Börsveckan som gick (V30) och kommande vecka

När vi blickar tillbaks på juli månad var fredagens börs en ganska bra summering av en skvalpig månad som trots allt var en näst bästa månad för OMX och den bästa för de amerikanska och japanska börsen.

En sammanfattning av juli månad innebär en uppgång på 5,3 procent, endast mars månad med en uppgång på 7,4 procent har varit starkare i år. Volymen har totalt varit 9,6 procent lägre under juli i år jämfört med samma månad förra året. Både S&P 500 och Dow Jones Industrial Index hade sina bästa månadsresultat sedan juli 2009 och de första månaderna med plusresultat sedan april i år.

Frågan är om augusti kommer att uppvisa samma positiva mönster? Placerarkollektivet är för tillfället osäkra på var marknaden är på väg och det är fortfarande en ganska stor portion pessimism vilket den svaga volymen, trots positiva dagar är ett tecken på. Ett orostecken är att alldeles för många aktier följt med index upp och skapat lite väl många som ser en fortsat uppgång som mest trolig. Nivån närmar sig (även om det inte är värt så mycket) den svarta måndagen även om inte denna indikator är skäl nog för att börsen skall vända ner och krascha kan det vara tillräckligt ”ointressant” att kliva på tåget vid nuvarande nivå.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den svenska ekonomin visar upp allt fler tecken på att landet är på rätt väg, vilket avspeglar sig hos OMX som stigit nästan 10 procent i år, de amerikanska börserna noteras kring nollstrecket, tyska DAX en knappt 5-procentig uppgång, Japanska Nikkei backar 10 procent och den Kinesiska börsen noterar en nästan 20-procentig nedgång.

En orsak till den senaste tidens små volymer, trots positiva rapporter kan vara att investerarna väljer att ligga på stranden och invänta resultatet av nästa veckas inköpschefsindex och sysselsättningsstatik är bra värdemätare på hur ekonomin mår och hur stark återhämtningen egentligen är. En gissning är att inköpschefsindex expanderat något i juli men långsammare än i juni och att något fler har fått jobb än i juni.

Amerikanska BNP-siffror som uppvisade en ökning med 2,4 procent jämfört med förväntade 2,6 procent beräknad årstakt, visar att återhämtningen går långsammare än vad man tidigare trott. Även Fed:s konjunkturrapport, Beige Book visar på en svagare ekonomisk återhämtning.

Den senaste tidens något mer tveksamma tillväxtsiffror som av många anges är för många ett frågetecken då de extremt låga räntorna borde leda till en kraftig reaktion på uppsidan. Läs gärna artiklarna från Makrofjanten och Economic Research som inte uppvisar så muntra siffror.

Den Internationella valutafonden (IMF) sade på fredagen att USA kan behöva ekonomiskt stöd för att ta sig ur landets ekonomiska kris. Enligt IMF är risken överhängande att krisen i USA kan drabba omvärlden om inte kraftfulla stödinsatser sätts in för att rädda landet.

Inte oväntat har genomsnittsamerikanen inte haft det sämre på 25 år The Economic Security Index visar att ekonomin i USA mår dåligt och var femte amerikan har fått det sämre sedan Barack Obama tog över presidentskapet. Det är inte bara låginkomsttagare som fått det sämre, i stort sett alla grupper är drabbade.

I Europa har oron för Ungerns ekonomiska situation stabiliserats något och landet har visat att man försöker ta i med hårdhandskarna för att undvika att bli ”nästa Grekland”. I Spanien stiger arbetslösheten allt mer och noteras nu över 20 procent, vilket är den högsta siffran sedan slutet av 1997.

IMF uppmanar nu även Frankrike att landet måste minska budgetunderskottet i annat fall kommer statsskulden att till ohållbara nivåer.

Tekniskt befinner sig OMXS30 fortfarande innanför de begränsningar som den gråmarkerade tradingkanalen i diagrammet visar. 50 dagars glidande medelvärde (den röda linjen) höll sånär på att bryta ner under 200 dagars glidande medelvärde i maj men därefter har kursen etablerat sig ovanför bägge dessa medelvärden och det mesta tyder på att vi får se ett utbrott upp mot den fallande motståndslinjen (den röda kraftiga linjen som förbinder topparna sedan år 2000. I dagschartet noterar vi att bodyn på fredagens kursstapel var väldigt liten och betydande svansar på både ovan- och undersidan tyder på att både köpare eller säljare vill avvakta utvecklingen innan de åter tar position. I mikroperspektivet är indexet nere på en kortsiktigt översåld nivå och det kan på måndag inledningsvis ge en uppstuds mot 1070-nivån.

Motstånd: 1056 / 1064 / 1077 / 1099 / 1150
Stöd: 1038 / 1029 / 1012 / 994

Tekniskt befinner sig S&P 500 fortfarande i en nedåtgående trend och det skall nu bli spännande att följa utvecklingen när indexet går mot ett utbrott i den triangeliknande formation som utgjort begränsningarna den senaste tiden. Den Bullish Hammer vi såg i fredags behöver naturligtvis bekräftas men kan innebära att vi får se ett nytt test av 200 dagars glidande medelvärde i början av veckan. Om inte indexet relativt snabbt etablerar sig ovanför MA-200 är risken överhängande för en ny tilltagande nedgångsfas.

Motstånd: 1109 / 1114-1117 / 1135 / 1154 / 1178
Stöd: 1091 / 1082 / 1059 / 1042 / 1015

På måndag är det åter dags för dagliga analyser och kommentarer både här på bloggen och via de dagliga nyhetsbreven.

Läs även: Ekonomiskt stöd kan behövas till USA.  (DN AFV AFV2). Nordeas chefsanalytiker ser inte så stor risk för en ny finanskris i USA.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V29).

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar