Dämpad inledning på Stockholmsbörsen

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Idag

sektorer262Oron över vad som händer i Spanien dämpade riskaptiten på Stockholmsbörsen under onsdagen. Motstridiga uppgifter om vad IMF, EU och det amerikanska finansdepartementet tillsammans med Spanska regeringen håller på med skapade oro under den första halvan av dagen. När den amerikanska statistiken över USA:s industriproduktion presenterades under eftermiddagen, som visade att industriproduktionen stigit betydligt mer än vad analytikerna hade väntat sig återhämtade sig börserna i Europa, så även Stockholm.

OMXS30 stängde1045,7 vilket var i stort sett identtiskt med tisdagens stängningskurs. Omsättningen uppgick till 13,9 miljarder kronor vilket var 18 procent lägre än snittet.

Totalt föll 233 aktier, 152 steg och 252 stängde på samma kurs som i tisdags. Plankan var platt, tråkig och speglade väl den tråkiga trejdingdagen, bortsett från ett blankningstillfälle efter lunch. PA Resources, Eniro, Lundin Mining, Boliden och Autoliv fanns under större delen av dagen med på EO-listan.

Igår skrev jag en analys om Nokia, där jag bland annat påtalade risken för att investera i en fallande kniv, men även att det kan gå fort upp när aktien väl vänder. Fem minuter efter att jag lagt ut analysen kom Nokia med en vinstvarning. Nokiaaktien stängde ner med 8,7 procent på 69,30 kronor. Dessutom möter bolaget på allt större problem med konkurrensen från Apple och den lär inte avta framöver och som lök på laxen har Nokia problem med operativsystemet. ”Själv kör jag både Nokia N97 och familjen har några iPhones. Om man vill vara snäll kan man nöja sig med att säga att Nokia har en del att kvar att förbättra…”

”I en kommentar skriver Öhman att man inte tror att Nokias situation inom så kallade smartphones kommer att lätta under 2010 eftersom de första kommentarerna om N8 inte är särskilt positiva.”

Ericsson drogs till en början med nedåt efter Nokias vinstvarning, men aktien återhämtade sig och stängde med en uppgång på 1,0 procent och 86,70 kronor. Aktien stod för mer än tio procent av börsens totala omsättning. Så här skrev jag för en vecka sedan: ”Aktien ser köpvärd ut på nuvarande nivå kring 79,50-80,00 kronor där en stop loss inte skall placeras lägre än 76,75 kronor. När aktien närmar sig 88 kronor kan det vara lämpligt att kliva av och åter kliva in när aktien vänder upp från den rekyl jag tror kommer vid denna nivå. Målkursen skruvar jag upp till 100 kronor.

Verkstadsaktier har gått starkt den senaste tiden med Volvo i spetsen. Efter sex dagars uppgång var det dags för en liten rekyl på 1,1 procent till 89,25 kronor igår. Electrolux steg med 0,9 procent till 183,20 kronor efter att statistik som visar att vitvaruleveranser i nordamerika stigit med 10,4 procent i maj.

IT- och telekomsektorn var även under onsdagen, precis som i tisdags de sektorer som gick bäst och de steg 0,6 respektive 0,2 procent. Hade inte Nokia tyngt IT-sektorn så pass hade uppgången naturligtvis varit större.

Sämsta sektorer under onsagen blev istället energi och detaljhandel som sjönk 0,8 respektive 0,6 procent. Alliance Oil föll 0,1 procent till 174,60 kronor vilket var mindre än snittet (se kommande analys idag, med höjd rek). Skräpbolaget PA Resources föll tillbaks något efter de senaste dagarnas insiderköp. Aktien är nu nere på 5,40 och närmar sig en mer korrekt värdering kanske.

omxs30analys15062Sammanfattning OMXS30 inför torsdagen: Indexet ser fortsatt starkt ut men efter en så pass kraftig uppgång som senaste veckan inneburit är gummisnodden ordentligt spänd på ovansidan och risken för en pullback redan idag är överhängande. En eventuell rekyl behöver dock inte bli speciellt stor. Chansen för att jämviktslinjen vid 1035 skall hålla är ganska stor. Skulle det visa sig att stödet inte håller är det 996 som utgör golvet i kanalen som skall förhindra en vidare nedgång, bryts även den…så återkommer jag till det imorgon bitti.

Motstånd: 1054 / 1062 / 1077 / 1081 / 1100
Stöd: 1035 / 1024 / 1006 / 996 / 966

VIX-som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 har under några kritiska veckor pendlat mellan panik och rädsla men börjar nu komma ner på mer anständiga nivåer. Gårdagens stängning på 25,92 var helt i linje med nivån i tisdags innebär att det nu är en bit upp till ”höjd beredskapsnivån” kring 30. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte behövs mycket för att åter nå mer kritiska nivåer, men för tillfället är det alltså något lugnare och bryts några motståndsnivåer till inom den närmsta framtiden kommer vi att få se betydligt lägre noteringar för VIX, med tilltagande riskaptit. För en närmare beskrivning av hur jag tolkar VIX-indexet kan du titta under rubriken ”Övriga index”.

Som jag nämnde i onsdagens analys är det lösen av de flesta derivat, index och optioner både i USA och Sverige imorgon, en så kallad ”häxfredag”. Dagarna före kan vara minst sagt svåra att analysera, ofta ganska kaotiska. Jag försöker mig trots att gårdagen inte gav speciellt mycket information på att ge min syn på händelseutvecklingen.

 

”Idag kan vi läsa att Grekland skulle vara skuldsanerat till 40 procent enligt uppgifter till Bloombergs News. Räntorna mot Grekland stiger dock, vilket innebär att omvärlden inte har riktigt samma uppfattning som den grekiska regeringen… Behöver kanske landet inom kort låna mer och behöver bygga ”förtroende”…”

I tidningen Veckans Affärer och Affärsvärlden rekommenderas köp av Oasmia och Wesc.

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: småhusbarometern maj kl 9.30
– SNB: räntebesked kl 9.30
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel maj kl 10.30
– EMU: produktion byggsektorn april kl 11.00
– Storbritannien: CBI industritrender juni kl 12.00
– USA: KPI maj kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v23 kl 14.30
– USA: bytesbalans 1 kv kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed index juni kl 16.00
– USA: ledande indikatorer maj kl 16.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

En annan intressant artikel om teknisk analys

Yrkesroller på finansiella marknaden

Det är små rörelser inte bara i Europa just nu inför ”häxfredagen”, även på Wall Street var det bara några få punkter upp och ner under onsdagen. Oron över vad avsikten med mötet i Spanien egentligen är, de dystra prognoserna från fraktbolaget Fedex dämpade humöret. Det räckte inte med bra försäljningssiffror från Apple avseende nya iPhone4. Apple-aktien steg med 2,9 procent och hjälpte till att lyfta Nasdaq.

När börserna i USA stängde hade S&P 500 backat med marginella 0,1 procent till 1115. Dow Jones industriindex var vid stängning upp med 0,1 procent till 10410. Nasdaqs kompositindex steg lika mycket till 2306. Omsättningen var låg, 29 procent under snittet, men det är inte helt ovanligt strax innan häxfredagen.

BP-ledningen meddelade att man drar in utdelningen till aktieägarna för årets tre sista kvartal. BP:s aktie steg 1,4 procent på beskedet.

inxanalys21S&P 500 inför eftermiddagen: Efter en veckas i stort sett oavbruten uppgång har indexet ”fastnat” kring MA-200 och håller nu på att testa av denna nivå. Inför dagen är jag neutral, men bevakar de närmsta stöd- och motstånden för att eventuellt få en rörelse som är trejdbar. Bryter S&P 500 över 1120 den första timmen får vi med all sannolikhet en positiv stängning. Förutsättningarna för en pullback ser jag dock som större med den relativt spända gummisnodden på ovansidan kan indexet stänga med röda siffror, speciellt om 1107-nivån bryts tidigt.

Motstånd: 1116-1120 / 1125 / 1137 / 1140 / 1174 / 1180 / 1220
Stöd: 1107-1109 / 1100 / 1090 / 1084 / 1079 / 1059 / 1040
Bland de ledande indikatorerna noterar jag att osäkerheten i VIX-indexet fortfarande är kvar. Det var små rörelser på de amerikanska börserna igår och i Asien är det blandade rörelser idag på morgonen. Japanska Nikkei faller med 0,6 procent men Hong Kong börsen stiger med 0,3 procent. Dollarn har vänt vid fib- och stödnivån och noterar idag på morgonen 7,82 kronor att jämföra med 7,76 kronor igår morse. EUR/USD-paret noterar 1,228 vilket är marginellt lägre än i går vid motsvarande tid. Det är marginella förändringar för guld- och övriga metaller. Ett fat Brent råolja kostar just nu 77,9 dollar vilket är en liten uppgång mot igår (eftersom även dollarn stigit).

indikatorer270
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden,  AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.