Dags för en paus i uppgången

NEW YORK: BRED NEDGÅNG, SNAP RUSADE I DEBUT, S&P -0,6

STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska börser backade på torsdagen och Dow Jones stängde ned 0,6 procent vid 21.000. S&P 500 sjönk 0,6 procent till 2.382 och Nasdaq Composite backade 0,7 procent till 5.861.

”Det är inte överraskande att marknaden hämtar andan i dag, men det finns fortfarande mycket optimism. Vi är inne i en period där man fortfarande kan handla på koncept och visioner och löften”, sade Jimmy Chang vid Rockefeller & Co, enligt Marketwatch.

”Vid någon tidpunkt måste löften och visioner mötas med faktiskt förhållanden. Vi är på väldigt dyrt område relativt historien och även om investerare diskonterar lägre skatter och reform, så är det detaljerna som avgör och vi vet inte ännu hur mycket som kan levereras”, sade han.

Dagens höjdpunkt var noteringen av Snap, som ligger bakom meddelandetjänsten Snapchat. Handeln i aktien kom i gång efter nästan två timmar på kursen 24 dollar. Aktien stängde på 24,48 dollar, 44 procent över introduktionskursen som var 17 dollar.

Under dagen fick Snap också en säljrekommendation, med riktkurs 10 dollar, från Pivotal.

Pivotal menar bland annat att det finns risker med aggressiva konkurrenter, en användarbas som inte växer särskilt mycket och höga kostnader.

Industrikoncernen Caterpillar fick också mycket uppmärksamhet efter att amerikanska myndigheter genomfört en razzia mot bolagets huvudkontor och två andra anläggningar.

Vad som låg bakom razzian är oklart, i media förekom spekulationer om att det kan vara relaterat till fall där bolaget har använt utländska dotterbolag för att undvika att skatta omkring 2 miljarder dollar i USA.

Aktien backade 4,2 procent på torsdagen.

Aktier i Monster Beverage, som säljer energidrickan Monster Energy, steg 12,8 procent på torsdagen efter att försäljningen för det fjärde kvartalet slagit analytikernas förväntningar.

Restaurangkedjan Shake Shack backade 2,6 procent efter att intäktsprognosen för 2017 var lägre än väntat.

Aktier i USA:s största matbutikskedja, Krogers, backade 4,3 procent efter att de rapporterat sämre försäljning än väntat.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 3 punkter till 2,48 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Inför torsdagen bevakar jag området mellan 1586 och 1582 för att se om säljtrycket avtar vilket i så fall kommer vara en bra nivå att smyga sig in för en kortare uppgång mot 1594-1600. Om torsdagen stänger under 1578 är det mycket som talar för att lågpunkten i 8-veckorscykeln inte är satt än.”

Inför gårdagen sade jag att det var intressant att se om säljtrycket avtog mellan 1586-1582 och det kan vi inte med bästa vilja säga att det gjorde, det blev under hela dagen lägre lägsta och lägre högsta. Stängningen vid 1580,5 motsvarade en måttlig nedgång med 0,7 procent. Några minuter innan stängning testades 1578 som jag inför gårdagen angav som en kortsiktig vattendelare av men höll. Nu blir det spännande att se om nivån håller även idag.

Gårdagen utvecklades till bearish harami som indikerar att köparna tillfälligt kört slut på bränsle men man ska inte dra för stora slutsatser av en harami som varken är bekräftad eller uppträder efter en utdragen upptrend. För tillfället tolkar jag noteringar mellan 1595 och 1560 som skvalp i en tradingrange. Vollan är dock tillräckligt låg för att ett utbrott med tilltagande volym kan vara värt att följa men det ger naturligtvis bättre riskkvot att agera på en fortsättningsformation i samband med en rekyl.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är positiv och stiger ovanför tremånaderssnittet.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Oasmia (kl 8.30)

AKTIETORGET
– Klick Data, Phase Holographic

STÄMMOR
– Karessa (extra), Senzime (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Creades: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– AHA World: sista dag för handel med teckningsrätt i företrädesemission
– Spintso International: första dag för handel på NGM Nordic MTF

EXKLUSIVE UTDELNING
– Dong Energy (6:00 dkk), Elekta (0:25 kr, andra del utav total utdelning om 0:50 kr), Wärtsilä (0:65 eur halvårsvis)

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet januari kl 0.30
– Japan: hushållskonsumtion januari kl 0.30
– Japan: KPI januari kl 0.30
– Japan: tjänste-PMI februari kl 1.30
– Kina: Caixin tjänste-PMI februari kl 2.45
– Tyskland: detaljhandel januari kl 8.00
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI februari kl 8.30
– SCB: industriproduktion januari kl 9.30
– SCB: industriorder januari kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion januari kl 9.30
– SCB: restaurangindex januari kl 9.30
– Italien: tjänste-PMI februari kl 9.45
– Frankrike: tjänste-PMI (def) februari kl 9.50
– Tyskland: tjänste-PMI (def) februari kl 9.55
– EMU: tjänste-PMI (def) februari kl 10.00
– Italien: BNP (def) 4kv kl 10.00
– Storbritannien: tjänste-PMI februari kl 10.30
– EMU: detaljhandel januari kl 11.00
– USA: Markit tjänste-PMI (def) februari kl 15.45
* USA: ISM tjänste-PMI februari kl 16.00

CENTRALBANKER
– Fed: Jerome Powell talar om innovation vid Yale kl 18.15
– Fed: Stanley Fischer talar om Feds penningpolitiska beslutsfattande i New York kl 18.30
* Fed: Janet Yellen talar om de ekonomiska utsikterna i Chicago kl 19.00


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Just nu har vi inga signaler om att indexet toppat mer än att det för tillfället är extremt överköpt på kort sikt. På lång sikt talar dock mer för upp- än nedgång. Branta uppgång följs av branta nedgångar men vi kan aldrig säga när de inleds.”

Torsdagen inleddes med ett litet gap nedåt men en ny lågpunkt efter ett par timmars handel indikerade att köparna aldrig kom in i matchen igår. Stängningen kring dagslägsta vid 2381,9 motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

I prisgrafen bjöds vi på en bearish harami som är en negativ omslagsformation med låg träffsäkerhet som i och för sig effektuerades efter en negativ minidivergens. Så länge dagsstängnigarna inte sker under EMA-8 men framförallt MA-20 anser jag att även den korta trenden är positiv och enskilda nedgångsdagar ser jag som mikrokonsolideringar. Senast vi bjöds på en bekräftad stängning under MA-20 var den 12 oktober.

Volymen igår var lägre än i onsdags och låg helt i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen fortsätter att vara positiv och indikerar än så länge inte något avtagande engagemang från de stora elefanterna.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar