Dags för en kortare uppstuds men säljarna dominerar

sammanfattningNEW YORK: BREDA NEDGÅNGAR, OLJEPRISFALL TYNGDE, S&P -1,5%

STOCKHOLM (Direkt) På Wall Street rådde säljstämning på bred front efter måndagens köpfest. Att oljepriset sattes under press efter sänkt prognos gällande efterfrågan bidrog starkt, men nedgångarna sträckte sig långt utanför energisektorn.

Dow Jones Industrials tappade 1,4 procent till nivån 18.067. S&P 500 stängde 1,5 procent lägre på nivå 2.127. Nasdaq avslutade dagen 1,1 procent lägre till 5.155.

Omsättningen på NYSE var nära 7 procent över 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var nästan 22 procent över 20-dagarssnittet.

Måndagens kraftfulla börsglädje inspirerad av Fed-guvernören Lael Brainards uppmaningar om fortsatt försiktighet gällande räntehöjningar blev kortlivad. Tisdagens breda fall landade mycket nära fredagsstängningens nivå.

WTI-oljan föll omkring 3 procent efter att den internationella energiorganisationen IEA rapporterat sänkta prognoser för efterfrågan under innevarande år och nästa.

Energisektorn i S&P 500 innehöll enbart förlorare och sektorn som helhet tappade nära 3 procent.

Olje- och gasbolaget Anadarko har köpt djuphavstillgångar i Mexikanska golfen av Freeport McMoran. Anadarko backade 0,4 procent medan Freeport McMoran tappade drygt 8 procent.

Apple var en av få aktier som steg, efter att återförsäljare rapporterat stort intresse för nya Iphone 7 under de första dagarnas förbeställningar. Apple avancerade 2,6 procent. Mycket tack vare Apple klarade sig IT-sektorn bäst med en nedgång på 0,6 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 6 punkter till 1,72 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Säljarna har de senaste dagarna med tydlighet visat att de inte är uträknade. Mycket talar för att en inledande uppgång under tisdagen kommer att slås tillbaks av säljarna.”

OMXS30-indexet inledde tisdagen uppåt men uppgången tog slut vid fredagens stängning och resten av dagen var det säljarna som höll i taktpinnen. Stängningen vid 1410,8 skedde vid dagslägsta och motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

Inför fredagen påpekade jag att torsdagen hade karaktäristik som en hanging man och som jag sade då visade den större volymen under torsdagens nedgång jämfört med uppgången samma dag att vi inte ska räkna ut säljarna. Även om måndagens candle hade en lång svans på nedsidan togs inte 1428-1432 ut vilket ökar risken för fortsatta nedgångar. Nu har vi bjudits på en rekyl där det börjar bli dags för köparna att visa sig. Om tisdagens högsta vid 1427 och gärna 1432 tas ut idag och inte omgående punkteras kan det bli en fortsättningssignal för uppgång. Punkteras däremot 1400 ökar sannolikheten för ett test av primärtrenden.

Volymen igår var lägre än i måndags och 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Alcadon: första dag för handel på First North
– Fastout: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Pilum: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:100

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alltele (0:75 kr), Hancap (0:88 kr kvartalsvis i preferensaktie), Sdiptech (2:00 kr kvartalsvis i preferensaktie )

MAKROSTATISTIK
* Japan: industriproduktion (def) juli kl 6.30
– Mäklarstatistik: bostadspriser augusti kl 7.00
– Finland: KPI augusti kl 8.00
* Frankrike: KPI (def) augusti kl 8.45
– Valueguard: bostadspriser augusti kl 9.00
* SCB: BNP (def) 2 kv kl 9.30
– Storbritannien: arbetslöshet (ILO) juli kl 10.30
* EMU: industriproduktion juli kl 11.00
– Irland: BNP 2kv kl 12.00
– USA: importpriser augusti kl 14.30
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: publicerar studie om tänkbara prisindex som målintervall samt intervall kring inflationsmålet kl 9.30

MAKRO ÖVRIGT
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”För att köparna ska vara tillbaka på kort sikt och måndagens piercing line bekräftas krävs att tisdagen stänger ovanför 2164. En stängning under 2150 innebär att säljarna fortfarande håller i taktpinnen på kort sikt.”

Tisdagen inleddes nedåt men precis som i måndags höll 2120-nivån. På ovansidan bjöd 2136 (topparna från maj-juli) på motstånd vid flera tillfällen. Stängningen vid 2127 motsvarade en nedgång med 1,5 procent och noterades i den nedre delen.

På ovansidan behöver EMA-8 och även MA-20 tas ut och hållas mer än någon dag för att skapa förutsättnigar för en uppgång, alternativt en positiv reversalstapel kring nuvarande nivå och ner mot golvet i den stigande kilen. Vattendelaren på kort sikt hittar vi inför dagen kring 2156.

Volymen igår var marginellt lägre än i måndags men trots det 19 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Tvärtemot i fredags stängde alla sektorer på plus igår. Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick oljebolag och basråvaror men även finans och telekom föll kraftigt. WTI-oljan föll omkring 3 procent efter att den internationella energiorganisationen IEA rapporterat sänkta prognoser för efterfrågan under innevarande år och nästa. Apple var en av få aktier som steg, efter att återförsäljare rapporterat stort intresse för nya Iphone 7 under de första dagarnas förbeställningar. Apple avancerade 2,6 procent. Mycket tack vare Apple klarade sig IT-sektorn bäst med en nedgång på 0,6 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar