Bra edge för en uppstuds – både i tid och nivå

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): I fredagens amerikanska statistikskörd inkom det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna på en lägre nivå än väntat i mars.

Under eftermiddagen visade också statistik att producentpriserna i USA sjönk med 0,1 procent i februari, jämfört med föregående månad. Det gick emot analytikernas förväntningar som förutspådde prishöjningar på 0,2 procent, enligt Bloomberg News.

Vid stängning var både Dow Jones Industrial Average och S&P 500 ned 0,3 procent till indexnivåerna 16.067 respektive 1.841, medan Nasdaq Composite backade 0,4 procent till 4.245. Omsättningen summerades till 600 miljoner aktier på New York-börsen och till 2,2 miljarder på Nasdaq.

S&P 500 byggde därmed på torsdagens tapp, som var det största under en handelsdag på fem veckor i spåren av att svaga ekonomiska data från Kina och upptrappad oro kring Ukrainakonflikten överskuggat överraskande bra månadssiffror från den amerikanska detaljhandeln.

Bland indexets sektorer på fredagen var teknologi lägst, medan telekom gick bäst av sektorerna på plus.

På temat Ukraina höll Rysslands och USA:s utrikesministrar Sergej Lavrov och John Kerry ett möte i London på fredagen. Ett sex timmar långt samtal till trots, lyckades länderna inte heller denna gång enas i någon ”gemensam vision” om krisen, sade Sergej Lavrov efter mötet.

Stockholmsbörsen: Det negativa initiala gapet täpptes inte till i fredags istället fick vi en ny lågpunkt vid 1318 att bevaka inför den kommande veckan. Fredagens stängning vid 1326,8 motsvarade en ytterligare nedgång med 0,8 procent.

Med förra veckans nedgång med hela 2,3 procent är hela årets uppgång raderad och istället noteras det svenska storbolagsindexet för en nedgång med 0,5 procent.

I fredags skrev jag: ”Om 1334 punkteras under dagen och vi sedan får en positiv reversalformation kan den vara värd att följa”. Bortser vi från händelseutvecklingen i Ukraina som jag med flit inte försöker att fokusera på är nu förutsättningarna goda för en uppstuds, men redan vid 1337 kan det börja gå tungt.

Marsstapeln omfamnas än så länge helt av februari månads box och noteras med en lång svans på ovansidan. Förra veckans kursstapel var en negativ omslagsformation där köparna visade sig vid 20-veckors medelvärde som utgjort en positiv omslagsnivå vid fyra tillfällen sedan juli förra året.

Fredagens volym var den högsta under föregående vecka och 5 procent högre än det genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna.

Bästa sektorer i fredags var oljebolagen och konsumentprodukter (jag tittar inte på kraftbolag). Sämst gick finans och teknologi (även i Sverige lite risk off).

Totalt steg 151 aktier i fredags medan 338 stängde ner. Endast 20 procent av aktierna på large cap steg igår. Jag har sagt det tidigare och det gäller fortfarande: ”Isen börjar bli tunnare”. Ju färre aktier som bär uppgångarna desto mer fragila.

Högst omsatta aktier i fredags blev Nordea där aktier för 983 miljoner kronor bytte ägare. SEB kom på andra plats med 854 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev H&M B med totalt 801 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Electrolux B (+2,3%) följt av Assa Abloy B (+1,6%) och Sandvik (+1,2%). Sämst gick SEB A (-3,1%), Nordea (-2,5%) följt av SHB A (-1,8%).
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Karo Bio (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Helgdag i Indien och Mexico
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– H&M: presenterar försäljningssiffror för februari kl 8.00
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Biotech-IGG: anmälningtid i nyemission avslutas
– Enzymatica: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/4)
– Hedson Technologies: anmälningstid i Backahills bud beräknas inledas (avslutas 11/4)
– Probi: Symrise meddelar utfall i bud
– Scania: anmälningstiden i Volkswagens bud startar (avslutas 25/4)

MAKROSTATISTIK
– Österrike: KPI februari kl 9.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
* EMU: KPI (def) februari kl 11.00
– USA: Empire Manufacturing Index mars kl 13.30
– USA: TICS-data januari kl 14.00
– USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjande februari kl 14.15
– USA: NAHB husmarknadsindex mars kl 15.00

USA: Veckan avslutades med svagt fallande kurser efter att 1852 inledningsvis testats av men stod pall även i fredags. Stängningen vid 1840,8 motsvarade en nedgång med måttliga 0,3 procent. Föregående vecka innebar en nedgång med 2,0 procent vilket innebär att det breda amerikanska börsindexet nu backat 0,4 procent sedan årsskiftet.

För en vecka sedan skrev jag: ”När placerarkollektivet är alltför optimistiska ska vi ta det försiktigt speciellt kring viktiga motstånd. Vi ser nu tecken på en tilltagande osäkerhet, framförallt i de lägre tidsupplösningarna, vilket inte ska förväxlas med säljsignaler. Sitter vi i köpta positioner ska vi ta det försiktigt om 1858 punkteras och vi avvaktar för tillfället med att ta nya positioner för uppgång”. Bedömningen var än så länge korrekt och vi har sedan dess inte fått en enda bekräftad köpsignal.

Volymen i fredags var något lägre än i torsdags och 5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev energi och basråvaror. Sämst gick finans och teknologi. Vi ser som jag nämnt några dagar att det börjar bli alltfler tecken på att glaset börjar bli halvtomt (risk off).

Dagsmomentum har vänt ner från 66-nivån och om som jag skrivit varje dag den senaste veckan effektueras en säljsignal om 57 punkteras, vilket skedde i torsdags. Inför dagen har RSI-14 även punkterat 50-nivån och noteras inför veckostarten kring 48 och pekar nedåt. Inför fredagens handel noterades dagsmomentum vid 50,4.

Asien: Det är blandad utvecklingen på börserna i de asiatiska tidszonerna. Även om det inte är några större nedgångar ser det ut att bli allt närmare till säljknapparna ju närmre stängningarna vi kommer.
Nikkei: -0,4%
Kospi: +0,4%
Shanghai: +1,2%
Hang Seng: -0,2%
Taiwan: -0,1%
All Ordinaries: -0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar