Bra edge för årsslutsrally men risk för lägre topp

 sammanfattningIntresseklubben antecknar: Antalet nyanmälda arbetslösa steg med 10.000 personer under föregående vecka vilket var fler än väntat.

USA:s ledande indikatorer steg med 0,8 procent under november jämfört med oktober medan försäljningen av befintliga bostäder sjönk med 4,3 procent.

Förtroendet hos de amerikanska konsumenterna steg marginellt under föregående vecka.

Fed:s balansräkning passerade 4.000 miljarder dollar för första gången någonsin under föregående vecka. Balansräkningen har ökat med mer än 400 procent sedan finanskrisen 2008 och fortsätter att öka lavinartat.

Stockholmsbörsen: Även torsdagen inleddes med ett positivt pattern gap, som inte heller det var i närheten att täppas till. En timme innan stängningen bjöds vi dessutom på en ”up and go” (sid 241 i min Candlesticksbok). Stängningen 1300,9 skedde vid absolut dagshögsta och motsvarade en uppgång med hela 2,0 procent. Vi får förflytta oss tillbaks till den 10/10 för att hitta en lika stark kursstapel men volymen var betydligt högre igår. Idag är det dock ”häxfredag” och det påverkar med stor sannolikhet engagemanget. Ni som handlar med terminer bytte väl till OMXS304A i onsdags, annars är det hög tid!

Inför torsdagen skrev jag: ”Onsdagens bullish separating line är en tillförlitlig fortsättningsformation men vi vill gärna se 20-dagars medelvärde tas ut”. Redan i gapet togs nivån ut och nu blir det mycket spännande att se om den positiva årsskifteseffekten räcker för att ta ut toppen från den 28 november.

Gårdagens omsättning var den högsta sedan den 25 oktober och uppgick till 15,7 miljarder kronor vilket var 35 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev verkstad och finans som steg med 2,7 respektive 2,0 procent. Det var bara kraftbolagen som stängde på minus men de tittar jag ändå aldrig på…

Totalt steg 338 aktier igår medan 166 stängde ner och 98 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B aktier för 1183 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Hennes & Mauritz B med 1041 miljoner kronor och sedan Nordea med totalt 853 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Alfa Laval (+4,3%) följt av Scania B (+4,2%) och Electrolux B (+3,7%). Sämst gick Securitas B (+0,3%), Boliden (+0,7%) följt av H&M B (+1,0%).

OMXS30 inför fredagen:

S&P 500 inför fredagen:

Rapporter:
– Blackberry, Navistar (före USA-börsernas öppning)

Stämmor, börshändelser, statistik och utdelningar:
– Archelon Mineral (extra stämma)
– Oniva Online Group: offentliggör preliminärt utfall i nyemission

Håll koll på följande tider idag:
– I Japan kom i morse besked om att styrräntan behålls och den exapansiva penningpolitiken likaså
– Svensk Handel Stil: försäljningsutveckling under julhandeln kl 6.00
– Tyskland: PPI november kl 8.00
– Tyskland: GfK konsumentförtroende januari kl 8.00
– Frankrike: industrins konfidensindikator december kl 8.45
– Danmark: BNP (def) 3 kv kl 9.00
– SCB: PPI november kl 9.30
* Storbritannien: BNP (def) 3 kv kl 10.30
* USA: BNP (def) 3 kv kl 14.30
– EMU: hushållens förväntningar (prel) december kl 16.00

USA:
Det var helt väntat att det skulle bli en andhämtningspaus efter tordagen rally och igår pendlade indexet mellan 1810 och 1802 för att stänga vid 1809,5 som motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Gårdagens öppning och stängning på samma nivå ser jag ganska positivt på så länge inte 20-dagars medelvärde punkteras men framförallt så länge inte 50-dagars dito rullar över.

Gårdagens volym var något lägre än i onsdags men trots det 4 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer blev energi och verkstad om man nu kan tala om ”bästa vid uppgångar på 0,1 procent”. Sämst gick cykliska konsumentprodukter och kraftbolag.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple backade efter en analys om minskad försäljning av iPhone med 1,2 procent till $544,5. Google steg med marginella 0,1 procent och stängde vid $1086,2. Twitter vände åter upp och steg med 3,6 procent till $57,5 och den sociala kollegan Facebook föll med 0,9 procent, efter beskedet att huvudägaren Mark Zuckerberg säljer stora mängder aktier, för att till slut stänga vid $55,0.

Asien:
Det är blandad utveckling med en viss dragning nedåt på de asiatiska börserna nu på morgonen:
Nikkei: -0,4%
Kospi: +0,1%
Shanghai: -0,7%
Hang Seng: -0,5%
Taiwan: +0,2%
All Ordinaries: +1,1%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar