Bullish engulfing – dock inte övertygande – än

sammanfattningNEW YORK: LÄTT UPP I LÅG VOLYM, FÖRSVARSKONCERN NED, S&P +0,1%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna steg marginellt på fredagen där de sedan stängde, varför veckan som helhet slutade lätt på plus inför julledigheten.

Julrallyt har stannat av något och få katalysatorer återstår för att trigga köpare innan årsskiftet. Utvecklingen kan äventyra Dow Jones försök att nå den jämna nivån 20.000 innan årsskiftet. Volymen låg cirka 50 procent under snittet eftersom Wall Street är stängt på måndag.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,1 procent till 19.932. S&P 500 ökade 0,1 procent till 2.263. Nasdaqs kompositindex klättrade 0,3 procent till 5.462.

”Det finns verkligen inget som rör marknaden i dag. Vi är i vänteläge efter Trump-rallyt och det finns egentligen inget nytt innan vi går in i 2017. Investerare stänger sina böcker för året”, sade Mohannad Aama, chef vid Beam Capital i New York, till Reuters.

Följt av ett tydligt rally efter att Donald Trump valts till president den 8 november har Dow Jones stigit 14 procent under 2016 medan S&P500 är 11 procent höge. Förhoppningar om att republikanernas politik kring infrastruktursatsningar och färre regleringar har drivit börsen.

Åtta av elva sektorer inom S&P500 noterade modesta uppgångar där hälsovård gick starkast, konsumentrelaterat och utilities (el- och gasbolag) låg i rött.

I det tunna nyhetsflödet stod Lockheed-Martin ut med ett tapp på drygt 1 procent. På torsdagen utövade Donald Trump Twitter-påtryckningar mot försvarskoncernen över kostnaderna för stridsplanet F35 som är det dyraste amerikanska stridsflygplanet någonsin. Han skrev att han bett Boeing ge pris för ett motsvarande F-18 Super Hornet. Boeing har uppgett att det kan tillverka planet för under 4 miljarder dollar.

Aerie Pharmaceuticals startade 5 procent ned men återhämtade sig efter en stund till att noteras till plus 4 procent. Läkemedelsbolaget sade inför börsöppningen att deras Rhopressa, mot ögonbesvär, ännu inte är redo för att skickas till FDA för godkännande. En stund in i handeln kom ett pressmeddelande som sade att deras tillverkare låg bakom förseningen som är planerad till slutet av första kvartalet 2017 vilket fick fart på aktien.

Yrkesklädesleverantören Cintas backade 3 procent efter en kvartalsrapport på torsdagskvällen där det justerade resultatet var något lägre än väntat.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 1 punkt till 2,53 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”För tillfället råder en negativ divergens kring motståndet vid 1550 och tajmingen är inte alls bra för att ta nya positioner just nu. Att däremot navigera för något annat än uppgång är inte aktuellt. Rekyler ska nu ses som bättre lägen att komma in i nya positioner för uppgång.”

Julveckan blev inte så positiv som den brukar vara historiskt utan föll, fram till i fredags. Totalt noterade förra veckan en nedgång med 1,4 efter en viss upphämtning lillejulafton. Årets uppgång skrivs just nu till 5,5 procent. I månadsgrafen ser december ut att bli den sjätte månaden i rad som stänger på plus och om fredagens stängning sker över 1508 sker det i den övre delen av månadsstapeln.

I samband med positiva trender ska vi leta efter positiva fortsättningsformationer för uppgång. Efter fyra negativa gap i rad var OMXS30 inför fredagen extremt kortsiktigt översålt vilket resulterade i en halvdan bullish engulfing i fredags. Vadå halvdan, tänker du säkert? Jo, att köparna vacklade kring EMA-8 kan vara ett kortsiktigt svaghetstecken men om nivån tas ut när denna vecka inleds är det positivt. Skulle det istället visa sig att MA-20 punkteras är det mycket som talar för att indexet behöver göra ett besök nedåt 1500-nivån eller kanske 1480.

Volymen har fortsatt att avta i samband med förra veckans rekyl vilket är positivt men det vore önskvärt att volymen tilltar i samband med att kommande motstånd passeras (även om volymökningen inte kan ställas mot de extrema volymerna under större delen av december).


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Insplanet (extra), Maxfast Properties (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph
– Svolder: presenterar substansvärde

MAKROSTATISTIK
* Japan: arbetslöshet november kl 0.30
* Japan: hushållens konsumtion november kl 0.30
* Japan: KPI november kl 0.30
– Kina: industriföretagens vinster november kl 2.30
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: S&P/CS husprisindex oktober kl 15.00
* USA: hushållens konfidensindikator december kl 16.00


 

USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”I månadsgarfen har vi nu fått en köpsignal men samtidigt har inte RSI varit lika högt noterat i dagsgrafen sedan hösten 2010. Långsiktigt befinner sig indexet i en bullmarket och så länge detta utseende elimineras navigerar vi på lång sikt för uppgång.”

Den gångna veckan noterade den minsta veckostapeln sedan början av augusti men noterade en uppgång, visserligen bara med 0,2 procent och det innebär att årets uppgång nu skrivs till 10,8 procent. Om inget oförutsett inträffar blir 2016 det åttonde året i rad som stänger i den övre delen av årscandlen och sedan andra kvartalet 2015 har även varje kvartal stängt positivt. I månadsgrafen effektuerades en treticksliknande formation i november och stänger december över 2233 tolkar jag även det som fortsatt positivt.

I det något mer kortsiktiga perspektivet noteras indexet i en flaggliknande konsolidering där ett utbrott från denna har potential för en uppgång mot 2370-nivån. Om det istället visar sig att golvet i den rådande tradingrangen punkteras är jag positivt till att haka på fortsättningsformationer ner mot golvet i den stigande kanalen, eventuellt hela vägen ner mot 2080.

Volymen under den pågående konsolideringen har varit avtagande vilket är positivt. Det jag däremot inte vill se är volymbalansen faller ner under lågpunkten i samband med månadsskiftet november/december.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar