Byt bank!

Banks Stress Tests BofANu när stresstestet i USA visade sig vara så ”lite negativt” att det till och med tolkas som positivt. Nu har man kommit fram till att bankerna ”klarar sig själva”. Jag tycker det kan vara på sin plats att med en liten sammanfattning.

Bankerna har de senaste åren löpt amok.  Snabba klipp, girighet, kortsiktighet och gambling beskriver bankerna bättre än det kodex som tidigare förknippats med banker, nämligen långsikthet och låg riskprofil. 

 Finansfrossan föddes genom en helt skruvad utlåning för att bygga hus, investera i hipade företagsidéer och spekulera i riskfyllda deriverande instrument som kom längre och längre ifrån verkligheten. Detta snedvridna sätt att lättvindligt låna ut pengar verkar ha skruvat om hela mindsetet i finansvärlden och rädslan av att inte vara med på tåget var större än risken att en och annan affär kanske inte gick hem. Utlåningen och kreativiteten att skapa deriverande instrument saknade helt verklighetsförankring, förlusterna och sviterna visade sig bli enorma när konjunkturen började vika 2007. På mycket kort tid förvandlades stora orealiserade vinster till gigantiska osäkra så kallade giftiga tillgångar. Detta är inget nytt, men att dölja detta genom ännu mer kreativa deriverande instrument och hoppas att rouletten skall stanna på rätt färg är inte bara ansvarslöst, det är idiotiskt.

Det spekulativa beteende som främst de amerikanska bankerna, men även resten av världens banker sysslat med de senaste åren är på inget sätt annorlunda från vilket brottsligt beteende som helst. Att utan att blinka riskera människors besparingar på det sätt som skett borde definitivt vara straffbart. De gigantiska bonusar och ersättningar som betalts till anställda som spekulerat bort obegripligt stora belopp måste vara skäl nog att få en lång semester med begränsad utsikt.

När bankerna sedan körts i botten och är konkursmässiga, vad händer då? Jo, världens skattebetalare får betala och när pengarna börjar sina och de digitala sedelpressarna inte räcker till då måste det till något extraordinärt, tiden börjar rinna ut, så även pengarna. För att lugna skattebetalare och finansmarknaderna visar den amerikanska regeringen sin handlingskraft genom att utsätta bankerna för ett stresstest. Det är löjligt, vadå stresstest. Hur mycket stress har bankernas balansräkningar utsatts för? Jo, lagom mycket för att få fram siffror som visar att den bank som sitter tyngst i skiten, Bank of Amerika behöver 34 miljarder USD-dollar och tillsammans hamnar bankernas akuta behov på lägliga 75 miljarder dollar, precis lagom mycket under de 110 miljarder som finns kvar av Tarp-pengarna.

I samarbete med Fed och Obama-administrationen går nu de amerikanska storbankerna ut en och en och förklarar att de löser finansieringen själva, utan inblandning av skattebetalarnas pengar. Jiipppie, allt är löst och bankerna klarar sig, puh… Men det är bara 19 av USA:s 8000 affärsbanker som granskats. Den smått uppblåsta belåtenheten döljs inte särskilt väl och Fed uttalar sig att bankerna är solventa och de inte riskerar att behöva tigga mer pengar från skattebetalarna.

Styrräntan är i USA och på de flesta håll nere på löjligt låga nivåer. Bankerna sänker inte utlåningsräntorna alls i samma takt som inlåningsräntorna, detta har fått många företagare och privatpersoner att gå i taket och tycker att de blir felaktigt behandlade. Är det rätt att företag och låntagare skall betala bankernas vildsinta spekulation och osunda riskbenägenhet genom oskäliga räntor. Räntegapet har aldrig någonsin varit så stort som nu, räknat i procent.  Bankerna skryter öppet med att deras intjäning är ovanligt bra under årets första månader, konstigt vore det väl annars.

Sista ordet är inte sagt när det gäller de amerikanska bankerna – There are more to come.

arga-bankkunderDen ekonomiska kartan behöver ritas om. Banker behöver nya ledningar, nya affärsmodeller och borde utsättas för mer konkurrens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sandwich-viggo2-225x300Jag blir därför glad när jag ser vad Nordnet ägnat sig åt de senaste dagarna. De har stått utanför gammelbankernas kontor, ingen är för fin för att delta i demonstrationerna, inklusive VD. Gå gärna in på Nordnet och titta på hur mycket avgifter du får betala hos gammelbankerna och hur det påverkar din pension – hälften av pengarna går åt till att göda den stora osunda kostym de tar på sig. Nordnet och Avanza är två mycket bra alternativ till gammelbankerna. Bättre villkor, bättre service och personal som inte drabbats av den hybris som gammelbankernas uppblåsta ledningar. Ta makten över dina pengar lyder parollen som Nordnet går ut med – visa att du inte är nöjd och byt bank, för inte har du väl något emot att kvittera ut dubbelt så mycket pengar som pensionär. Vinnarskallen Annika mfl klarar sig bra utan ditt bidrag. Det är dags att tänka på dig själv!

SEB går stolt ut och skryter om att de höjt sina räntemarginaler och även gapet och distansen mot sina kunder. Rikard Josefson på SEB märker inte att företagen tycker att de betalar för höga räntor. De högre marginalerna har fått stort genomslag för SEB:s räntenetto, som steg med 40 procent eller knappt 1,7 miljarder kronor till 5,9 miljarder under första kvartalet. Eftersom man genom sitt huvudlösa spekulerande i bla Baltikum ser man sig tvungen att kompensera för kommande kreditförluster. Annika med sån ”vinnarinstinkt” hur kan du satsa så fel så att det kostar Era kunder så mycket? Eller är du bara vinnare för egen del?

Marie som är egen företagare och tyvärr har SEB som bank har nyligen lyckats få ner räntan på sin företagskredit från 7,40 till 6,40 procent.

Rikard Josefson på SEB säger att man har precis samma kreditpolicy nu som tidigare, men att företagen mår något sämre, det är förmodligen därför det behöver skilja ungefär 300 procent mellan in- och utlåningsräntan hos SEB (min egen reflektion). Det känns som om räntemarginalen tål en ”viss overheadkostnad”.

Swedbank listas som en av de storbanker i Europa som kan tvingas be ägarna om mer pengar, detta bara några månader efter nyemissionen.

Mitt råd – byt bank!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar