Bra edge för positivt månadsskifte

sammanfattningNEW YORK: YELLEN VILL HÖJA, INTEL UPP PÅ RYKTE,S&P500 +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna avslutade veckan i positiv ton efter fyra raka dagar med stängningar på rött.

Strax före stängning släpptes centralbankschefen Janet Yellens tal i San Fransisco, där hon säger att en räntehöjning är motiverad i år samt att kommande höjningar blir gradvisa, och medieuppgifter sade att Intel är nära sitt största förvärv.

S&P 500 ökade 0,2 procent till 2.061 och Dow Jones Industrial Average stängde lika mycket högre på nivån 17.713. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,6 procent till 4.894.

Omsättningen uppgick till 742 miljoner aktier på New York Stock Exchange och knappt 1,7 miljarder på Nasdaq.

”Vi upplever lite slagighet just nu. Den ekonomiska datan och BNP var inte fantastiska men inte heller dåliga. Det är inget som lyfter marknaden”, sade Jeff Carbone, förvaltare på Cornerstone Financial Partners, till Bloomberg News.

Före de amerikanska börsernas öppning redovisades att BNP i landet, i linje med tidigare preliminära statistik, steg 2,2 procent i beräknad årstakt under fjärde kvartalet. Enligt Bloomberg News enkät väntades en uppgång på 2,4 procent.

Fallande råvarupriser, med ett kraftigt fall i oljeterminerna under kvällen, fick bland annat energijättar som Chevron och Exxon Mobil att retirera en knapp procent vardera.

Intel rapporterades föra samtal om att förvärva Altera i en affär som skulle vara halvledarbolagets största någonsin.

Altera rusade 28 procent, varpå bolagets marknadsvärde ligger på 13,4 miljarder dollar, och Intel steg över 6 procent.

Biomarin Pharmaceuticals steg över 11 procent till nära 129 dollar efter att Deutsche Bank lyft sin riktkurs till 140 dollar, sagt att bolaget kan frammana ett bud på 170 dollar per aktie och vara värt över 300 dollar om alla dess program inom läkemedel mot sällsynta sjukdomar skulle bli framgångsrika.

Dow Chemical steg knappt 2 procent på nyheten att bolaget säljer det mesta av sin klorinverksamhet i en affär värderad till 5 miljarder dollar med Olin som motpart. Olin-aktien avancerade i sin tur 14 procent på beskedet.

Kryssningsbolaget Carnival gladde vidare med sin kvartalsrapportdrivna uppgång på 6 procent och Blackberry klättrade 1,7 procent efter att ha visat högre vinst än väntat.

Gamestop backade å andra sidan en dryg procent efter att tv-spelskedjan förutspått en lägre vinst för 2015 än förväntat.

Quiksilver rasade drygt 15 procent. Klädbolaget sparkade på fredagen vd efter förra veckans vinstvarning.

University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet sjönk till 93,0 i mars, att jämföra med 95,4 i februari. Det överträffade dock förväntade 92,0.

Räntan på en amerikansk tioåring backade 3 punkter till 1,96 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Historiskt har den kommande femdagarsperioden utvecklats positivt i nästan 70 procent av åren men i många fall har vi sett en lågpunkt mellan den 26-28 bli startskottet på den positiva månadseffekten.”

Efter en trevande veckoinledning föll kursen fram till i torsdags då köparna sög upp säljtrycket kring 1650-nivån. Den gångna veckan innebar en nedgång med 2,8 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 13,5 procent. I veckografen råder en negativ omslagsformation.

Bortsett från i fredags har volymen den gångna veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus den gångna veckan. Sämst utveckling var det bland finans- och konsumentrelaterade aktier. Telekom föll minst. Bäst utveckling av aktierna på OMXS30 hade under veckan MTG B, Volvo B och Kinnevik B. Sämst gick SEB A, SHB A och Swedbank A men det hör naturligtvis till saken att alla dessa skiljdes från utdelningen. Mindre än hälften av aktierna inom OMXS30 har stigit fyra av de fem senaste dagarna. I fredags steg 311 av aktierna på Nasdaq OMX steg medan 248 stängde på rött.

(Nyhetsbyrån Direkt)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Huawei (prel datum)

STÄMMOR
– A1M Pharma (extra), Heliospectra (extra), Kallebäck Property Invest, Mærsk, Neurovive (ändrat datum från 29/4), Outotec, Vestas Wind Systems

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cline Scientific: första dag för handel på Aktietorget
– Eniro: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alm Equity (2:10 kr i pref.aktie), Corem Property Group (2:50 kr kv.vis i pref.aktie), Delarka Holding (2:00 kr kvartalsvis), Fast Partner (5:00 kr i preferensaktie), Klövern (5:00 kr kv-vis i pref.aktie), Metso (1:05 eur), Sagax (0:50 kr kv-vis/pref aktie), Valmet (0:25 eur), Victoria Park (5:00 kr pref.aktie kv.vis), Öresund (7:50 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (prel) februari kl 1.50
– Spanien: KPI (prel) mars kl 9.00
* EMU: indikator företagsklimatet mars kl 11.00
– EMU: konjunkturbarometer mars kl 11.00
– OECD: rapport om Sverige, finansminister Magdalena Andersson kommenterar kl 13.30
* Tyskland: KPI (prel) mars kl 14.00
* USA: privata inkomster, privatkonsumtion februari kl 14.30
– USA: kontrakterade husköp februari kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: redovisar tillgångsköp kl 15.45

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Edgen är positiv på en veckas sikt men 2120 kan bli ett tufft motstånd som om det tas ut kommer att skapa förutsättningar för ytterligare uppgångar. Tekniskt är riksken för en rekyl stor men jag är positivt till utvecklingen så länge inte 2040-nivån punkteras.”

Inför fredagen skrev skrev jag: ”Om fredagen stänger över 2067 har vi förmodligen sett starten på den positiva månadseffekten men om 2040 punkteras innebär det att vi förutom en lägre topp för en vecka sedan även kommer att få en ny lägre botten och riskerar ett medellångt negativt trendskifte.”

Den gångna veckan har präglats av en rekyl som inleddes kring den fallande motståndslinjen som jag markerade redan för tre veckor sedan. Årets marginella uppgång är raderad efter veckans nedgång med 2,2 procent. I veckografen noterar vi nu en svagt negativ haramiliknande formation. Varje dag den gångna veckan, förutom fredagen, noterar allt lägre stängningskurser. Veckan avslutades dock med en svagt positiv engulfingformation som dock borde stängt ovanför 2065 eller ännu hellre 2072 för att vara en formation värd att agera på.

Volymen har den gångna veckan, bortsett från i torsdags, legat strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. I fredags var volymen 8 procent under snittet vilket bekräftar synen på engulfingformationen som svag.

Bästa sektorer i fredags blev hälsovård och teknik vilket ger en något spretig bild. Sämst gick basråvaror och energi.

307 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg i fredags medan 179 stängde rött. Intel och Altera lyfte indexet mest medan Apple ohc Exxon agerade största sänken.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple vände åter ner och backade med 0,8 procent till $123,2. Google fortsatte ner med ytterligare 1,2 procent till $548,3. Twitter fortsatte upp och steg med marginella 0,2 procent vilket fick aktien att stänga på $50,0 medan den sociala kollegan Facebook adderade ytterligare 0,4 procent till de senaste dagarnas uppgång och stängde vid 83,3.

Asien: Efter inledande nedgångar har de flesta index vänt upp. I Australien är det dock tilltagande nedgångar.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar