har vänt”

Om min analys av den samlade tankegången för traders stämmer så kommer det som vanligt att gå raskt neråt när väl snöbollen har börjat rulla. Men just nu lägger den stilla och puttas sakta men säkert uppför berget.

S&P 500 år 2007

Det är alltid intressant att titta hur det har sett ut vid tidigare vändpunkter i marknaden och bild 2 visar uppgången på S&P 500 år 2007 innan det vände.

S&P 500 2007
Bild 2 – S&P 500 år 2007

Innan vi vände ner ”på riktigt”  hann vi med en dubbeltopp också men det som kan vara intressant att notera är att just lutningen på uppgången minskar successivt.

S&P 500 2007 2

Bild 3 – S&P 500 år 2007 när det verkligen vände neråt

I bild 3 ser vi den sista dödsryckningen innan vi vände neråt för gott. Man brukar säga att de absoluta vändpunkterna går obemärkt förbi. Det kan nog stämma här också. Här får vi en gigantiskt H&S och går uppåt igen till tidigare topp runt 1500.

Jag tror att många inklusive mig själv har en bild av att man får en tydlig topp med ett avslutande rally som bara skriker ut att här vänder vi. Men verkligheten är ofta mer komplicerad än så.

Vi får se om vi lyckas peka ut en absoluta vändpunkten den här gången. Svaret är antagligen ett nej!

LiveTV med Tobbe varje dag

Tobbe kör liveTV varje dag klockan 12.00 där han går igenom de två stora indexen S&P 500, DAX och OMXS30 samt olja och guld.
Du hittar programmen här: http://ngm.se/tradertv/

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar