Bra edge för fortsatt julrally

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Investerare på de amerikanska börserna tog på torsdagen vid där onsdagen slutade och handlade upp ledande index till starka slutnoteringar. Onsdagens Fed-besked bidrog till styrka och en förnyad nedgång i oljepriset lyckades inte sänka humöret.

Dow Jones Industrial Average stängde 2,4 procent högre på indexnivån 17.776, och det bredare S&P 500 klättrade lika mycket till 2.061. Tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 2,2 procent till 4.748.

Omsättningen uppgick till cirka 980 miljoner aktier på New York-börsen och 2.160 miljoner aktier på Nasdaq.

Uppgång i S&P 500 var den största dagliga uppgången sedan januari 2013. För både S&P och Dow Jones Industrial Average var de två senaste dagarnas uppgång tillsammans de största tvådagarsuppgångarna sedan 2011.

”Det finns ingen anledning till varför börserna inte skulle kunna stiga ännu mer. USA:s ekonomi är ett av de säkraste korten i världen, och att Fed kom med ett duvaktigt besked i går gav investerare det förtroende de behövde”, sade Jonathan Aldrich-Blake, aktiefondförvaltare på Ashburton Investments in Jersey, till Bloomberg News.

En hel del statistik kantade handeln. Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade oväntat till 289.000 personer under vecka 50, att jämföra med analytikernas förväntningar på 295.000 nya sökande. Förra veckan uppgick antalet till just 295.000 nya sökande.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA sjönk oväntat till 53,6 i december från 56,2 månaden före, enligt ett snabbestimat från Markit. Här väntades ett index på 56,3 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Vidare noterades att konsumentförtroendet i USA steg till 41,7 förra veckan – den högsta nivån på sju år – och att ledande indikatorer steg 0,6 procent i november.

Oljepriset fortsatte att fluktuera. Efter inledande uppgångar föll priset ned i klart negativt territorium. Chevron och Exxon Mobil steg trots det 2,8 respektive 2,4 procent.

Mjukvarubolaget Oracle, som efter USA-börsernas stängning på onsdagen redovisade intäkter och vinst något över förväntan för det brutna räkenskapsårets andra kvartal, steg 10,2 procent.

Biluthyrningsföretaget Hertz hamnade i fokus efter att aktieaktivisten Carl Icahn utökat sitt ägande i bolaget. Aktien klättrade 5,8 procent.

Sportklädesbolaget Nike redovisade efter USA-börsernas stängning ett resultat för det brutna räkenskapsårets andra kvartal på 0:74 dollar per aktie, vilket var bättre än analytikernas förväntningar på 0:70 dollar per aktie.

Orderingången, särskilt på tillväxtmarknader, blev dock en besvikelse, och i efterhandeln föll aktien ned i negativt territorium.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Att ta position för uppgång vid liknande historiska utseenden har varit mycket bra”. Efter ett positivt gap på 1,3 procent som inledde torsdagen släpptes säljarna aldrig in i matchen. Uppgången fortsatte hela dagen som stängde på absolut dagshögsta 1441,85 en uppgång med hela 2,6 procent.

Jag skrev igår morse: ”Om tisdagens högsta 1414,6 tas ut talar statistiken för ett positivt julrally”.

Torsdagens volym var högre än i onsdags men låg i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Under hela december har jag påpekat: ”Historiskt brukar julrallyt börja mellan den 17:e och 20:e december och i år har vi ett mycket intressant läge”. Även i år ser detta mönster alltså ut att hålla i sig.

De långa och medellånga trenderna pekar upp vilket är positivt.

Historiskt har mer än 85 procent av den kommande femdagarsperioden stigit och jag ser inga skäl till varför det inte skulle bli fallet även i år.

Bästa sektorer under torsdagen blev åter oljebolagen men även teknologi och finans gick bra. Alla sektorer steg med mer än 2 procent och jag kan inte komma ihåg när jag såg det senast.

438 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår, 116 stängde på oförändrat medan 130 aktier stängde på minus. Vi kan konstatera att det var bra bredd i uppgången vilket jag placerar i den positiva vågskålen.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Nordea, HM B och Eric B.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 blev igår Electrolux B, Lundin Petroleum följt av Kinnevik B. Ingen aktie stängde på minus men de enda som stängde med mindre uppgångar än 1,0 procent var Volvo B och SSAB A. Vi kan återigen konstatera hur viktigt det är att navigera MED BÖRSKLIMATET!

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför fredagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
FIRST NORTH
– Scandidos

AKTIETORGET
– Arc Aroma Pure

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Blackberry (kl 13.00)

STÄMMOR
– Cefour Wine & Beverage (extra), G5 Entertainment (extra ), Mertiva, Paynova (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i november i Europa

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Karolinska Development: teckningsperiod i konvertibelemission inleds (avslutas 29/12)
– Klövern: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:2 i A-, B- och preferensaktie
– Powercell: första dag för handel på First North
– Rörvik Timber: sista dag för handel på Stockholmsbörsen inför avnotering

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: PPI november kl 8.00
* Tyskland: GfK konsumentförtroende januari kl 8.00
– Frankrike: industrins konfidensindikator december kl 8.45
* EMU: bytesbalans oktober kl 10.00

POLITIK
– EU: toppmöte

CENTRALBANKER
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00
– BOJ: policymöte

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 12.00

USA: Många försöker förklara börsrörelser med bara fundamentala skeenden och nyheter. Igår kom all makro in sämre än väntat men optimismen inför julrallyt överskuggar all dålig makro för tillfället.

Igår skrev jag: ”Vi får flytta oss tillbaks till den 15 oktober för att hitta en lika kraftfull och positiv intradagsrörelse, mycket talar för att julrallyt inletts”. Efter ett positivt gap som inledde torsdagen fortsatte köparna det som påbörjades i onsdags och dominerade hela torsdagen. Stängningen vid 2061,2 skedde på absolut dagshögsta och uppgången noterades till hela 2,4 procent. Indexet har på bara två dagar stigit med hela 4,5 procent! Denna typ av uppgångar sker normalt bara i riktigt högvolatila kortsiktiga nedgångsfaser och därför ser jag det delvis som ett lättnadsrally. De senaste fyra gångerna det inträffat var under den värsta Greklandskrisen 2011. I uppgångsfaser får vi förflytta oss till april år 2000 för att hitta samma typ av impuls. Jag har aldrig sett en liknande uppgång strax innan jul. Historiskt har ungefär 75 procent av den närmaste femdagarsperioden stigit de senaste 20 åren.

Asien: Uppgångarna eller snarare lättnadsrallyt i Asien fortsätter även idag. Uppgångarna de senaste dagarna är de kraftigaste på 13 månader.

Nikkei: +2,4%
Kospi: +1,7%
Shanghai: +1,1%
Hang Seng: +1,4%
Taiwan: +2,2%
Bombay: +1,2%
All Ordinaries: +2,4%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar