Dags för kortare uppstuds

sammanfattningNEW YORK: STÄNGNING PÅ DAGSHÖGSTA, OLJAN VÄNDE UPP, S&P +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna handlades försiktigt positivt större delen av kvällen, och indexen tog sig lagom till stängning upp till dagshögsta nivåer. Oljepriset vände upp med kraft och lyfte energibolagen.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,2 procent högre vid 18.350. S&P 500 ökade 0,3 procent till nivån 2.164. Nasdaq steg samtidigt med 0,4 procent till 5.160.

Omkring 661 miljoner aktier omsattes på New York Stock Exchange och på Nasdaq bytte drygt 405 miljoner aktier ägare. 20-dagarssnittet är 790 miljoner för NYSE och 408 miljoner för Nasdaq.

Försäkringsjätten AIG, American International Group, redovisade ett resultat som överträffade förväntningarna. Dessutom annonserade bolaget ett aktieåterköpsprogram på 3 miljarder dollar. AIG-aktien steg 7,3 procent.

Branschkollegorna Metlife och Prudential gick åt olika håll: Metlife stängde 3,5 procent högre, medan Prudential noterades för en nedgång på 0,2 procent.

Oljepriset vände upp efter kvällens lagerstatistik från USA. Både WTI och Brent noterades för ökningar på mer än 3 procent. Även om råoljelagren ökade så noterades en överraskande minskning av bensinlagren, och energibolagsaktierna vände överlag upp vid tiden för statistiken.

Williams Companies och Marathon Petroleum ökade båda omkring 7 procent.

3D-printingföretaget 3D Systems, sektorskollega med svenska Arcam, presenterade en rapport som överträffade förväntningarna. Vinst per aktie var dubbelt så stor som Bloomberg News snittprognos hade räknat med. Aktien ökade hela 17,8 procent.

Twitter steg mer än 7,3 procent, utan andra bolagsnyheter än att det på Twitter florerar uppköpsrykten.

Fiat Chrysler Automobiles steg 8,9 procent. Bloomberg rapporterar om rykten som säger att samtal förs med Samsung angående ett delförvärv av Fiats italienska verksamhet Magneti Marelli.

Biogen, som på tisdagen steg 7 procent efter att ha omgivits av uppköpsrykten, föll tillbaka på onsdagen och stängde minus 2,7 procent. Enligt Reuters har Biogen inte mottagit några formella bud och söker heller inte aktivt efter eventuella uppköpare.

Allergan var ett av de bolag som ryktades intressera sig för Biogen. CNBC rapporterade tidigare under dagen att Allergan inte är intresserade, med hänvisning till anonyma källor. Allergan steg 0,7 procent.

Andra märkbara rörelser i hälsovårdssektorn stod Pfizer och Merck för, med nedgångar på 3 respektive 1,2 procent.

Media- och underhållningsbolaget Time Warners delårsrapport överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget avslöjade samtidigt en investering i streamingtjänsten Hulu, motsvarande en ägarandel om 10 procent. Aktien steg 2,7 procent.

Apples underleverantör Qorvo har höjt sina prognoser för september vilket kan indikera att förbeställningarna av Apples Iphone 7 är större än vad man tidigare trott.

Apple steg lite drygt 1 procent, medan Qorvo backade lite mer än 10 procent.

Efter börsernas stängning redovisade elbilstillverkaren Tesla en större förlust än väntat. I efterhandeln någon halvtimme efter rapporten handlades Tesla upp 0,8 procent.

Eftermiddagens statistik gav inte någon riktig vägledning åt aktiemarknaderna. Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade något mer än förväntningarna. ISM inköpschefsindex för juli sjönk något jämfört med månaden innan.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation tappade knappt 2 punkter till 1,54 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Nu blir det intressant att studera hur djup rekylen behöver bli för att locka tillbaks köparna så att säljtrycket sugs upp. Ju högre upp, desto starkare är sentimentet. Efter sex falska utbrott och en påtagligt negativ divergens mot momentumindikatorerna så bekräftades måndagens bearish engulfing under tisdagen. Det blir nu spännande att se var denna botten hamnar, det kan bli avgörande för hösten och om den rådande björnmarknaden ska elimineras.”

Onsdagen inleddes söderut och dagslägsta sattes under eftermiddagen till 1347. Gårdagens stängning vid 1352,3 innebar en nedgång med måttliga 0,5 procent.

När det inte är någon tydlig riktning hos trendfasindikatorn ska vi vara kortsiktiga både med positioner för upp- och nedgång. Efter tre dagars nedgång med 3,2 procent sedan högstanoteringen i måndags har nu gummisnodden blivit extremt hårt spänd på nedsidan. Vid de tillfällen vi sett denna bild och trendfasindikatorn indikerar jämviktspendling har kursen stått högre i 70 procent av fallen historiskt. Den genomsnittliga utvecklingen på en veckas sikt har varit en uppgång med i snitt 1,1 procent. De senaste två gångerna har dock kursen stått lägre en vecka senare. Det som stärker oddsen för att vi kommer att få en uppgång är att vi igår bjöds på en köpsignal sent under dagen i 60-minutersgrafen.

Ingen sektor stängde på något tydligt plus igår men defensiva hälsovård noterade en marginell uppgång med 0,01 procent. Sämsta sektorer blev ”som vanligt” energi följt av teknik.

Volymen igår blev den lägsta sedan den 4 juli och hela 32 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar var det bara 26 procent som steg igår.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Nokia (kl 7.00), Cavotec (ca kl 12.00), Securitas (kl 13.00), Heba, Lucara Diamond (efter Torontobörsens stängning), NGS

AKTIETORGET
– Cline Scientific, Lovisagruvan

ÖVRIGA NORDEN
– Bittium (kl 7.00), Dong Energy (kl 8.00), Ramirent (kl 8.00), Tikkurila (kl 8.00), Metsä Board (kl 11.00), TGS Nopec

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Klöckner (kl 7.00), Siemens (kl 7.00), Vimpelcom (kl 7.00), Toyota (kl 8.00), Mondi, Sappi, Stratasys

STÄMMOR
– Bakkafrost

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Nokia: telefonkonferens för analytiker och media kl 14.00
– Securitas: telefonkonferens kl 14.30

EXKLUSIVE UTDELNING
– Akelius (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), Oscar Properties (5:00 kr i kv.vis i preferensaktie och 8:75 kv.vis kr i preferensaktie B), SAS (12:50 kr i preferensaktier kv.vis), Volati (2:00 kr i preferensaktie kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Nederländerna: KPI juli kl 6.30
– SCB: småhusbarometern juli kl 9.30
– USA: Challenger varselstatistik juli kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckostatistik kl 15.45
– USA: industriorder juni kl 16.00

CENTRALBANKER
– BOE: räntebesked kl 13.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Tisdagens stängning skedde precis ovanför MA-20 och golvet i de senaste veckornas smala tradingrange, men frågan är om köparna kommer tillbaks innan utbrottsnivån kring 2135. Om onsdagens stänger under tisdagens lägsta är en negativ pusselbit medan en passering av högstanivån är ett styrkebesked.”

Onsdagen öppnade ner mot 2152 som markerades efter bara några minuters handel och förblev dagslägsta. En svag uppgång med en stark avslutning fick indexet att stänga vid 2163,8 vilket motsvarade en uppgång med måttliga 0,3 procent.

De senaste två dagarna bildade en bullish piercing line som innebär att öppningen sker under tisdagens och stängningen ovanför mittlinjen för föregående dags box. Det är en omslagsformation som kräver bekräftelse, speciellt när vi inte har någon tydlig negativ trend att slå om. Inte desto mindre tolkar jag det positivt om det nu visar sig att köparna kommer tillbaks redan efter en dags rekyl och innan vi fått en dagsstängning under ett stigande MA-20.

Volymen igår var lägre än i tisdags och 9 procent under det dagliga snittet för de senaste månaderna. Endast 58 procent av aktierna i indexet steg under gårdagen. Bästa sektorer blev energi och finans medan ickecykliska konsumentprodukter och hälsovård gick sämst. VIX föll med 3,8 procent till fortfarande låga 12,9 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2245 och 2085 den närmaste månaden. För tillfället är 81 procent av placerarkollektivet positiva vilket kan jämföras med 82 procent för en vecka sedan men det är enligt mitt synsätt inte bra när flocken är extremt optimistiska.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar