Dags att ta position över årsskiftet

startsida 151228

NEW YORK: MINUSSTÄNGNING, FREEPORT-MCMORAN RASAR, S&P 500 -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street stängde marginellt lägre, vilket innebar en mindre återhämtning från de inledande nedgångarna på måndagen. För oljepriset var utvecklingen fortsatt nedåt.

Vid stängning hade Dow Jones backat med 0,1 procent till nivån 17.528, Nasdaq var ned 0,2 procent vid 5.041. S&P 500 noterades 0,2 procent lägre till 2.057.

Omkring 530 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.300 miljoner på Nasdaq.

Oljerelaterat blev än en gång sämst presterande efter att såväl WTI- som Nordsjöoljan backat med omkring 3 procent. Bland specifika bolag stod Chevron för en nedgång om 1,8 procent medan Marathon Oil noterades nära 7 procent lägre.

Svag kinastatistik pressade dessutom basmetallerna och koppartillverkaren Freeport-McMoran föll med nära 10 procent.

Amazon lyckades däremot avancera, upp 1,9 procent, efter att bolaget rapporterat att antalet användare av Amazon Prime ökat med tre miljoner under den tredje veckan i december.

Walt Disney handlades också på plus efter att de globala intäkterna för ”Star Wars: The Force Awakens” nått över en miljard dollar. Bolaget klättrade med 1,3 procent.

Det kanadensiska specialistläkemedelsbolaget Valeant backade kraftigt, ned drygt 10 procent, efter att bolagets vd Michael Pearson sjuktskrivits med omedelbar verkan. Förra veckan informerade Valeant om att Michael Pearson nyligen lagts in på sjukhus för behandling av ett svårt fall av lunginflammation.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk med 1 punkt till 2,25%.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Närmast på ovansidan bevakar jag det sekundära motståndsområdet kring 1460 där risken för en vändning nedåt är stor. Det är först vid 1458-1462 som det visar sig om köparna har det självförtroende som krävs för att eliminera den dominans som säljarna haft den senaste månaden.”

Mellandagarna inleddes med en uppgång upp mot 1452 där det tog stopp och säljarna dominerade till strax efter lunch då dagslägsta vid 1432 markerades. Stängningen vid 1434,1 motsvarade en nedgång med 0,9 procent.

Historiskt är den 19:e börsdagen i december sämre än den 20:e vilket gårdagens stängning ovanför onsdagens marubozulinje vid 1430 skapar förutsättningar för. Kursen befinner sig nu mitt emellan MA-20 och MA-8 vilket inte sällan är en uppladdning inför större rörelser. Historiskt brukar det vara bra att ta position den sista eller näst sista dagen på året och behålla den till första dagen på det nya året. Inför tisdagen har vi dock en mycket svag edge för uppgång.

Volymen igår var lägre än i onsdags och endast hälften av den genomsnittliga dagliga volymen för de senaste tre månaderna. Även om det brukar vara låg volym mellandagarna låg gårdagens volym 15 procent under snittet för mellandagarna.

Totalt steg 39 procent av de aktier jag dagligen bevakar igår och sedan början av december ser utvecklingen ungefär likadan ut. Bästa sektor och den enda som stängde på plus igår var defensiva kraftbolag. Sämst gick basråvaror och oljebolagen.

Nyhetsbyrån Direkt:

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Nordkom: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 18/1)
– Wesc: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alm Equity (2:10 kr i pref.aktie), Corem Property (2:50 kr kv.vis i pref.aktie), Delarka Holding (2:00 kr kvartalsvis), Fast Partner (5:00 kr i preferensaktie), Klövern (5:00 kr kv-vis i pref.aktie), Sagax (0:50 kr kv-vis/pref aktie), Victoria Park (5:00 kr pref.aktie)

MAKROSTATISTIK
– SCB: handelsbalans november kl 9.30
– SCB: hushållsutlåning november kl 9.30
– USA: handelsbalans varor (prel) november kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel veckostatistik kl 14.55
– USA: S&P/Case-Shiller husprisindex oktober kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator december kl 16.00

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Nu möter en hel del motstånd på vägen upp mot ATH-nivån vid 2135 och det vi helst inte vill se är en ny lägre pivottopp under 2077. Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar i ungefär 60 procent av fallen men uppgångarna har i snitt varit mediokra.”

Veckan inleddes nedåt men vid 2045, där den kortare sentimentsnivån mötte upp, sögs säljtrycket upp och resten av måndagen präglades av en återhämtning. Även om inte den initiala nedgången helt täpptes till reducerades den till 0,2 procent och en stängning vid 2056,5.

De två senaste dagarnas boxar omfamnas helt av förra onsdagens i en ”tvillingharami” men gårdagens svans på nedsidan tolkar jag positivt men redan en punktering av 2042 stärker säljarna.

Volymen igår var naturligtvis betydligt lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna men högre än mellandagarna ifjol.

Bästa sektor igår blev teknologi men uppgången var marginell. Sämst gick energi och basråvor. Endast 173 av aktierna i SP500-indexet steg igår och 2 av de 4 IT-bolagen likaså. Bland IT-bolagen var det stora kast med nedgångar på 1,1 och 1,9 procent för Apple och Twitter medan Google och Facebook steg med 1,9 respektive 0,9 procent. VIX vände upp och steg med 7,4 procent till 16,9 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2155 och 1956 den närmaste månaden. Glaset tolkas åtminstone tillfälligt betydligt mer halvfullt i USA än i Europa.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar