Dagsstängning ovanför 1376 är positivt men under triggar nedgång

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska indexen klättrade under tisdagens handel, där teknik- och konsumentorienterade aktier lyfte S&P 500 till en ny rekordnivå. På bolagsnivå var General Motors i rampljuset, bland annat efter besked om en ny runda av återkallade fordon.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average 0,5 procent upp på indexnivån 16.521, medan det bredare S&P 500 steg 0,7 procent till nivån 1.885. Tekniktunga Nasdaq Composite steg samtidigt 1,6 procent till indexnivån 4.268.

Omsättningen var 710 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2.110 miljoner aktier på Nasdaq.

Bland sektorerna gick teknologi och konsumenttjänster starkast. Även biltillverkare hittades bland vinnarna, många efter att ha lämnat försäljningssiffror för mars. Till dem hörde Ford, som steg 4,6 procent efter att månadens försäljning av lätta fordon överträffat förväntningarna.

På den amerikanska statistikfronten steg inköpschefernas index till 53,7 i mars, från 53,2 föregående månad. Utfallet var dock något under förväntningarna som pekade mot ett index på 54,0. Ett utfall över 50 indikerar tillväxt. Bostadssiffror visade samtidigt att bygginvesteringarna stigit mer än väntat under månaden före.

”Folk letar efter bekräftelse på att svagheten vi sett tidigare under året (i makrodatan från USA) varit väderrelaterad. Tecken på förbättring visar att nedbromsningen varit temporär och att en upphämtning är på väg”, kommenterade Walter Todd, chefsinvesterare vid Greenwood Capital, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsen: För tredje dagen i rad inleddes gårdagen med ett positivt gap och hovrade längs dagshögsta fram till strax innan USA-öppningen då även 1373-nivån togs ut. Den tidigare 13-årshögstanivån passerade för några minuter men kursen föll något den sista timmen, även om callen var stark, för att stänga vid 1375,0 som motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

De tre senaste dagarna har öppnat positivt och stängt i de övre delarna av kursstaplarna vilket naturligtvis är positivt.

Igår skrev jag: ”Den gröna marubozun är naturligtvis positiv men chansen är stor för en lokal lågpunkt inom de närmaste dagarna. Indexet noteras i en tradingrange mellan 1376 och 1318”.

Gårdagens volym var lägre än i måndags och uppgick till 9,9 miljarder kronor vilket var 8 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste 3 månaderna.

Bästa sektorer igår blev finans och verkstad. Sämst och den enda sektor som stängde ner var oljebolag som backade med måttliga 0,3 procent.

Totalt steg 299 aktier igår medan 178 stängde ner. 90 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier igår blev Nordea där aktier för 749 miljoner kronor bytte ägare. Volvo B kom på andra plats med 733 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev HM B med totalt 694 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Investor B (+2,3%) följt av MTG B (+1,7%) och Nordea (+1,5%). Sämst gick Tele2 B (-1,1%), Swedish Match (-0,7%) följt av Getinge B (-0,2%).

OMXS30 inför onsdagen:

S&P 500 inför onsdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– RNB (kl 7.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Asos

STÄMMOR
– Deflamo (extra), Elisa, Metsä Board, NCC, Teliasonera, Volvo

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Hansa Medical: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Enzymatica: anmälningstid i nyemission avslutas
– WNT Research: handlas exklusive rätt till teckningsrätter i företrädesemission

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Nationwide huspriser mars kl 8.00
– EMU: PPI februari kl 11.00
* USA: ADP sysselsättning mars kl 14.15
– USA: industriorder februari kl 16.00
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20
– USA: FOMC-kommitténs medlem Bullard håller tal kl 22.00

POLITIK
– EU: finansministrar och centralbankschefer möts i Aten

CENTRALBANKER
– RB: direktionen sammanträder kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– Olja: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

USA: Den initiala uppgången till ATH-nivån vid 1884 följdes av en relativt skvalpig avvaktande dag där köparna kom tillbaks på slutet för att driva upp indexet till den högsta stängningen någonsin. Den nya ATH-stängningen vid 1185,6 motsvarade en uppgång med ytterligare 0,7 procent.

Igår skrev jag: ”Måndagens kursstapel med ett positivt pattern gap var inte i närheten av att täppas till och en stängning kring dagshögsta tyder på optimism”.

Indexet har nu stigit från 1840-nivån till 1186 på fyra dagar vilket naturligtvis är mycket positivt men samtidigt är nu de korta momentumindikatorerna hårt spända på ovansidan.

Volymen igår var den högsta hittills i veckan men 3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev cykliska konsumentprodukter och teknologi. Ingen sektor stängde på minus (jag räknar inte kraftbolagen).

Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg igår. Återigen fick vi ett bevis på att inte gå emot trenden då Twitter inledningsvis föll men efter hand drogs med sektorn uppåt. Apple vände upp och steg med 0,9 procent till $536,7. Google steg med hela 1,8 procent för att stänga på $1134,9. Twitter vände upp och steg med 0,7 procent vid $47,0 medan den sociala kollegan Facebook rusade med hela 4,0 procent för att stänga vid $62,6.

Asien: Idag är det mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna.
Nikkei: +1,0%
Kospi: +0,3%
Shanghai: +0,2%
Hang Seng: +0,2%
Taiwan: +0,3%
All Ordinaries: +0,3%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar