Dags för lugnare uppgångstakt när 1700-nivån testas

sammanfattningNyhetsbyrån Direkt: Ett uttalande från Yanet Yellen fick USA-börserna att stänga tisdagens session på nya rekordnoteringar.

Centralbankschefen har uppgett att det inte är troligt med en första räntehöjning under det första halvåret eftersom inflation- och lönetillväxten är för låg.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,5 procent högre på indexnivån 18.212, medan det bredare S&P 500 ökade 0,3 procent till nivån 2.115. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 4.968.

Omsättningen uppgick till drygt 680 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

Aktieägarna i Home Depot hade en bra tisdag sedan aktien stängt 4 procent högre. Hemmafixarkedjans resultat överträffade förväntningarna, samtidigt som det aviserade ett aktieåterköp.

Kabel- och tv-leverantören Comcast noterades också på plus, 1,7 procent högre avslutade aktien.

En 11-procentig ökning av utdelningen och en utökning av aktieåterköpsprogrammet fick kursen att lyfta.

Office Depot lyckades inte riktigt övertyga marknaden, resultatet var strax över förväntan vilket tog aktien 0,1 procent lägre.

Rejäla rörelser återfanns inom solenergisektorn där First Solar steg 10,2 procent och Sunpower rusade 18 procent efter att tidigare ha meddelat att de för diskussioner om att skapa ett samägt bolag som eventuellt kan komma att börsnoteras.

Tungviktaren Hewlett Packard backade 4,6 procent i efterhandeln. Datortillverkarens omsättning missade förhandstipsen och resultatprognosen sänktes för helåret.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Som jag påtalat de tre senaste dagarna noteras index i en brantare trendkanal och uppgången är parabolisk. Vi vet dock att paraboliska uppgångar kan fortsätta i flera månader och kan ge en fantastisk avkastning. På börsen finns dock inga gratis luncher utan denna potential kostar och det i form av risk!”

Tisdagen inleddes nedåt men en timme efter öppningen, vid 1667 sög köparna upp säljtrycket. Inte förrän den allra sista timmen togs dock öppningskursen ut vilket skapade en ny ATH-stängning vid 1683,9 som adderade 0,3 procent till måndagens slutnotering.

Återigen bjöds vi på ett positivt pattern gap men denna gång täpptes det till och skapade en ny positiv kursstapel med en stängning i den övre delen.

Volymen igår var lägre än i måndags och 5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev oljebolag och basråvaror medan verkstad var den enda sektor som stängde på minus.

OMXS30 steg med 4,4 punkter. SEB A, Nordea och Ericsson lyfte indexet med 4 puntker medan Atlas Copco A, Assa B och Atlas Copco B tyngde indexet med 2,3 punkter.

Totalt steg 301 av aktierna på Stockholmsbörsen medan 252 backade.

Högst omsatta under måndagen blev Swedbank, SEB A och Nordea.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick Boliden (+2,2%), SEB A (+1,9%) följt av Lundin Petroleum (+1,2%). Sämst utveckling var det för Atlas Copco A (-1,2%), Assa Abloy B (-1,0%) och Volvo B (-0,5%).

Detta händer idag: 

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Scandi Standard (kl 7.30)

NGM
– LC-Tec

FIRST NORTH
– Absolent, Betting Promotion Sweden, Enviro, Hifab, Matse Holding, Nexam, Pallas Group, Vigmed

AKTIETORGET
– AHA World, Bahnhof, Challenger Mobile, Follicum, Lucent Oil, Medicpen, Wiking Mineral

ÖVRIGA NORDEN
– Det norske oljeselskap (kl 7.00), Mærsk

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Vimpelcom (kl 7.00), TJX Companies (kl 15.30), L Brands (efter USA-börsernas stängning), Telefonica (före börsöppning)

STÄMMOR
– Forestlight Entertainment (extra), Novozymes, Tobin Properties (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Scandi Standard: telefonkonferens ca kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– PA Resources: håller obligationsägaramöte

MAKROSTATISTIK
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) februari kl 2.45
– Frankrike: konsumentförtroende februari kl 8.45
* USA: försäljning nya bostäder januari kl 16.00

CENTRALBANKER

– Riksbanken: publicerar protokollet från det penningpolitiska mötet den 11 februari kl 9.30
– Fed: Janet Yellen upprepar halvårsvist anförande (”Humprey Hawkins”) inför representanthusets utskott för finansiella tjänster kl 16.00
– ECB: Mario Draghi frågas ut i Europaparlamentet i Bryssel kl 17.30

MAKRO ÖVRIGT
– Byggindustrierna : konjunkturprognos kl 10.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: villkor växelemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA: Igår skrev jag: ”Indexet har stigit med 6,5 procent sedan lågpunkten i början av februari. Vid de tillfällen som det skett historiskt har kursen stått högre i nästan 60 procent av fallen en vecka senare. Jag ser måndagens relativt lilla kursstapel som positiv och en uppladdning.”

Även om tisdagen stängde positivt och driften var uppåt noterades ett par tvära kast som inte var helt enkla att parera. Stängningen vid 2115,6 innebar ett nytt ATH och motsvarade en uppgång med måttliga 0,3 procent.

Kursen fortsätter än så länge upp i den brantare kortsiktiga trendkanalen men i övrigt har det inte hänt så mycket i den tekniska analysen.

Gårdagens volym var marginellt högre än i måndags och 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev basråvaror och energi. Sämst och den enda sektor som stängde på minus blev hälsovård.

309 av aktierna som ingår i indexet steg medan 181 stängde rött. Home Depot och JP Morgan lyfte indexet mest medan Apple och Simon Property var de som tyngde mest.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple tog en paus i den kraftfulla uppgången och backade med måttliga 0,6 procent till $132,2. Google vände upp och steg med 0,8 procent för att stänga vid $536,1. Twitter vände upp och steg med 0,5 procent vilket fick aktien att stänga på $48,7 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte ner med 0,5 procent för att stänga vid $78,5.
Asien: Det är fortsatta uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen bortsett från Nikkei som vänt ner de sista timmarna. Fedchefen Janet Yellens uttalande igår som förtydligar att räntan inte kommer att höjas denna sida sommaren stärker riskaptiten. Noteringen för MSCI Asia Pacific Index är den högsta sedan den 12 september. Den enda sektor som backar är energisektorn då indikationer pekar på att oljelagren ökat mer än väntat.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar