Börsveckan som gick, V43 och kommande vecka

Den senaste veckan har präglats av väntan.I fredags fick vi besked om att den amerikanska ekonomin växer, men inte tillräckligt för att få ner arbetslösheten.

Placerarkollektivet väntar nu med spänning på nästas veckas utspel från Washington. De flesta av världens börser stängde oktober med ett plus, undantaget (som jag tittar på) var japanska Nikkei som backade 1,8 procent. Bäst gick Kina som steg med 13 procent och Tyskland där DAX steg 6 procent. I USA steg S&P 500 3,7 procent, DJIA 3,1 procent och tekniktunga Nasdaq med 5,9 procent. Den gångna månaden är totalt sett den bästa oktobermånaden sedan 2006.

Den positiva spreaden mellan Nasdaq och S&P 500 visar att riskviljan fortfarande är god och att sannolikheten är störst för att ett utbrott sker på ovansidan. I den negativa vågskålen kan vi väl i så fall lägga det faktum att börserna inte svarat bättre på de starka bolagsrapporter som presenterats den senaste tiden.

Hittills i år har Stockholmsbörsen stigit med 14,5 procent och Tyska Dax och Nasdaq har stigit runt 11 procent. DJIA och S&P 500 noterar uppgångar på runt 6 procent. Japanska Nikkei fortsätter kräftgången och har backat 13 procent.

Studerar man de amerikanska börsernas kursstaplar den senaste tiden ser det ut som om färgen tagit slut. Det kan vara lite rörelser under dagarna, men stängningarna sker i regel vid samma nivå som öppningen. Orsaken till detta är med största sannolikhet att det är ”mest män i branschen” med begränsad simultankapacitet. På tisdag är det dags för halvtids kongressval och väljarna kan visa sitt missnöje eller stöd för Obama-administrationen. På onsdag kommer Fed att presentera QE2 och hur mycket pengar de är villiga att trycka in i systemet för att få hjulen att börja snurra, eller snarare inte sjunka djupare ner i skiten. De senaste två veckorna har Fed gjort vad den kan för att dämpa förväntningarna, allt för att undvika bakslag om stöden inte anses ”tillräckligt omfattande”. På torsdag kommer nya veckovisa arbetslöshetssiffror där arbetslösheten väntas uppgå till 440.000 arbetslösa, en ökning med 6.000 personer från förra veckan. På fredag kommer den totala arbetslöshetssiffran som väntas ligga på 9,7 procent.

Den kommande veckan händer följande:

Måndag:
Rapporter: Lindab, Mekonomen, Pricer. Allergan, Ryanair.
Kapitalmarknadsdag: Boliden och aktien bör undvikas under måndagen.
I USA presenteras privata inkomster, privatkonsumtion, inköpschefsindex och bygginvesteringar.

Tisdag:
Rapporter: Aarhuskarlshamn, Indutrade, Svedbergs, Sweco. Danske Bank, BP, Emerson Electric, Gazprom, Pfizer, Trimble.
Kapitalmarknadsdag: Boliden och Volvo. Aktierna bör undvikas under tisdagen.
Autoliv säljs exklusive utdelning.
I USA presenteras detaljhandelsförsäljning, oljelager och konsumentförtroende. Kongressval.
Räntebesked från Australien.

Onsdag:
Rapporter: Lundin Petroleum, Meda, Sintercast, Tradedoubler, Unibet. Sampo, Statoil, CTC Media, Qualcomm, Time Warner, Turkcell.
I USA presenteras varselstatistik, privat sysselsättning, inköpschefsindex för tjänstesektorn, industriorder och veckovisa oljelager.
Klockan 19.15 kommer Fed med räntebesked och QE2-information.

Torsdag: Niscayah, Ratos, Skanska. Norske Skog, Ramirent, Veidekke, Alcatel-Lucent, Cap Gemini, Deutsche Telekom, JDS Uniphase, Telecom Italia.
I USA kommer siffror över produktiviteten, nyanmälda arbetslösa (veckodata) och försäljningsstatistik för detaljhandelskedjor under oktober.
Räntebesked från Bank of England.
Opec lämnar besked över oljeutsikterna för resten av 2010.

Fredag:
Rapporter: Borås Wäfveri och Loomis. TDC, Bridgestone, Commerzbank, Royal Bank of Scotland.
Rederiraterna för vecka 44 (för mig en viktig konjunkturbarometer).
I Tyskland presenteras industriorder för september.
I EMU presenteras siffror över detaljhandeln
I Storbritannien presenteras producentpriser i oktober.
I USA kommer en viktig siffra över totalt antal arbetslösa och kontrakterade husköp i september.
Bank of Japan lämnar räntebesked.

Det är ingen förändring i den långa trenden. OMXS30 noteras fortfarande klart ovanför primärtrenden MA-200 med bibehållen målkurs kring 1200 punkter.

I slutet av rapportperioderna i april och juli var ”börsslangen” hårt sammanpressad, precis som nu. Jag har under ett par veckor varnat för att ett liknande scenario kan uppstå som vid ”Fat finger thursday” i maj och punkteringen av kanalbotten i början av augusti. Nu ser vi ut att stå inför samma händelseförlopp igen. Om inte Fed-beskedet motsvarar förväntningarna på tisdag, kan vi se fram en fortsättning på rekylen ner till i första hand 1020-1030.

Om du vill titta på en sammanfattning över den gångna veckan har jag sammanfattat det i nedanstående video.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V42).

En mycket spännande vecka tar vid och det gäller att vara beredd på stora svängningar. Jag önskar er en bra fortsättning på helgen.

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender, Wall Street, Gordon Gekko, banker, euro, dollar, krona, guld, troy ounce, USA, pension, PIIGS, Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien, Irland, Eniro krisar, Tyskland stora problemet, Grälet kan sluta i handelskrig, allt svårare att hitta fynden, Bernanke växlar inte ner, det är gasen i botten som gäller, Google lyfte Nasdaq, Negativ avslutning på börsveckan, Förnyad säljsignal i USD/SEK, Problemet med Fed:s QE2

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar