Bra edge för kortare uppstuds

sammanfattningNEW YORK: RÖD STÄNGNING, GREKLAND I FOKUS, S&P500 -0,4%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stängde måndagens handel på minus. Greklands ovissa framtid inom euron till följd av utfallet i söndagens folkomröstning skapade osäkerhet på marknaden.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,3 procent lägre till indexnivån 17.686. Både S&P 500 och tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,4 procent och noterades vid nivåerna 2.069 och 4.992.

Omsättningen uppgick till 804 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,7 miljarder på Nasdaq.

61 procent av det grekiska folket röstade nej till lånegivarnas åtstramningsvillkor mot ett stödpaket i söndagens val. Regeringen kommer nu att försöka förhandla fram ett nytt avtal, men många befarar att kreditgivarna är ovilliga att göra fler större eftergifter.

”Utfallet av den grekiska folkomröstningen har markant ökat risken för en grexit, vilket nu är det absolut troligaste resultatet. Processen kan börja om några dagar eller om flera veckor, men resan mot en ny valuta kommer inte vara problemfri. Det kommer bli kaos med politiska konsekvenser”, sade Erik Nielsen, chefsekonom på UniCredit, till Marketwatch.

De kraftigt fallande oljepriserna utgjorde ett hårt slag mot energisektorn. National Oilwell och Transocean hörde till de största förlorarna med kursnedgångar på 5,0 respektive 4,5 procent.

Humana avancerade med 1,0 procent efter att sjukförsäkringsgiganten Aetna under fredagen tillkännagivit sitt uppköp av bolaget för 37 miljarder dollar. Aetna backade i kontrast med 6,8 procent och hamnade därmed i botten av S&P 500.

Weight Watchers International, som har sin svenska motsvarighet i Viktväktarna, klättrade 8,1 procent efter rykten om att en hedgefond överväger att lägga ett bud på bolaget.

Kraft Heinz, som uppkom genom sammanslagningen av Kraft Foods och Heinz, började handlas under måndagen och stängde upp med 2,8 procent.

Även Wal-Mart och Walt Disney hörde till de relativt få aktier som stängde måndagens session på plussidan. Wal-Mart avancerade 0,9 procent medan Walt Disney steg 0,6 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 9 punkter till 2,29 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen noteras en vimpelliknande mindre konsolidering som än så länge lutar sig mot 1535-nivån som ser ut att bli en allt viktigare vattendelare.”

Måndagen inleddes med ett negativt gap och nedgång ner mot 1526 som jag närmnde både i gårdagens analys och på ETP Direkt. 1540 testades av strax innan lunch men blev måndagens högsta och nivån togs inte heller ut vid testet en halvtimme innan stängning. Callen var svag och ledde till stängningskursen 1526,9 vilket motsvarade en nedgång med 1,7 procent.

Det negativa patterngapet som inledde veckan och aldrig var nära att täppas till igår tillsammans med stängningen långt ner i kursstapeln placerar jag i den negativa vågskålen. Om däremot 1542 tas ut idag får vi en turtle soup som kan vara positiv för den närmaste tiden.

Både det korta och medellånga sentimentet är för tillfället negativt och vi ser i grafen att köparna blivit alltmer kortsiktiga vilket resulterat i vänsterställda treveckorscykler, lägre toppar och bottnar.

I den positiva vågskålen noterar jag att volymen igår inte var speciellt stor utan noterades 23 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stänge på plus igår. Sämst gick basråvaoror och oljebolag, tillsammans med offensiva sektorer. Den enda OMXS30-aktie som stängde på plus igår var MTG B.

Högst omsatta aktier igår blev Eric B, Nordea och SEB A. 168 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 418 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Dustin (kl 8.00), Eolus Vind (kl 8.30), Platzer (kl 10.00), Fast Partner (lunchtid)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Asos (försäljningssiffror 3 kv), Samsung

STÄMMOR
– Consensus Asset Management (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Dustin: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för juni kl 8.00
– SAS: trafiksiffror för juni kl 11.00
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– East Cap Explorer: presenterar fondinnehavens värdeutveckling
– Öresund: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Acrinova: första dag för handel utan rätt till inlösenaktie
– Agora: första dag för handel preferensaktier på First North
– Concent: första dag för handel på Nordic MTF

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: industriproduktion maj kl 8.00
– RGK: utfall statens betalningar juni kl 9.30
– SCB: produktion näringslivet maj, samt april kl 9.30
– SCB: hushållens konsumtion maj, samt april kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion maj kl 10.30
– USA: TRE månadsförsäljning kl 13.45
* USA: handelsbalans maj kl 14.30
– USA: Redbook, veckostatistik detaljhandel kl 14.55
– Storbritannien: Niesr BNP-estimat juni kl 16.00
* USA: JOLTS maj (lediga jobb, arbetsbyten mm) kl 16.00

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte kl 13.00

CENTRALBANKER
– RBA: räntebesked kl 6.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Om inte den tidigare stigande stödlinjen, markerad med en brun streckad linje, tas ut inom kort är det angeläget att inte indexet börjar handlas under 2040.”

Måndagen inleddes med ett negativt gap och en omedelbar nedgång till 2058 där köparna stod och väntade. En timme senare hade öppningsgapet täppts till och kursen noterade dagshögsta vid 2079. Dessa nivåer togs inte ut och stängningen vid 2068,8 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent.

Det är negativt att torsdagens lägsta punkterades men stägningen skedde precis kring mitten och vi får vänta på mer besked vilket innebär ytterligare tvära kast och varannandagsrörelser.

Volymen igår var den högsta sedan förra tisdagen och 10 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Endast en av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg i torsdags. Facebook steg med 0,3 procent. 140 av de aktier på SP500-indexet stängde på plus medan 340 stängde rött igår. Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick energi och basråvaror i spåren på oroligheterna kring Grekland.

Asien: Börserna i de asiatiska tidszonerna rekylerade inledningsvis upp idag på morgonen men har sedan noterat mestadels nedgångar. Efter gårdagens förhoppningsrally i Kina fortsätter panikutförsäljningarna och när detta skrivs noterar Shanghaibörsen en nedgång med hela 4,0 procent. Jag är rädd för att nedgången är långt ifrån färdig. Den japanska börsens stiger tillsammans med den Australienska.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar