Bra edge för kortare uppstuds

sammanfattningNEW YORK: ÅTERHÄMTNING GAV STÄNGNING PÅ PLUS, S&P500 +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna inledde fredagens handel under nollstrecket, men hade vid slutet av sessionen letat sig upp på plus. I fokus stod den amerikanska jobbrapporten för april, som visat på den minsta sysselsättningsökningen på sju månader.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till 17.741, medan S&P 500 stigit 0,3 procent till 2.057. Facit för veckan som helhet blev en nedgång på 0,6 procent för det senare indexet. Tekniktunga Nasdaq Composite steg samtidigt 0,4 procent till 4.736.

Omkring 960 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen, medan runt 1.840 miljoner aktier bytt ägare på Nasdaq.

Den amerikanska jobbstatistiken för april visade på en sysselsättningsökning om 160.000 personer, vilket var betydligt mindre än de 200.000 nya jobb som analytiker prognostiserat. Arbetslösheten, som väntades sjunka till 4,9 procent, låg samtidigt oförändrad på 5,0 procent.

Enligt Bloomberg News kartläggning av Fed-futures uppskattade marknaden inför rapporten sannolikheten för en räntehöjning vid Feds junimöte till 10 procent. Efter jobbstatistiken hade den siffran sjunkit till 2 procent.

”Den första reaktionen i marknaden var att en räntehöjning i juni nu är utesluten. Rapporten var ingen katastrof. Den var ingen höjdare, men inte förfärlig heller. Nu skiftar fokus mot Kina med den statistik som väntas i helgen och nästa vecka”, sade John Canally, chefsstrateg vid LPL Financial i Boston, till Bloomberg News.

Bland enskilda aktier sjönk skandalomsusade Valeant Pharmaceuticals 13 procent, efter att läkemedelsbolaget sagt att det tillsatt en kommitté för att se över bolagets läkemedelsprissättning, som blivit föremål för kritik i USA.

Under torsdagskvällen redovisade videokamerabolaget Gopro högre intäkter och en mindre förlust än vad analytiker trott för det gångna kvartalet. För innevarande kvartal spåddes dock en ”måttlig” tillväxt jämfört med samma kvartal i fjol, vilket inte togs väl emot av marknaden. Aktien handlades ned 2 procent.

Bättre gick det för Herbalife som rusade 9 procent under dagen. Kroppsvårdsföretaget uppger att amerikanska myndigheters granskning av bolagets försäljningsmetoder närmat sig ett slut.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 3 punkter till 1,78 procent.


 

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Det är goda chanser för en kortare uppstuds när veckan inleds men så länge inte de korta medelvärdena MA20 och EMA8 återtas och hålls mer än någon dag talar mer för att det är en andhämtningspaus innan nästa ben för nedgång inleds. Distrubutionen är större än ackumulationen och mer talar för att expansionen framöver kommer att ske söderut. Först om 1550 återtas och hålls övergår oddsen till köparnas favör.”

Trots att edgen talade för en kortare uppstuds när veckan inleddes har OMXS30 noterat allt lägre stängingar varje dag den gångna veckan. Nedgången blev totalt 3,8 procent den gångna veckan vilket ökade på årets nedgång till 9,5 procent.

I månadsgrafen noteras maj månad än så länge långt ner i kursstapeln och om månaden slutar under 1335 blir det tredje månaden på raken med en negativ stängning. Vi måste förflytta oss till början av året för att hitta två veckor som inneburit lika stora nedgångar. Se senaste fem dagarna har stängt nedåt och när det skett historiskt med lika stora nedgångar, vilket bara skett 28 gånger de senaste 20 åren, har kursen stått högre vid 16 av dessa och den genomsnittliga utvecklingen har varit en uppgång med 1,5 procent.

Volymen har bortsett från i tisdags noterats under det dagliga snittet och som jag påpekat sedan slutet av förra året är distributionen påtaglig. De stora elefanterna distribuerar hellre akter än ackumulerar nya.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– C-Rad (kl 8.00), Trention (ca kl 15.00), Novotek (kl 16.00), Rejlers (kl 16.00), G5 Entertainment, Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning)

FIRST NORTH
– Doxa, Nilörn, Scandbook

AKTIETORGET
– AHA World, Axonkids (ändrat datum från 29/5), Novus Group, Railcare Group, Redsense Medical

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– GEA (kl 7.30), Lending Club (efter USA-börsernas stängning), Stratasys (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Bure, DB Pharma, East Cap Explorer (extra), Industrivärden, Nilörn, Novotek, Ortivus (ändrat datum fr 29/4), Redsense Medical, Rejlers, Scandbook, Sivers IMA Holding, Trention

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Railcare Group: rapportpresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för april kl 8.00
– Norwegian: trafiksiffror för april kl 8.00
– SAS: trafiksiffror för april kl 11.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Delta Minerals: anmälningstid i nyemission avslutas
– IBT: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 23/5)
– VA Automotive: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/5)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Coloplast (4:50 dkk)

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: industriorder mars kl 8.00
– SCB: produktion i näringslivet mars kl 9.30
* SCB: hushållskonsumtion mars kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: samlat index arbetsmarknaden (LMCI) april kl 16.00

POLITIK
– Eurogrupp: extramöte om Grekland kl 15.00

CENTRALBANKER
– Fed: Charles Evans talar om ekonomi och policy i panel i London kl 11.10

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar april kl 9.30


 

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge inte indexet orkar ta ut något av de korta medelvärdena EMA-8 och MA-20 talar mer för att nedgången inte är riktigt klar. Så länge inte tidigare toppar tas ut och ännu viktigare hålls talar mer för en nedgång och test av 2040-nivån inom kort.”

Efter att ha inlett veckan upp mot EMA-8 var det nedgångar fram till i fredags, då jobbsiffran kom in betydligt sämre än väntat. Placerarkollektivet tolkade det som mindre risk för räntehöjning i juni och att Fed kommer att bli än mer duvaktiga framöver. Den gångna veckans nedgång reducerades något i fredags och stannade på 0,4 procent vilket innebär att årets marginella uppgång nu skrivs till 0,6 procent.

I månadsgrafen noteras maj månad fortfarande med en liten box och i veckografen har de senaste veckorna stängt klart och tydligt i de nedre delarna. Jag har i flera veckor pratat om att 2040-nivån är en viktig första vattendelare och i fredags var kursen nere för första gången sedan i mitten av april och testade av nivån.

Volymen den gångna veckan har noterats lägre än det dagliga snittet vilket kan tolkas svagt positivt men å andra sidan har inte köparna visat någon tilltagande optimism. VIX föll den gångna veckan med 6,2 procent till 14,7 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig att SP500 ska pendla mellan 2145 och 1970 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur mycket kursen stigit hos S&P 500 sedan mitten av februari är inte en bild som jag gillar. Vi ser tydliga tecken på att VIX laddar för en uppgång och med den extremt låga/höga/låga vollan vi haft de senaste åren är det mycket som talar för att vi kommer att få se en explosiv expansion från dessa extremlägen. Kommer det att bli upp- eller ner? Inte vet jag men historiskt har inte placerarkollektivet gillat osäkerhet och jag tror risken talar något mer för ned- än uppgång, åtminstone så länge inte 2135 tas ut med tydlighet.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar