Dags för rekyl kring motståndet upp mot 1430?

sammanfattningNEW YORK: SMÅ FÖRÄNDRINGAR, NYTT NASDAQ-REKORD, S&P -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna i New York noterades för minimala nedgångar från torsdagens stängning på rekordnivåer, med undantag för Nasdaq som lyckades klättra upp på plus under veckans sista handelstimme.

Dow Jones och S&P 500 stängde 0,2 respektive 0,1 procent lägre, till nivåerna 18.576 respektive 2.184. Nasdaq fortsatte däremot till ännu en ny rekordnivå, 0,1 procent högre till 5.234.

Omkring 529 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq bytte drygt 337 miljoner aktier ägare. Det är 31 respektive 16 procent under genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna, som var 761 miljoner aktier för NYSE och 401 miljoner aktier för Nasdaq.

Bloomberg News noterar att senast då de tre indexen som på torsdagen nådde nya rekordnivåer samma dag, vilket var 1999, stod indexen mer än 3 procent lägre en månad senare. En betydande skillnad är att bolagsvärderingarna var betydligt högre då.

Eftermiddagens statistik från USA, som inte nådde upp till förväntningarna, satte inledningsvis indexen under press.

”Baserat på producentprisindex och detaljhandelssiffrorna tyder allt nu på att det inte kommer att bli aktuellt med en en räntehöjning redan 2016″, sade Tom di Galoma på Seaport Global Holdings till Marketwatch.

Priset på råolja fortsatte upp efter torsdagens kraftiga uppgång, med WTI ytterligare nästan ytterligare 2 procent högre. S&P 500-indexets energisektor som helhet avancerade 0,7 procent. Exxon ökade 1,3 procent, medan Baker Hughes och Cabot Oil steg drygt 2 procent.

Rusningen till detaljhandlarna fortsatte. JC Penney kom med ett resultat över förväntan även om butikskedjan fortsätter att visa förlust. Aktien steg 3,5 procent.

Också Nordstrom överraskade positivt när kvartalsrapporten presenterades efter börsstängning på torsdagen. Aktien steg mer än 8 procent.

Gårdagens kursrusare Macy’s stängde oförändrat efter torsdagens uppgång på 17 procent. Sektorkollegan Kohl’s fortsatte däremot upp ytterligare 1,7 procent.

Microsoft har förvärvat dataspeltjänsten Beam, som adderas till affärsenheten Xbox. Microsoft-aktien backade 0,6 procent.

Den omsättningsmässigt största e-handelssajten i Kina, JD.com, rapporterade tidigare i veckan ett positivt kvartalsresultat, steg 5,8 procent på fredagen och sammanlagt 10 procent efter rapport.

Grafikkorttillverkaren Nvidias kvartalsrapport innan börsöppning överraskade positivt, och bolaget höjde prognosen för helårsförsäljningen. Aktien steg 5,6 procent.

Dow Chemical föll 2,4 procent och Dupont 0,2 procent. De båda bolagen är involverade i en samgåendeprocess. Aktieägarna röstade för samgående i juli, men nu tycks ingående granskning från EU:s konkurrensmyndighet fördröja det hela.

Ståltillverkarna Nucor och Alcoa sjönk 3 respektive 2 procent.

Acacia, som tillverkar produkter inom optisk höghastighetskommunikation, ökade sin försäljning jämfört med samma kvartal förra året med 100 procent. Aktien steg drygt 40 procent.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 5 punkter lägre till 1,51 procent.


 

Stockholmsbörsen: Inför fredagen skrev jag: ”Torsdagens stängning var den högsta på 77 handelsdagar och noteras över både den fallande primärtrenden och det övre bollingerbandet.”

Fredagen öppnade upp mot 1420 men det skulle visa sig bli dagshögsta. Efter en svag nedgång mötte stödet vid MA-200 i 5-min grafen upp under eftermiddagen och kursen klamrade sig fast vi nivån fram till några minuter innan stängning. Slutkursen i fredags blev 1414,2 vilket motsvarade en mindre nedgång med 0,2 procent. Veckan utvecklades däremot till en uppgång med hela 2,6 procent vilket innebär att nedgången sedan årsskiftet nu skrivs till -2,2 procent.

Som jag skrev inför fredagen är nu OMXS30-indexet uppe vid ett av de motståndsområden vid 1420 som vi ska hålla koll på och nästa möter vid 1430. Efter förra tisdagens utbrott har det varit köparna som hållt i taktpinnen men det är först nu som vi ser en utmaning av en viktig motståndsnivå. Den tidigare tydligt negativa bilden är dock betydligt ljusare och sedan lågpunkten i slutet av juni har både bottnar och toppar noterats högre.

Volymen i fredags var betydligt lägre än i torsdags och hela 44 procent procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg endast 46 procent i fredags. Bästa sektor och den enda som stängde på plus blev oljebolag. Oljebolaget Enquest steg över 5 procent medan Black Pearl avancerade drygt 7 procent. Lundin Petroleum steg dock marginellt i fredags. Precise Biometrics steg ytterligare nästan 8 procent och det efter att i torsdags rusat med 16 procent. Fingerprint Cards steg 0,3 procent vilket innebär att det var åttonde dagen i rad som aktien steg. Sämsta sektorer blev kraftobolag och telekom. IT-konsulten Hiq, som rapporterade på torsdagen föll med 2,7 procent efter att Danske Market sänkt sin rekommendation för aktien. Cleantechbolaget Arc Arcoma Pure tog en tur nedåt, sedan vd Martin Linde meddelat sin avgång. Aktien stängde 3 procent lägre för dagen, efter att som mest ha varit nästan 15 procent ned.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

NGM
– AIK Fotboll

AKTIETORGET
– Ahola Transport, Mobile Loyalty, Prebona, Shortcut Media, Storytel

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– China Telecom (prel datum), China Unicom (prel datum), ZTE (prel datum)

BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för juli kl 7.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för juli kl 8.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Bravida: Bains lockup-klausul går ut (äger ca 45%)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove, huspriser augusti kl 1.01
* Japan: BNP (prel) 2kv kl 1.50
– Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
– Japan: industriproduktion (def) juni kl 6.30
– Finland: KPI juli kl 8.00
* SCB: hushållens konsumtion juni kl 9.30
* SCB: näringslivets produktion juni kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
* USA: Empire manufacturing index augusti kl 14.30
– USA: NAHB husmarknadsindex kl 16.00


 

USA-börsen: Inför fredagen skrev jag: ”Kursen fortsätter upp och markerar nya ATH var och varannan dag vilket naturligtvis är ett styrketecken. Självklart kan kursen fortsätta upp ytterligare men det börjar bli gott om varningssignaler i form av negativa divergenser, låg volym och dålig bredd. Det är inte någon bra tajming att ta nya positioner för uppgång men än är det absolut inte läge att börja navigera för nedgång.”

Fredagen inleddes med ett mindre gap ned frång fredagens stängning vid 2186 och redan i öppningen testades stödet vid 2180-nivån av men efter två timmar hade gapet täppts till. Ytterligare ett par tester av området kring 2180 som inte gav vika innan kursen till slut stängde vid 2184 som motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

I dagsgrafen utvecklades fredagen till en bearish harami cross som är en negativ omslagsformation som kräver bekräftelse. Den senaste månaden har vi sett ett flertal negativa omslagsformationer som dock inte har bekräftats och kursen har istället fortsatt upp kring den stigande motståndslinjen.

I veckografen utvecklades den gångna veckan till en doji men sedan början av juli har varje vecka stängt i den övre delen vilket är positivt. Den gångna veckan noterade dock bara en marginell uppgång med 0,05 procent och sedan årsskiftet noterar indexet en uppgång med 6,8 procent.

Volymen i fredags var lägre än i torsdags och hela 26 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 44 procent av aktierna i indexet steg i fredags. De enda sektorer som stängde på plus var oljebolagen och detaljhandel där bla JC Penney kom med ett resultat över förväntan även om butikskedjan fortsätter att visa förlust. Aktien steg 3,5 procent.
Nordstrom överraskade positivt när kvartalsrapporten presenterades efter börsstängning på torsdagen. Aktien steg mer än 8 procent.
Priset på råolja fortsatte upp efter torsdagens kraftiga uppgång, med WTI ytterligare nästan ytterligare 2 procent högre. Sämsta sektorer blev verkstad och hälsovård. Ståltillverkarna Nucor och Alcoa sjönk 3 respektive 2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar