Stockholmsbörsen fortstätter att hålla sig innanför de begränsningar som utgörs av stödet vid 1080 och motståndet vid 1120. Efter en svag inledning hämtade sig OMXS30 för att plana ut när veckan avslutades.
Bästa branscher blev sällanköpsvaror och IT. Sämsta branscher blev energi och finans. Där bankerna pressas av oroligheterna hos PIIGSS-länderna.
OMXS30 befinner sig fortfarande i en uppåtgående trend och håller på att samla kraft för att ta sig upp igenom motståndet och årshögsta vid 1120. Om indexet istället punkterar 1080 hittar vi nästa stöd vid 1060.
Amerikanska S&P 500 har åter varit uppe och vänt vid 1220-nivån men fallit tillbaks. Den senaste uppgångsfasen har varit betydligt långsammare och med det skapat en divergens mellan topparna i MACD och motsvarande toppar i prisgrafen. Detta kan vara en indikation på att indexet skall ner. VIX steg onormalt mycket i förhållande till den relativt måttliga börsnedgången i fredags, men så länge indexet håller sig under 25 finns det fortfarande utrymmer för fortsatta uppgångar. VIX stängde på 22,22 efter den förkortade handelsdagen i fredags.
När motståndsnivån hos tyska DAX vid 6390 bröts tog indexet ordentlig fart och närmar sig nu motståndet vid 7230 där tidigare vändningar skett. Veckomomentum är positivt och indexet ser starkt ut. På nedsidan hittar vi närmaste stöd vid 6630 följt av 6390.
Det kinesiska indexet över Shanghaibörsen har varit uppe vänt ner vid 404 och utmanar nu stödlinjen som förbinder bottnarna från juli och september. Divergensen mellan topparna i momentumdiagrammet och prisgrafen indikerar att risken är stor för en ytterligare nedgång.
Dollarn har alltsedan FED:s senaste lättnadspaket QE2 stigit och de allt högre bottnarna i MACD-diagrammet tyder på att dollarn, om den etablerar sig ovanför 7-kronorsnivån som just nu utmanas kommer att fortsätta upp mot 7,50 kronor. Det finns en uppenbar risk för att det sätter press på de amerikanska börserna. MACD håller precis på att vända upp i köp, men den stundande nollinjen kommer att göra vad den kan för att hålla emot vid ett ytterligare uppgångsförsök.
Oljepriset befinner sig (i dollar räknat) i en uppåtgående trendkanal och nu stundar ett par test i form av motståndsnivån vid 89 dollar och den magiska 100-dollarnivån. Skulle dollarn vända ner hittar vi golvet i kanalen, som utgör det första stödet vid 80 dollar. Punkteras denna nivå är det 72 följt av 67 dollar som håller emot en vidare nedgång. Momentum är stigande även om histogrammet de senaste veckorna indikerar att det kan vara en närstående rekyl att vänta, i så fall ner mot 80 dollar, som jag tror håller emot.
Den gångna veckan har riskpremien på Irlands statsobligationer nått nya rekordnivåer och oron tilltar (även om länderna naturligtvis inte medger det) för hälsotillståndet i Portugal, Spanien och Frankrike. Men spreaden mellan tyska och spanska statsobligationer ökade kraftigt under den senaste veckan och det säger mer än en och annan spansk politiker.
Företagens tro på framtiden nådde rekordhöga nivåer i Tyskland under veckan.
Det säljs allt färre befintliga bostäder i USA och i oktober såldes 2,2 procent färre hus än i september.
Efter en lugn vecka i samband med Thanksgiving är det en hel del intressant statistik den kommande veckan.
På tisdag kommer konsumentprisindex, som är det viktigaste måttet på inflationstrycket och arbetslösheten inom euroområdet att presenteras. Förväntningarna är att novembersiffrorna kommer att ligga i nivå med föregående månad.
På onsdag får vi även ett mått på hur det går för den amerikanska industrin genom ISM Manufacturing Index.
På torsdag presenteras BNP-utvecklingen inom EU. Det mesta tyder på en något långsammare ekonomisk tillväxt under det tredje kvartalet. Den europeiska centralbanken presenterar styrräntan, som väntas ligga kvar på samma låga nivå.
Mest fokus den kommande veckan kommer att ligga på den amerikanska sysselsättningsstatistiken på fredag. Förväntningarna är att arbetslösheten ligger kvar på nuvarande nivå 9,6 procent. något uppskruvade och indikerar att ytterligare 135.000 nya jobb skapats i november. Inköpschefsindex utanför tillverkningsindustrin på fredag, indikerar en marginell förbättring till 54,4.
Förra veckans veckorapport hittar du här (V46).
Imorgon bitti är jag tillbaks igen med analyser och tyckande. Jag önskar alla läsare en fortsatt skön första advent!
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender, Wall Street, Gordon Gekko, banker, euro, dollar, krona, guld, troy ounce, USA, pension, Japan, PIIGS, Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien, Irland, Eniro krisar, Tyskland stora problemet, Grälet kan sluta i handelskrig, allt svårare att hitta fynden, Bernanke växlar inte ner, det är gasen i botten som gäller, Google lyfte Nasdaq, Negativ avslutning på börsveckan, Förnyad säljsignal i USD/SEK, Problemet med Fed:s QE2, bolånebubbla, bli en vinnare på småbolag, listklättrare, finansbubblor, skippa dyra PPM-rådgivare, kinesiska orosmoln