Dags att börja leta efter lågpunkt

NEW YORK: OLJERELATERAT PRESSADE, RAS I MACYS, S&P500 -0,3%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street orkade inte hålla nollan i onsdagshandeln som stängde i rött vid dagslägsta.

Press kom främst från oljerelaterat samt detaljhandelsaktier i spåren av ett rapportras i Macys.

Vidare har investerare mycket bakom sig att smälta, en nästan avklarad rapportsäsong samt förra veckans starka jobbrapport. Den senare har framkallat viss oro för en räntehöjning i december vilket tyngde i onsdagshandeln.

Dow Jones noterades vid stängning till minus 0,3 procent vid nivån 17.702, Nasdaq var ned 0,3 procent vid 5.067. S&P 500 backade 0,3 procent till 2.075.

Omkring 800 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.660 miljoner på Nasdaq.

”Vi befinner oss i slutet av rapportsäsongen. Vi har flera viktiga nyheter bakom oss men inte så mycket kursdrivande framför oss på kort sikt. Dagens handel är avvaktande”, sade James Gaul, portföljförvaltare vid Boston Advisors, till Bloomberg News.

Sämsta sektor inom S&P500 var energi efter att oljan tappat över 3 procent på stigande lager. Relaterade aktier på minus var Schlumberger 1,5 procent lägre och Exxon ned 0,9 procent.

Macys bidrog till säljpress för detaljhandelsaktier efter att USA:s största varuhuskedja rasat 14 procent på sin rapport.

Lägre försäljning än väntat samt sänkt helårsprognos ogillades av marknaden. Företaget förklarade försäljningsmissen med ovanligt varmt väder som tvingat kedjan till prissänkningar för att eliminera lageruppbyggnad.

Relaterade aktier i rött var Nordstrom minus 3,7 procent och Kohls som backade 5 procent inför torsdagens rapport. En ljusglimt i sektorn var Amazon som stängde 2 procent högre vilket var ett nytt kursrekord.

Facit så här långt in i rapportsäsongen är att 74 procent av bolagen inom S&P500 överträffat vinstförväntningarna, medan 44 procent gjort motsvarande avseende försäljning. Detta enligt Bloomberg News.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 2,33 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”I nuvarande marknadsläge är trenden både lågvolatil och svag och noterar inte tillräckligt med kraft för att vara värd att haka på – än. Noteringen strax under tuffa motstånd gör tajmingen för nya köp dålig.”

Onsdagen inleddes ganska piggt men strax efter första timmen började det gå tungt och vid lunch hade indexet fallit ner till 1507 som skulle visa sig bli dagslägsta. Dagshögsta 1518 markerades vid tretiden och stängningen vid 1511,5 motsvarade till slut en uppgång med 0,8 procent.

Gårdagens box omfamnas helt av tisdagens vilket efter nedtrender är ett tecken på att säljarna inte längre har samma självförtroende. I detta fall ser jag det istället som en uppladdningsfas.

Måndagens högsta vid 1537,2 och tisdagens lägsta vid 1488,2 utgör nu begränsningarna för den tradingrange som råder. Så länge ingen av nivåerna tas ut och hålls mer än några timmar kan vi räkna med jojoliknande rörelser under de kommande dagarna.

Volymen igår var den lägsta på flera månader vilket naturligtvis kan bero på veterans day i USA och den noterades hela 32 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 180 aktier medan 88 backade på OMXSPI. Som jag påpekat hela veckan har ”isen blivit tunnare” de senaste dagarna men vi såg samma tendens kring den 13-14:e oktober och då kom köprna tillbaks ytterligare några dagar senare med en kraftfull marubozu som skapades under hög volym. I börsens värld jämviktspendlar det mesta. Efter låg volatilitet kommer det ske en vollaexpansion, efter små kursstaplar kommer ofta stora osv. Två av de tre senaste dagarnas kursstaplar har varit över storleken för det månatliga snittet och dessa följdes igår av en liten kursstapel. Ju längre tid vi bjuds på små kursstaplar som gärna omfamnas helt av en eller två tidigare staplar, desto större chans för en impuls som leder till ett ben i nästa trendfas. När volymen minskar och allt färre aktier deltar i uppgångarna är det ett tecken på att isen håller på att bli tunnare (allt färre aktier bär uppgången). Vårt jobb blir att studera när det är bra tajming att kliva på tåget och vad sannolikheten är för att tåget är på väg in till stationen.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– New Wave Group (kl 7.00), Oriflame (kl 7.15), Bactiguard (kl 8.00), Melker Schörling (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00), Viking Supply Ships (kl 8.30), Peab (kl 13.00), Semafo (kl 14.00), Etrion (före börsöppning, ändrat datum från 5/11 ), Immune Pharmaceuticals, Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning)

FIRST NORTH
– DDM Holding (kl 8.00), Nexam (kl 8.00), Scibase (kl 8.00), Starbreeze (kl 8.30), Caperio Holding, Generic, Lightlab, Online Brands Nordic

AKTIETORGET
– Ecoclime Comfort Ceilings, Nordic Camping, Ortoma, Real Heart, Traveas

ÖVRIGA NORDEN
– Salmar (kl 7.00), William Demant (ej fullständig rapport) (kl 7.00-8.00), NKT Holding (kl 8.00), FLSmidth (kl 12.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Hochtief (kl 7.00), Siemens (kl 7.00), Bilfinger Berger (kl 7.30), Zalando (fullständig rapport för 3 kv (trading update kom 15/10) ) (kl 8.00), Exone (efter USA-börsernas stängning), Salzgitter

STÄMMOR
– Concent (extra), Kentima Holding, Netjobs Group (extra), Spago Nanomedical (extra), Starbreeze, Vigmed (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Zalando: telefonkonferens kl 8.30
– Oriflame: telefonkonferens kl 9.30
– Bactiguard: telefonkonferens kl 10.00
– DDM Holding: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– New Wave Group: rapportpresentation kl 10.00
– NKT Holding: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Tradedoubler: telefonkonferens kl 10.00
– Etrion: telefonkonferens kl 16.00
– Semafo: telefonkonferens kl 16.00
– Immune Pharmaceuticals: telefonkonferens kl 17.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Arocell: första dag utan teckningsrätt i nyemission
– Dometic: anmälningstid inleds inför notering på Nasdaq Stockholm (avslutas 23/11 för allmänheten, 24/11 för institutioner)
– Motion Display: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Sweco: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 26/11)
– Waystream: beräknad första dag för handel på First North
– Vivoline: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Xtranet: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Billerud Korsnäs kl 13.00-17.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Ratos (25 kr i preferensaktie kvartalsvis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lucara Diamond: specialauktion av stora diamanter

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder september kl 0.50
– Storbritannien: RICS husprisbalans oktober kl 1.01
– Australien: arbetslöshet oktober kl 1.30
– Tyskland: KPI (def) oktober kl 8.00
– Frankrike: KPI oktober kl 8.45
– SCB: KPI oktober kl 9.30
– EMU: industriproduktion september kl 11.00
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: hushållssentiment, veckodata kl 15.45
– USA: JOLTS, lediga platser, jobbyten, september kl 16.00
– USA: veckovisa oljelager kl 17.00
– Ryssland: BNP 3 kv

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Stefan Ingves och Henry Ohlsson medverkar i öppen utfrågning om penningpolitiken i finansutskottet. Bilder från presentationen publiceras kl 9.00
– RB: resultat obligationsköp kl 10.10
– Fed: James Bullard talar om penningpolitik kl 15.05
– Fed: Janet Yellen håller välkomstanförande vid penningpolitisk konferens kl 15.30
– Fed: Jeffrey Lacker deltar i penningpolitisk paneldebatt kl 15.45
– Fed: Charles Evans talar om ekonomi och policy kl 16.15
– Fed: William Dudley talar om ekonomi och policy kl 18.15
– Sydkorea: BOK meddelar räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– LO: publicerar konjunkturprognos ”Ekonomiska utsikter” kl 9.30
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
– RGK: annonserar emission realobligationer kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Tisdagens kursstapel omfamnades helt av måndagens i en inside day, som dock noterades i den nedre delen, under marubozulinjen. Två dagar i rad har de två stödlinjerna (markerade i blått) sugit upp säljtrycket.”

Onsdagen inleddes med en uppgång till 2086-nivån men efter 1,5 timme hade kursen fallit ner till stödet kring 2075, som skulle bli dagslägsta. Kursen testade av öppningens högsta ytterligare en gång och stängde kring dagslägsta vid 2075,1 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Onsdagens box omfamnade helt tisdagens vilket innebär att vi bjöds på en ny bearish engulfing, den andra på en vecka. På nedsidan har nivån kring MA-20 effektivt sugit upp säljtrycket de senaste dagarna men om nivån punkteras kommer jag att hålla noggrann koll på utvecklingen kring gapet mellan 2058-2052.

Cykelindikatorn är nu nere på en nivå där det rent tekniskt är ok att köpa för uppgång men som jag sagt många gånger de senaste veckorna är det dålig tajming ändå, så nära den betongmur som vi hittar hela vägen upp mot ATH vid 2135.

Volymen igår var den lägsta sedan den 12:e oktober och hela 23 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Apple och Twitter backade även igår medan både Facebook och Alphabet (Google) steg. Bästa sektor blev defensiva telekom medan energiaktier gick sämst. VIX steg med marginella 4 procent till 15,9 som innebär att placerarkollektivet anser det normalt med rörelser mellan 2170 och 1980 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar