Bra säsong men nu behöver köparna visa sig

sammanfattningNEW YORK: LUGNT FÖRE FED, IBM PÅ FEM ÅRS LÄGSTA, S&P500 -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street avslutade tisdagens session lätt på minus, efter att ha gått sidledes inför onsdagens räntebesked från Fed.

På rapportfronten var det hektiskt där Alibaba steg, medan marknaden inväntade Apple och Twitter som presenterar sina resultat efter börsstängningen.

Dow Jones noterades vid stängning till minus 0,2 procent vid nivån 17.582, Nasdaq var ned 0,1 procent vid 5.030. S&P 500 backade 0,2 procent till 2.065.

Omkring 800 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.900 miljoner på Nasdaq.

”Vi befinner oss i ett vänta-och-se läge inför Fed. I dag har rapporterna övervägt på den negativa sidan”, sade Yousef Abbasi, global marknadsstrateg vid Jones Trading i New York, till Bloomberg News.

Sektorsvis pressade energi S&P500 efter ytterligare nedgång för råoljan, som nu befinner sig vid två månaders lägsta inför onsdagens lagerdata. Exxon och Chevron låg båda i rött.

På rapportfronten rönte Alibaba en del intresse efter att både försäljning och vinst slagit förhandstipsen, vilket fick aktien att klättra 4 procent. Att försäljningen ökade med 32 procent jämfört med motsvarande period i fjol tolkades som positivt, med tanke på oron kring den kinesiska ekonomin.

Yahoo, som planerar att sälja av sin andel i Alibaba, drogs med uppåt och steg drygt 2 procent.

Sämre gick det för Ford som inte mäktade med att nå marknadens förväntningar avseende vinst, vilket förklarades med högre skatter. Aktien stängde 5 procent lägre.

IBM avslutade 3 procent lägre vilket betydde fem års lägsta. Teknikjätten avslöjade på kvällen att den amerikanska finansinspektionen undersöker hur företaget redovisar sina intäkter.

Marknaden riktar nu fokus mot Feds räntebesked på onsdagskvällen, där en enig analytikerkår räknar med att styrräntan lämnas oförändrad och där fokus därför framför allt riktas mot eventuella signaler som Fed kan ge om det blir någon räntehöjning i december.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkter till 2,02 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Det är mer än 50 procents chans till lägre noteringar de närmaste dagarna och dålig tajming att ta position för uppgång strax under viktiga motstånd.”

Tisdagen inleddes med ett negativt gap men köparna kom tillbaks och som jag sade igår på ETP Direkt skulle det vara positivt om 1506 togs ut. Innan sändningen var klar konstaterade jag dock att säljarna såg ut att ta över och att risken för en nedgång övervägde. Vid lunch punkterades lägsta nivån för öppningsboxen och säljarna höll i taktpinnen i stor sett hela dagen. Stängningen vid 1487 motsvarade en nedgång med 1,3 procent.

Igår skrev jag att vi bjöds på en bearish harami cross som behövde en bekräftelse och en tisdgsstängning under 1486,1 för att, enligt mitt synsätt, vara bekräftad. Fick vi det? Nej, även om det var nära. Vad drar vi då för slutsats av det? Jo, nu är förutsättningarna goda för att köparna kommer tillbaks redan idag och en punktering av nivån där köparna sent idag (ju senare desto bättre) kommer vara en bra signal för uppgång över månadsskiftet. Ni som har säsongsanalysen vet att jag skrev om detta redan för en månad sedan. Bevaka entré kring onsdagen denna vecka.

Volymen igår var högre än i måndags men trots det 11 procent under det dagliga snittet. Volymbalansen är nu nere och testar av tremånaders medelvärdet som om det punkteras kommer att placeras i den negativa vågskålen. Senast vi hade en punktering av medelvärdet var i mitten av juni och sen blev det pyspunka innan kollapsen i augusti.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Skanska (ändrat datum från 29/10) (kl 7.30), HMS Networks (kl 8.00), Prevas (kl 8.30), Net Insight (kl 8.45), Nolato (kl 14.30), Lundin Mining (efter Torontobörsens stängning)

FIRST NORTH
– Hansa Medical, Hövding, Oniva

ÖVRIGA NORDEN
– Marine Harvest (kl 7.00), Statoil (kl 7.00), Stockmann (kl 7.00), Telenor (kl 7.00), XXL (kl 7.00), Storebrand (kl 7.30), Citycon (kl 8.00), Fred Olsen Energy (kl 8.00), Valmet (kl 9.00), DSV (före börsöppning)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Komatsu (kl 7.00), Glaxo Smithkline (kl 13.00), Boston Scientific (före USA-börsernas öppning), China Telecom , Faro Technologies (prel datum), Fiat, International Paper (före USA-börsernas öppning), Timken (före USA-börsernas öppning), Varian (efter USA-börsernas stängning), Volkswagen

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Telenor: telefonkonferens kl 9.00
– Net Insight: webbsänd telefonkonferens kl 9.30
– Skanska: press- och telefonkonferens kl 10.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Novus Group (0:11 kr/aktie)

MAKROSTATISTIK
– Japan: detaljhandel september kl 0.50
– Australien: KPI 3 kv kl 1.30
– Tyskland: GfK konsumentförtroende november kl 8.00
– Tyskland: importpriser september kl 8.00
– Frankrike: konsumentförtroende oktober kl 8.45

CENTRALBANKER
* Riksbanken: räntebesked kl 9.30
– Riksbanken: presskonferens med anledning av räntebesked kl 11.00
* Fed: räntebesked kl 19.00
– Nya Zeeland: räntebesked kl 21.00

MAKRO ÖVRIGT
* RGK: lånebehovsprognos kl 9.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– USA: veckovisa oljelager kl 15.30
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

– Vintertid i Sverige sedan 25/10 men i USA först 1/11. Tidskillnaden mellan Sverige och USA en timme mindre än i vanliga fall

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Måndagens lilla kursstapel där boxen omfamnas av fredagens är en bearish harami, som är en negativ omslagsformation men låg tillförlitlighet vilket innebär att det krävs en bekräftelse.”

Även tisdagen blev en skvalpig tillställning där kursen pendlade mellan 2070-2059. Stängningen vid 2066,8 motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Både måndagens och tisdagens boxar omfamnas helt av fredagens, en dubbel harami vilket jag i första hand ser som osäkerhet men historien visar att små kursstaplar i de flesta fall följs av stora. Som jag skrev igår kommer en dagsstängning under 2058 förmodligen trigga en rekyl men om köparna kommer tillbaks tidigare är det ett styrkebesked. Igår var kursen nere och testade av fredagens lägsta men stängningen skedde högt upp i kursstapeln som i min värld är positivt. Det har egentligen inte hänt så mycket med den tekniska bilden sedan igår.

Volymen igår var högre än i måndags men 1 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. VIX indikerar nu att placerarkollektivet är inställda på rörelser mellan 2160 och 1975 den närmaste månaden.

Asien: Bortsett från Nikkei lyser börserna i Asien rött.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar